Lenkijoje – bankų plėšimo mada

Specialiai „Lietuvos rytui”, Varšuva

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Jul 19, 2013, 8:18 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 10:15 PM

Lenkijos teisėsaugininkai susiduria su visiškai nauju reiškiniu – bankų apiplėšimais, kuriuos vykdo ne profesionalūs vagys, bet filmų prisižiūrėję mėgėjai.

Per pirmąjį pusmetį tokie mėgėjai Varšuvoje užpuolė aštuonis, Gdanske penkiolika, o iš viso šalyje – per pusšimtį bankų skyrių.

Dalį pradžiamokslių grobikų policininkai sugauna labai operatyviai, tačiau kai kurių gaudynės įstringa ilgam, mat jie anksčiau nebuvo nusikaltę ir teisėsaugos kartotekose nefigūruoja.

Pastaruoju metu už tokį nusikaltimą buvo areštuotas kunigas, laiškanešys, studentas bibliotekininkas, ūkininkas, bedarbis ir net vieno banko darbuotojas.

Jaunatviškos kvailionės

Blogiausia, jog daliai filmų prisižiūrėjusio jaunimo tokie nusikaltimai atrodo romantiškas nuotykis, kuriam jie spontaniškai ryžtasi padauginę alkoholio arba norėdami pasipuikuoti prieš merginas.

Varšuvoje du 19 ir 21 metų jaunuoliai banką ryžosi apiplėšti pritrūkę pinigų per išgertuves ir iš nusikaltimo vietos su 2500 zlotų (apie 2 tūkst. litų) paspruko taksi automobiliu.

Šiuos grobikus surasti nebuvo jokių problemų, nes jie maskavosi vien juodais akiniais, banke nesislapstė nuo vaizdo kamerų, vienas į kitą kreipėsi tikrais vardais. Tokia kvailionė vyrukams greičiausiai atsirūgs 15 kalėjimo metų.

Tiek pat gali gauti ir studentas bibliotekininkas, kuris, tiesa, su peruku ir pirštinėmis, bandė apiplėšti banko filialą, nevykdantį operacijų grynaisiais pinigais.

Banko darbuotojai parodžius, kad pradarytuose stalčiuose nėra pinigų, vyriškis liepė jai eiti į saugyklas ir jų atnešti iš ten.

Kadangi banke jokių saugyklų nėra, į kitas tarnybines patalpas nuėjusi moteris paprasčiausiai iškvietė policiją ir pareigūnai nevykėliui uždėjo antrankius.

Kunigas spruko pėsčias

Keisčiausia, jog tokie amatininkai ne tik į banką įsiveržia neprisidengę veido, bet ir neapgalvoję, kaip spruks su grobiu.

Kai kurie bėga taksi, kiti miesto autobusais, dviračiais, o dalis paprasčiausiai pėsti, policininkams palengvindami darbą.

Pėstute sprunkantį Poznanės policininkai pagavo ir Košalino miesto kunigą, kuris prieš pusmetį buvo metęs tarnybą, nes įsimylėjo vieną parapijietę.

Kadangi kito darbo nemokėjo, o jo mergina laukėsi kūdikio, 37 metų vyriškis ryžosi apiplėšti banką ir traukiniu nuvyko į Poznanės apylinkėse esantį Šamotulų miestelį.

Virtuviniu peiliu pagąsdinęs kasininkę kunigėlis atėmė šešis tūkstančius zlotų (4,8 tūkst. litų) ir pėsčias patraukė į autobusų stotelę, esančią už dviejų kilometrų.

Sulaikytas apklausti vyriškis vaidino įsižeidusį ir rodė kunigo pažymėjimą, bet vėliau per teismą gailiai raudojo ir gailėjosi savo poelgio.

Plėšti paskatino gėda

Kai kurie plėšikai mėgėjai į banką vyksta savo automobiliu su netgi nepakeistomis numerio lentelėmis.

Taip padarė 35 metų Bžego Levino gyventojas, nedrįsęs prisipažinti žmonai, jog nerado darbo Londone ir sugrįžo dar labiau prasiskolinęs.

Vyriškis pastatė automobilį priešais banko langus ir grasindamas žaisliniu pistoletu pareikalavo milijono zlotų.

Apkūni bankininkė neišsigando nupiepusio užpuoliko, nustūmė jį į šalį ir ėmė šauktis policijos.

Persigandęs vyriškis puolė į automobilį, parlėkė namo ir ėmė planuoti savižudybę.

Areštas savižudybės planus sutrukdė, o teismo skirtos 2,5 metų atostogos kalėjime suteikė pakankamai laiko pamąstyti apie kitokius darbus.

Slegia finansinės bėdos

Kriminalistų konsultantu dirbantis Varšuvos visuomeninės psichologijos instituto dėstytojas Dariuszas Piotrowiczius teigia, jog ekonominės krizės metu bankų užpuolimų daugėja visoje ES.

Europos bankų federacijos duomenimis, tris ketvirtadalius tokių apiplėšimų įvykdo mėgėjai, ir tokių atvejų tik daugėja.

Pusė plėšikų yra viengungiai vyrai, kuriems, jei pirmasis užpuolimas pasiseka, ateityje tokia veikla dažniausiai tampa nuolatiniu pragyvenimo šaltiniu.

D.Piotrowicziaus teigimu, dauguma užpuolikų mėgėjų apiplėšti banką ryžtasi dėl užklupusių finansinių problemų.

Štai vienas Krokuvos banko darbuotojas, panoręs įsigyti prabangų automobilį, sugalvojo apiplėšti kitą to paties banko filialą.

Vyriškiui nepasisekė ir artimiausius metus jis prabangius automobilius regės vien per kalėjimo televizorių.

Savo nusikaltimus beviltiška finansine padėtimi teisino ir Varšuvos priemiestyje gyvenęs geležinkelių eismo dispečeris, nuteistas už vaistinės bei dviejų bankų apiplėšimą.

Vyriškis su žmona į skolų liūną įklimpo neatsargiai imdamas greituosius kreditus, kuriems grąžinti, žmonai netekus darbo, pritrūko pinigų.

Kai pinigų skolinti atsisakė visi giminaičiai ir pažįstami, o antstoliai ėmė grasinti perimsiantys namą, dispečeris išsiruošė į žygį.

Vyriškis vaistinę ir bankus apiplėšė mojuodamas žaisliniu pistoletu, o už pagrobtus pinigus sumokėjo dalį skolų ir išskrido atostogauti į Egiptą.

Dispečerį demaskuoti policininkams ilgai neužtruko, nes vyriškis bankus plėšė neužsidengdamas veido ir jį skelbimuose atpažino vienas kaimynas.

Nors plėšikas iš kurorto grįžo pasikeitęs – įdegęs ir pralinksmėjęs, policininkai oro uoste jį atpažino.

Ūkininkų ilgai nepagavo

Ne visi mėgėjai būna nevykėliai – kai kurie policininkus sugeba už nosies vedžioti kelerius metus, kaip kad du skirtinguose regionuose po keliolika bankų apiplėšę 37 ir 38 metų ūkininkai.

Abu buvo iki ausų įklimpę į skolas, nes vienam nenusisekė arklių auginimo verslas, o kitam koją pakišo potvynis ir tai, kad jis nebuvo apdraudęs pasėlių.

Vienas jų per apiplėšimus gerai užsimaskuodavo, o kitas prisidengdavo vien laikraščiu, todėl bankų kasininkės jį praminė Žurnalistu.

Ūkininkai plėšdavo tik atokiose vietose ir apsaugininkų nesaugomus bankų skyrius, tad jų grobis nebuvo didelis.

Vis dėlto vienas per dvejus metus praturtėjo 300 tūkst. zlotų, kitas 170 tūkst. zlotų (242 tūkst. litų ir 137 tūkst. litų). Tai jų ūkių apsaugoti nuo bankroto greičiausiai nepadės, nes abu ilgam pateko už grotų.

Profesionalų taikiniai – kitokie

Ekspertai teigia, jog profesionaliems vagims Lenkijoje nerūpi mažomis grynųjų pinigų sumomis operuojančių bankų skyriai, jie labiau domisi pinigų gabenimu ir keityklomis.

Prieš dvi savaites profesionalūs banditai Lodzėje užpuolė pinigų vežėjus, kurie iš vieno banko nešė maišus pinigų į savo automobilį.

Užpuolimas truko vos minutę: banditai išmušė iš vėžių apsaugininkus garsinėmis bei dūminėmis granatomis ir pagrobę per ketvirtį milijono zlotų (daugiau nei 202 tūkst. litų) paspruko vogtu automobiliu – jį policija po kelių valandų rado sudegintą.

Šį pavasarį Varšuvoje trijų banditų grobiu tapo 4 mln. zlotų (3,2 mln. litų), kuriuos jie atėmė iš inkasatorių viename prekybos centrų Vulka Kosovskoje.

Inkasatoriai tuos pinigus turėjo vežti iš didžiausią Rytų Europoje kinų prekybos centrą aptarnaujančio banko, bet užpuolikai pašovė du apsaugininkus ir paspruko.

Be to, policijai per trejus metus iki šiol nepavyko atskleisti didžiausio inkasatorių apiplėšimo per Lenkijos istoriją, kai pinigų gabentojais persivilkę trys vyriškiai pasisavino 5,5 mln. zlotų (4,5 mln. litų).

Šis nusikaltimas buvo įvykdytas labai stipriai saugomame Vroclavo grynųjų pinigų centre, aptarnaujančiame bankus.

Iš saugyklos pinigus pagal išankstinį pareiškimą turėjo pasiimti vieno banko inkasatoriai, tačiau juos išsigabeno nežinomi persirengėliai, kurių asmenybių iki šiol nustatyti nepavyko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.