„WikiLeaks“ įkūrėjas: „B. Manningo teismo verdiktai sudaro pavojingą precedentą“

„WikiLeaks“ įkūrėjas Julianas Assange'as sakė, kad JAV teismas, pripažindamas informantą Bradley Manningą kaltu dėl šnipinėjimo, sukūrė pavojingą precedentą, praneša BBC.

J. Assange'as tvirtino, kad B. Manningo teismas niekuomet nebuvo teisingas.<br>AP
J. Assange'as tvirtino, kad B. Manningo teismas niekuomet nebuvo teisingas.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 31, 2013, 12:29 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:03 PM

25-erių JAV kariuomenės žvalgybos analitikas B. Manningas prisipažino „WikiLeaks“ tinklalapiui nutekinęs tūkstančius įslaptintų dokumentų, bet teigė, kad taip norėjo sukelti diskusijas apie JAV užsienio politiką. JAV karinis tribunolas pripažino B. Manningą kaltu iš viso dėl 20 kaltinimų, įskaitant šnipinėjimą, bet išteisintas dėl rimčiausio kaltinimo - pagalbos priešui. Jam gresia 136 metai kalėjimo.

Trečiadienį prasidės posėdžiai dėl bausmės skyrimo. Šis procesas gali užtrukti, nes ir gynyba, ir prokurorai galės kviesti liudininkus.

„WikiLeaks“ įkūrėjas J. Assange'as iš Ekvadoro ambasados Londone, kur gyvena jau daugiau nei metus, sakė, kad teismo verdiktas rodo „pavojingą nacionalinio saugumo ekstremizmą“. J. Assange'as tvirtino, kad B. Manningo teismas niekuomet nebuvo teisingas.

„B. Manningas nėra kaltas dėl nieko ir iš tiesų pasielgė didvyriškai reikalaudamas iš vyriausybės skaidrumo ir atskaitomybės ir Amerikos žmonėms bei visam likusiam pasauliui atskleisdamas nusikaltimus, kuriuos padarė Amerikos vyriausybė“, - teigė J. Assange'as ir pridūrė, kad nuo to nukentėjo tik JAV vyriausybės „užgautas išdidumas“.

J. Assange'as sakė, kad JAV teismuose yra pateiktos dvi apeliacijos ir kreiptasi į Aukščiausiąjį teismą, ir pridūrė, kad „WikiLeaks“ nenurims, kol B. Manningas nebus laisvas.

2009 ir 2010 metais dirbdamas kariuomenės žvalgybos analitiku B. Meningas „WikiLeaks“ nusiuntė tūkstančius pranešimų iš karų Afganistane ir Irake, 250 tūkst. diplomatinių žinučių ir daug kitos įslaptintos informacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.