Zimbabvėje vyksta balsavimas įtemptuose prezidento rinkimuose

Krizės išvarginti Zimbabvės

Galutiniai rinkimų rezultatai turi būti paskelbti per penkias dienas.<br>AP
Galutiniai rinkimų rezultatai turi būti paskelbti per penkias dienas.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jul 31, 2013, 10:29 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:08 PM

Rinkimų apylinkės buvo atidarytos 7 val. vietos (8 val. Lietuvos) laiku ir dirbs 12 valandų. Galutiniai rezultatai turi būti paskelbti per penkias dienas.

89 metų prezidentas, seniausias lyderis Afrikoje, siekia septintos ir, galbūt, jau paskutinės, kadencijos - po virtinės griežtų slopinimo priemonių, ekonomikos krizių ir įtarimą keliančių rinkimų.

Tačiau rinkimų išvakarėse R. Mugabe pažadėjo atsistatydinti, jei pralaimės, ir pareiškė, kad armija, kuri jau ilgą laiką yra jo valdymo atrama, taip pat gerbtų jo amžino priešininko Morgano Tsvangirai pergalę.

„Jei pralaimi, turi pasiduoti“, - sakė lyderis per retą spaudos konferenciją Hararėje, vos kelios valandos prieš balsavimo pradžią.

M. Tsvangirai, kuris 2008-aisiais buvo priverstas trauktis iš rinkimų kovos, nes buvo nužudyta 200 jo šalininkų, sakė, kad R. Mugabe pažado „nepriima už gryną pinigą“.

Nors per šiemetinę kampaniją nebuvo tokio kraujo liejimo, kuris temdė 2008-ųjų rinkimus, šis 61 metų buvęs profesinės sąjungos lyderis kėlė triukšmą dėl tylaus manipuliavimo.

M. Tsvangirai Judėjimas už demokratines permainas (MDC) antradienį stebėtojams iš Pietų Afrikos plėtros bendrijos (SADC) įteikė „dokumentinius įrodymus“ dėl planų klastoti rinkimus.

R. Mugabe kategoriškai neigia, kad kada nors klastojo rinkimus. „Niekada nesukčiavome, niekada“, - sakė jis. Teisę balsuoti 9 670 rinkimų apylinkių visoje šalyje turi maždaug 6,4 mln. žmonių – maždaug pusė Zimbabvės gyventojų, kurių iš viso yra 12,9 milijono.

Kad būtų išvengta antrojo rinkimų rato, kuriam nors kandidatui reikia surinkti 50 proc. balsų, ir abu varžovai atrodo esantys tikri, kad gali tai pasiekti.

R. Mugabe rinkimų kampanijos metu pliekė homoseksualistus ir žadėjo plėsti turto perskirstymą neturtingiems juodaodžiams šalies gyventojams.

Šaliai atsigaunant po ekonomikos krizės, masinio nedarbo ir didžiulės infliacijos, R. Mugabe šalininkai tvirtina, kad jų didvyris yra „patikrintas ir išbandytas“.

Patikimos visuomenės apklausos yra retos, bet viena apklausa, kurią kovą ir balandį atliko JAV įsikūrusi firma „Williams“, rodo, kad R. Mugabe gali laukti problemos.

To tyrimo metu buvo apklausta 800 zimbabiečių. 61 proc. jų sakė, kad palankiai vertina MDC, o 27 proc. palankiai įvertino R.Mugabe partiją ZANU-PF.

Apklausa parodė, kad M. Tsvangirai pirmauja septyniose iš 10 provincijų ir kad tik 34 proc. tų, kurie 2008-aisiais balsavo už R. Mugabe, remia jį ir šį kartą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.