Įtampa Turkijoje virsta žmonių tragedijomis

Masiniai protestai Turkijoje jau išsikvėpė, bet jų fone prasidėjusios asmeninės žmonių tragedijos niekur nedingo. Vis dėlto pareigūnai aiškiai parodė, kad apie jas viešai kalbėti nevalia. Remdamasis CNN, „Hurriyet” apie tai rašo „Lietuvos rytas“.

Policija jau pusantro mėnesio neprileidžia tėvų prie 14-mečio B. Elvano.
Policija jau pusantro mėnesio neprileidžia tėvų prie 14-mečio B. Elvano.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 2, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 10:50 AM

Stambule gyvenantis Sami Elvanas ir jo žmona Gulsum į centrinę Taksimo aikštę sukvietė žmones, susirūpinusius jų 14-mečio sūnaus Berkino sveikata bei liūdnu likimu.

Sutuoktiniai trečiadienį ketino perskaityti viešą pareiškimą apie paauglio būklę.

Tačiau pora nesuspėjo to padaryti, nes Turkijos policija susirinkusius šeimos rėmėjus išvaikė lazdomis, vandens patrankomis ir ašarinėmis dujomis.

Vienas asmuo nežinomu daiktu buvo sužeistas į galvą. Būtent galvos traumą patyrė ir Berkinas.

14-metį gyvą ir sveiką artimieji paskutinį kartą matė birželio 16 dieną, kai vaikas išėjo iš namų nupirkti kepalo duonos.

B.Elvano šeima gyvena viename centrinio Stambulo darbininkų rajonų, kuriame birželio 15-ąją demonstrantai susirėmė su policija.

Neramumai nesiliovė ir birželio 16-osios naktį.

Berkinas demonstracijose nedalyvavo, bet pakeliui į parduotuvę kažkas iš pareigūnų smogė jam į galvą ašarinių dujų kanistru. Nuo to laiko paauglys komos būklės guli Stambulo ligoninėje. Jo būklė kritiška.

„Nieko nenoriu – tik savo vaiko žudiko”, – atvykusi į Taksimo aikštę trečiadienį verkdama ištarė Berkino motina G. Elvan.

Bet prabilti prieš visus susirinkusiuosius juodu su vyru nesuspėjo dėl policijos veiksmų.

Vėliau, jau būdamas ligoninėje, kurioje guli jo vaikas, S. Elvanas sakė esantis priblokštas, kad policija neleido jiems kalbėti.

„Mes tik norime susigrąžinti vaiką. Esame paprasti šalies piliečiai”, – kalbėjo vyras.

S. Elvanas teigia, kad Turkijos valdžios pareigūnai nuo pat lemtingosios birželio 16-osios su juo dar nėra kalbėjęsi.

Tokia situacija susidarė nepaisant premjero Recepo Tayyipo Erdogano pažadų pradėti tyrimą dėl teiginių, jog šalies policija nuo pat gegužės mėnesio naudoja pernelyg didelę jėgą.

Tuo pat metu premjeras ir toliau smerkia prieš valdžią protestuojančius asmenis – vadina juos visokiausiais epitetais ir net sieja su teroristų grupuotėmis.

Gegužės ir birželio mėnesiais per protestus Turkijoje žuvo mažiausiai 4 demonstrantai ir policijos pareigūnas. Tūkstančiai žmonių buvo sužeisti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.