Zimbabvės prezidentas Mugabe veikiausiai surinko iki 75 proc. balsų

„Šie rinkimai buvo didžiulis farsas“, - pridūrė jis.

Trečiadienį vykusių prezidento rinkimų oficialūs rezultatai dar nebuvo paskelbti.<br>AP
Trečiadienį vykusių prezidento rinkimų oficialūs rezultatai dar nebuvo paskelbti.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 2, 2013, 12:55 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 5:02 AM

„Prognozuojama, kad prezidentas gali surinkti 70-75 proc. balsų“, - partijos ZANU-PF atstovas Rugare Gumbo sakė naujienų agentūrai AFP, kai preliminarūs rezultatai parodė, jog 89 metų veteranas lyderis aiškiai pirmauja.

Trečiadienį vykusių prezidento rinkimų oficialūs rezultatai dar nebuvo paskelbti, bet R. Gumbo nurodė, jog kai kurių balsavimo apylinkių paskelbti skaičiai rodo, kad R. Mugabe gali tikėtis triuškinamos pergalės.

„Susidaro toks įspūdis - iš to, ką matome vykstant“, - sakė jis.

Suskaičiavus apie trečdalį rinkimų į nacionalinę asamblėją balsų, R. Gumbo taip pat neabejojo, kad ZANU-PF užsitikrins dviejų trečdalių daugumą 210 vietų parlamente.

„Negalime gauti mažiau nei 130-140 vietų. Esu tikras, kad tai pasieksime. Manau, kad turėsime maždaug dviejų trečdalių daugumą“, - teigė jis.

Pirmieji oficialūs rezultatai parodė, kad R. Mugabes partija aiškiai laimi - ZANU-PF atiteko 52 iš 62 mandatų, kurių savininkai jau aiškūs.

Ketvirtadienį M.Tsvangirai, jau trečią kartą mėginantis užbaigti 33 metus besitęsiantį R. Mugabe valdymą, šalies rinkimus pavadino „niekiniais“ ir „didžiuliu farsu“.

„Tai suklastoti rinkimai, kurie neatspindi žmonių valios. Mūsų nuomone, šie rinkimai yra niekiniai“, - sakė M. Tsvangirai ir nurodė ilgą virtinę įtariamų pažeidimų per trečiadienio balsavimą.

„Šie rinkimai buvo didžiulis farsas“, - pridūrė jis.

Afrikos Sąjunga : rinkimai Zimbabvėje buvo „laisvi“ ir „įtikinami“

Afrikos Sąjunga (AS) penktadienį paskelbė, kad visuotiniai rinkimai Zimbabvėje buvo laisvi ir įtikinami, pažymėdama, kad nustatyti trūkumai nesutrukdė žmonėms pareikšti savo valią. 

„Šie rinkimai yra laisvi, ... įtikinami“, - sakė buvęs Nigerijos prezidentas Olusegunas Obasanjo, vadovaujantis AS rinkimų stebėtojų misijai. 

„Pasitaikė incidentų, kurių buvo galima išvengti, tačiau apskritai nemanome, kad tie incidentai buvo tokie, jog dėl jų rezultatai neatspindėtų žmonių valios“, - pažymėjo jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.