Latvija nesutinka išduoti programišiaus Amerikai

Latvija nesutinka išduoti vyro,

JAV teigia, kad D. Calovskis ir dar du vyrai virusu „Gozi“ užkrėtė daugiau nei milijoną kompiuterių.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
JAV teigia, kad D. Calovskis ir dar du vyrai virusu „Gozi“ užkrėtė daugiau nei milijoną kompiuterių.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 3, 2013, 1:43 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 4:29 AM

Sausio mėnesį JAV pranešė, kad vienas iš kompiuterių virusų „Gozi“ kūrėjų yra latvis Denisas Calovskis. Latvijos teismai du kartus atmetė JAV ekstradicijos prašymus, o dabar teismų sprendimus parėmė ir užsienio reikalų ministras. Pranešime ministras Edgaras Rinkevičius teigia, kad bausmė, kuri gresia D. Calovskiui, yra per griežta ir neatitinka nusikaltimų, kuriais jis kaltinamas. Ministras sakė, kad JAV latviui gali skirti iki 60 metų kalėjimo bausmę, o tai iš esmės prilygsta kalėjimui iki gyvos galvos. Pasak E. Rinkevičiaus, Latvijos įstatymai užtikrina, kad įstatymus pažeidę asmenys būtų baudžiami „atitinkamomis bausmėmis“. Ministras pridūrė, kad abejotina, ar kokie nors D. Calovskio padaryti nusikaltimai buvo iš tikrųjų vykdomi JAV teritorijoje. Dėl tarptautinio kibernetinių nusikaltimų pobūdžio gali būti sunku tai įrodyti. Galiausiai E. Rinkevičius sakė, kad jei D. Calovskis būtų pripažintas kaltu, jis galėtų bausmę atlikti savo gimtojoje Latvijoje.

JAV teigia, kad D. Calovskis ir dar du vyrai virusu „Gozi“ užkrėtė daugiau nei milijoną kompiuterių, iš jų pavogė duomenis, kuriais vėliau pasinaudoję ištuštino banko sąskaitas. Kiti kaltinamieji yra rumunas Mihajus Jonutas Paunesku (Mihai Ionut Paunescu) ir rusas Nikita Kuzminas. N. Kuzminas jau sėdi JAV kalėjime. Jis buvo sulaikytas 2011 metais dėl kitų kaltinimų sukčiavimu ir kibernetiniais nusikaltimais. M. J. Paunesku ekstradicijos procesas šiuo metu pristabdytas, kol teismas išnagrinės apeliaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.