Gėjų šventę laimino ir krikščionys politikai

Plyšavę, kad Lietuvai homoseksualumą bruka Briuselis, klydo mažiausiai dėl vieno dalyko. Šių metų gėjų ir lesbiečių sostinė tikrai yra ne Briuselis, o antras pagal dydį Belgijos miestas Antverpenas, rašo „Lietuvos rytas”.

Homoseksualai varžėsi įprastose olimpinėse rungtyse – šaudymo iš lanko, sinchroninio plaukimo ir kitose.
Homoseksualai varžėsi įprastose olimpinėse rungtyse – šaudymo iš lanko, sinchroninio plaukimo ir kitose.
Daugiau nuotraukų (1)

Guoda Pečiulytė

Aug 10, 2013, 8:59 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:56 AM

Dvi savaites vykusios gėjų ir lesbiečių sporto žaidynės bei šiandien rengiamos eitynės į šį miestą sutraukė tūkstantines homoseksualų minias.

Tačiau, skirtingai nei prieš dvi savaites Vilniuje, tvarkai prižiūrėti neprireikė rekordinių policijos pajėgų.

Sportuojantys homoseksualai

Vienas didžiausių Belgijos miestų šiemet turėjo būti tik Europos sporto sostinė.

Tačiau sportą ir savo vertybes – laisvę ir toleranciją – Antverpenas nusprendė sujungti pasisiūlydamas organizuoti trečiąsias pasaulines homoseksualų sporto žaidynes „World Outgames 2013”.

Dviem savaitėms į Belgiją atvyko per 5 tūkstančius homoseksualių atletų ir 50 kartų daugiau žiūrovų.

Geriausi trisdešimties tradicinių sporto šakų, pavyzdžiui, futbolo, krepšinio, vandensvydžio, imtynių, plaukimo, rezultatai buvo įvertinti medaliais su auksinėmis, sidabrinėmis ir bronzinėmis širdimis bei užrašu „Love United” (išvertus iš anglų k. – meilės suvienyti).

Tačiau daugiausia žiūrovų dėmesio sulaukė ne olimpinės šakos, o šokiai, mat ant parketo sukosi tos pačios lyties poros.

Pagyvenusių ponių iš Londono pora yra dalyvavusi ir 2006 m. Monrealyje, ir 2009 m. Kopenhagoje rengtose homoseksualų olimpiadose.

Vienodais sportinių šokių kostiumais pasipuošusios Sue ir Fib teigė neleidusios sau neatvažiuoti iki Antverpeno.

„Mums abiem labai patinka šokti, o šiame renginyje visada būna puiki atmosfera. Labai smagu varžytis su kitomis šokančiomis moterų poromis”, – švytėdama iš laimės pasakojo Fib, kurios blizgučiais išsiuvinėtą suknelę ką tik buvo išgyręs pro šalį einantis šokėjas.

Neužfiksuota jokių incidentų

Įvairių sporto šakų atstovai į Antverpeną atvyko iš 72 pasaulio šalių. Organizatoriai džiaugiasi, kad tarp dalyvių yra sportininkų iš Afrikos ir Azijos šalių, kuriose homoseksualumas vis dar laikomas nusikaltimu.

„Kamerūnas, Alžyras, galų gale Rusija. Vidurio ir Rytų Europoje taip pat nėra paprasta pripažinti savo homoseksualumą. Prisipažinsiu, girdėjau apie sunkumus rengiant gėjų ir lesbiečių eitynes Vilniuje.

Džiaugiuosi, kad visi šie žmonės ryžosi atvykti į Antverpeną. Būti homoseksualiu sportininku, deja, dar nėra taip paprasta”, – teigė žaidynių organizatorius Bartas Abeelas.

Po dienomis vykstančių varžybų vakarais homoseksualų olimpiados dalyviai užtvindydavo vaivorykštės vėliavomis papuoštas Antverpeno gatves, barus, linksmindavosi miesto centre įkurtame olimpiniame kaimelyje.

Per dvi savaites mieste neužfiksuota jokio homofobiško išpuolio. Skirtingai nei prieš dvi savaites Vilniuje, tvarkai palaikyti neprireikė ir didesnių Antverpeno policijos pajėgų.

„Net jeigu būtų reikėję, viskas būtų buvę sutvarkyta, mat miesto policijos vadas – gėjus”, – pasakojo viena renginio savanorių.

Vicemerui eitynės netrukdo

Skirtingai nei Vilniuje, Antverpeno savivaldybė renginius leido rengti pačioje miesto širdyje. Ne vien leido, bet ir pati prisidėjo prie organizavimo.

Prieš dvi savaites Vilniaus policija skaičiavo dėl surengtų eitynių patirtas išlaidas, o liberalių pažiūrų sostinės meras Artūras Zuokas pareiškė, kad tokių renginių miestui daugiau nereikia.

Krikščionis demokratas Antverpeno vicemeras Philippe’as Heylenas, beje, A.Zuoko bendraamžis, Antverpeno centre šiandien pats žygiuos su beveik 100 tūkst. eitynių dalyvių. O pirmadienį, matyt, skaičiuos pelną.

„Žmonės atvyksta į Antverpeną, apsistoja viešbučiuose, valgo kavinėse, eina į muziejus arba apsipirkti. Tai labai naudinga mūsų ekonomikai.

Bet dar svarbiau yra žinutė, kurią siunčiame: visi žmonės, nepaisant jų amžiaus, odos spalvos, tautybės ar lytinės orientacijos, šiame mieste yra laukiami”, – teigė Antverpeno vicemeras.

Miesto meras Bartas de Weeveris šiuo metu atostogauja, bet eitynių ir žaidynių dalyviams palinkėjo „daug malonumo”. Panašius linkėjimus atsiuntė ir homoseksualumo neslepiantis šalies premjeras Elio di Rupo.

Prieštaraujančių atsiranda

Gėjų eitynes Antverpenas ėmė rengti 2007 metais.

Nuo tada miesto valdžioje buvęs Ph.Heylenas teigė, jog iš pradžių sunkumų neišvengta, o ir dabar ne visi miesto gyventojai pritaria tokiems renginiams.

Politiką pasiekia laiškai, kuriuose piktinamasi, kaip Krikščionių demokratų partijos narys gali prisidėti prie tokių renginių.

„Aš išklausau tokią nuomonę ir ją gerbiu. Bet homofobiškos pažiūros nėra argumentas.

Antverpene nėra ir nebus muziejų, parodų, koncertų mažiems, storiems, geltoniems, baltiems ar gėjams.

Visi žmonės čia yra laukiami ir gerbiami ir neturi slėpti savo tapatybės.

Džiaugiuosi, kad čia niekas nesijaučia įbaugintas. Suaugę tos pačios lyties žmonės, pasirinkę mylėti vienas kitą, turi teisę tai daryti”, – teigė Antverpeno vicemeras, cituodamas Judy Garland dainą „Somewhere Over The Rainbow”. Joje dainuojama apie tai, kad kažkur už vaivorykštės, kur žydras dangus, pildosi dalykai, apie kuriuos drįsai tik svajoti.

Bučinius siuntė Rusijai

Bet vaivorykštės ir žydro dangaus dar tikrai ilgai nebus Rusijoje – tai „Lietuvos rytui” patvirtino Rusijos gėjų ir lesbiečių sporto federacijos nariai.

„Tikiuosi, mūsų interviu nebus cituojamas Rusijos visuomeninėje televizijoje, – juokėsi šios federacijos narys Andrejus ir surimtėjęs pripažino, jog žmogaus teisių situacija Rusijoje labai bloga. – Todėl ir atvykau į Antverpeną, norėdamas apie tai garsiai visiems kalbėti.”

„Nusprendėme čia atvažiuoti, nes tik užsienyje galime jaustis kaip laisvi žmonės ir būti tokie, kokie esame. Rusijoje nedrįstame aplinkiniams parodyti, kad mes homoseksualūs. O mes tik norime būti kaip visi kiti, nesijausti esantys atskirta visuomenės dalis”, – teigė Leisan.

Bet atrodo, kad to į Belgiją su savo mergina atvyksi Leisan dar turės palaukti, mat visai neseniai Rusijoje priimtas įstatymas, leidžiantis suimti atvirai homoseksualumą demonstruojančius asmenis.

Tuo pasipiktinę Antverpeno gėjų ir lesbiečių žaidynių dalyviai penktadienio pavakare surengė protesto akciją „To Russia with love” (išvertus iš anglų k. – su meile Rusijai). Prie Rusijos konsulato susirinkę tos pačios lyties asmenys bučiavosi kelias minutes.

Vargas dėl apsimetėlių homoseksualų

Tolerantiškoji Belgija vis dažniau ima susidurti su naujomis problemomis. Statistikos duomenys rodo, kad nors prieglobsčio prašytojų šioje šalyje mažėja, per pastaruosius metus prašančiųjų prieglobsčio dėl lytinės orientacijos skaičius išaugo tris kartus ir perkopė 1000.

Žaidynių organizatorius B.Abeelas teigė, kad šis faktas apsunkino ir „World Outgames 2013” rengimą.

Jo teigimu, Vakarų vyriausybės ėmė su baime žiūrėti į Europos teisingumo teismo nutarimą, kad lytinė orientacija yra pakankama priežastis prašyti prieglobsčio. Manoma, kad net į šias varžybas suvažiavę gėjai nebenorės išvykti.

Tačiau tai, anot B.Abeelo, yra visiška nesąmonė, nes žaidynių dalyviai čia atvyksta, kad susirastų draugų, įgytų patirties ir grįžę namo mėgintų keisti situaciją.

Tačiau net jei žaidynių dalyviai išvažiuos, neabejojama, kad Belgijoje jau dabar yra iš trečiųjų šalių atvykusių ir siekiančių Europoje likti apsimetėlių homoseksualų. Specialiai su prieglobsčio prašytojais dirbančiai komisijai nustatyti, ar žmogus iš tiesų homoseksualus, ar tik apsimeta – beveik neįmanoma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.