Vokietijos musulmonai pralaimėjo kovą

Vokietijos teismas priėmė sprendimą daugybę aistrų kėlusioje byloje. Ji liečia jautrų religijos ir valstybės santykio klausimą. Bet diskusijos šalyje nerimsta toliau.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 12, 2013, 4:24 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 6:44 AM

Leipcigo teismas nutarė, kad musulmonės mergaitės kartu su berniukais privalo dalyvauti mokyklose vykstančiose plaukimo pamokose.

Bylos centre – vienos Frankfurto gimnazijos moksleivė. 13-metės musulmonės tėvai ne vienerius metus siekė, kad duktė nelankytų plaukimo pamokų, kuriose dalyvauja ir berniukai, nes tai prieštarauja islamo principams.

 Anksčiau šeimai nepalankų sprendimą šiuo klausimu priėmė dar du teismai.

Imigrantų iš Maroko šeimos advokatas teigė, kad moksleivė nepatogiai jaučiasi matydama mokslo draugus, dėvinčius vien tik maudymosi kelnaites.

„Koranas ne tik draudžia rodytis kitiems, kai esi menkai apsirengusi. Ji pati neturėtų matyti berniukų ir mergaičių, vilkinčių maudymosi kostiumus“, - pabrėžė musulmonės advokatas Klausas Meissneris.

Teisininkas taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad kai kuriose katalikiškose mokyklose mergaitės ir berniukai sportuoja atskirai. Netgi kai kurios pasaulietinės Vokietijos mokyklos yra įrengusios specialias patalpas, kuriose gali sportuoti tik moksleivės.

Tačiau teismas nusprendė, kad musulmonė moksleivė plaukimo pamokose gali dalyvauti vilkėdama visą kūną dengiantį maudymosi kostiumą, populiariai vadinamą žodžiu „burkini“ (nuo musulmonių apdangalo burkos ir bikini) ir taip neišduoti savo religinių įsitikinimų.

Vokietijos islamo grupės pabrėžia, jog burkini laiko deramu maudymosi kostiumu musulmonei.

Tačiau kai kurios musulmonės mergaitės, plaukimo pamokose jau vilkinčios burkini, skundžiasi, kad apdaras nepatogus. Be to, per jį vis tiek esą galima įžvelgti kūno linijas.

Pastaraisiais metais keliose Europos šalyse virė teisinės kovos dėl musulmonių nenoro dalyvauti kūno kultūros ir plaukimo pamokose.

Gegužę Šveicarijos aukščiausiasis teismas atmetė musulmonų šeimos bylą, iškeltą mokyklai. Įstaiga buvo nutarusi, kad moksleivė turi dalyvauti plaukimo pamokose ir negali jose vilkėti burkini.

Prancūzijoje, kurios mokyklose draudžiami religiniai simboliai ir aprangos detalės, kai kuriuose viešuosiuose baseinuose taip pat uždraudė dėvėti burkini.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.