Pakistaną sukrėtė galingas žemės drebėjimas, nusinešęs jau 33 gyvybes

Pakistano pietvakarius

Pakistano pareigūnai sakė, kad Avarano rajone sugriauta dešimtus namų, žuvo dešimtys žmonių.<br>AP nuotr.
Pakistano pareigūnai sakė, kad Avarano rajone sugriauta dešimtus namų, žuvo dešimtys žmonių.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 24, 2013, 7:03 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 8:39 PM

Stichija smogė 16 val. 29 min. vietos (14 val. 29 min. Lietuvos) laiku maždaug 100 kilometrų į pietvakarius nuo Chuzdaro miesto Beludžistano provincijoje 15 kilometrų gylyje.

JAV geologai iš pradžių išmatavo 7,4 balo stiprumą ir žemės drebėjimo židinį nustatė buvus 29 kilometrų gylyje, bet vėliau šiuos skaičius patikslino iki 7,8 balo ir 15 km gylio. Pakistano meteorologai nurodė 7,7 balo stiprumą,

Epicentro vietovė yra retai apgyvendinta, bet JAV geologijos tarnyba paskelbė „raudonąjį“ pavojų, perspėdama, jog nuostolių gali būti didelių.

Pakistano pareigūnai sakė, kad Avarano rajone sugriauta dešimtus namų. Anot stichinių nelaimių valdymo tarnybos pareigūno brigadininko Kamran Zia, mažiausiai 33 žmonės žuvo, 24 sužeisti. Avaranas yra už 350 kilometrų į pietvakarius nuo provincijos sostinės Kvetos.

Pakistano meteorologijos aukšto rango pareigūnas Muhammadas Riazas televizijai „Dunya“ sakė, kad drebėjimas buvo „vienas smarkesnių“, todėl galimi dideli nuotoliai.

Žemės virpesiai buvo juntami net Delyje, o prie sienos su Pakistanu esančio Ahmedabado biurų darbuotojai dėl jų paliko darbo vietas ir išbėgo į gatves.

Anksčiau Avarano rajono administracijos pareigūnas Mumtazas Baluchas sakė, kad „gauta pranešimų apie rajone drebėjimo sugriautus namus“.

„Į nelaimės rajoną išsiuntėme savo specialistų komandą nuostoliams įvertinti“, – pridūrė pareigūnas.

Balandžio mėnesį per 7,8 balo žemės drebėjimą, kurio epicentras buvo užfiksuotas pietryčių Irane, netoli Beludžistano provincijos sienos, žuvo 41 žmogus ir dar daugiau nei 12 tūkst. žmonių nuo jo nukentėjo Pakistano pusėje.

Karačyje biuruose dirbę žmonės suskubo išbėgti lauk iš pastatų ir būriavosi ant šaligatvių, stengdamiesi būti atokiau nuo pastatų.

„Mano darbo stalas truputį sudrebėjo, paskui dar, ir aš impulsyviai išbėgau į lauką“, – pasakojo 28-erių Noor Jabeen, dirbanti draudimo kompanijoje.

„Drebėjimas nebuvo labai stiprus, bet baisus“, – kalbėjo provincijos vyriausybėje dirbantis Owaisas Khanas.

„Kai tik pajutau smūgius, prisiminiau 2005 metų Karačyje“, – sakė informacinių technologijų specialistas 45-erių Amjadas Ali, kartu su kitais stovėdamas gatvėje.

2005 metais Kašmyrą sudrebinęs 7,6 balo žemės drebėjimas nusinešė 73 tūkst. gyvybių ir dar kelis milijonus žmonių paliko be pastogės. Tai buvo didžiausias kada nors Pakistane užregistruotas žemės drebėjimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.