Po ilgų gaudynių uždėjo antrankius

Amerikiečių pareigūnai daugybę mėnesių bandė infiltruotis į pogrindinę svetainę nekaltu pavadinimu „Šilko kelias” („Silk Road”). Čia įsigyti narkotikų būdavo itin paprasta – lyg internetu nusipirkti knygą ar buitinę techniką. Dabar tam atėjo galas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 4, 2013, 8:31 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 12:28 PM

Vienoje San Fransisko bibliotekoje šią savaitę buvo galima išvysti įtampos kupino filmo vertų scenų.

Į mokslinės fantastikos skyrių įsiveržę keli JAV federalinio tyrimų biuro (FTB) agentai čiupo jauną vyrą, dirbusį nešiojamuoju kompiuteriu, rašo „Lietuvos rytas", remdamasis „Sfgate.com” ir BBC.

Suimtasis – 29 metų amerikietis Rossas Williamas Ulbrichtas, kuris anksčiau studijavo fiziką, o vėliau persigalvojo ir pareiškė norintis parodyti žmonėms, ką reiškia gyventi „be sistemingos institucijų ir vyriausybės prievartos”.

Įtariama, kad R.W.Ulbrichtas yra Baisusis Piratas Robertas.

Šio romano ir filmo „Princesė nuotaka” („The Princess Bride”) veikėjo vardu pasivadinęs asmuo vadovavo interneto svetainei „Šilko kelias”, kurioje buvo galima įsigyti narkotikų ir kitokių nelegalių prekių.

Per Europą, Aziją ir dalį Afrikos nusidriekusių istorinių prekybos kelių vardu pavadintai svetainei išgarsėti padėjo žiniasklaida ir forumai internete.

Tačiau apsilankyti nelegalioje narkotikų prekyvietėje būdavo galima tik per programinę įrangą „Tor”, kuri leidžia internete veikti anonimiškai.

Anot pareigūnų, teksasietis R.W.Ulbrichtas ne tik užsidirbo dešimtis milijonų dolerių, bet ir užsiėmė pinigų plovimu.

Be to, jaunas vyras porą kartų nesėkmingai užsakė žmogžudystes, kuriomis norėjo apsaugoti savo narkotikų prekybos imperiją.

„Šalis dabar saugesnė”, – taip R.W.Ulbrichto areštą pakomentavo senatorius Chuckas Schumeris, 2011-aisiais paprašęs pareigūnų užgesinti internetinį prekybos narkotikais židinį.

Pačioje R.W.Ulbrichto svetainėje narkotikų nepardavinėta – čia tik buvo suvedami pirkėjai ir pardavėjai. Pastarieji pirkinį atsiųsdavo paštu, o pirkėjai atsiskaitydavo virtualiąja valiuta „bitcoins”.

R.W.Ulbrichtui kaltinimai pateikti po to, kai slapta veikę JAV pareigūnai iš „Šilko kelio” prekeivių daugiau nei šimtą kartų pirko narkotikų. Agentus aptarnavo asmenys iš 10 šalių.

Tačiau apskritai „Šilko keliu” naudojosi keli tūkstančiai narkotikų prekeivių.

Vienu metu R.W.Ulbrichtas, prisidengęs Altoido slaptažodžiu, internete bandė suvilioti klientus reikšdamas susižavėjimą „Šilko keliu”, kurį apibūdino kaip anoniminį Amazon.com (elektroninės komercijos portalas. – Red.).

Tačiau ir jį patį pavyko įvilioti į pinkles. 2012 metų balandį, pareigūnams jau kurį laiką vykdant tyrimą, vienas agentas apsimetė narkotikų prekeiviu ir ėmė bendrauti su R.W.Ulbrichtu.

O jis sausį agentui sumokėjo 80 tūkst. dolerių prašydamas nukankinti ir nužudyti vieną „Šilko kelio” darbuotoją, kuris pavogė virtualiąją valiutą.

Pastarasis buvo areštuotas, tad R.W.Ulbrichtas bijojo, kad jis ims liudyti pareigūnams.

Kovą R.W.Ulbrichtas vienam „Šilko kelio” vartotojui pasiūlė 150 tūkst. dolerių, kad jis nužudytų kitą asmenį.

Šis grasino paviešinti tūkstančių asmenų, kurie naudojasi svetaine, tapatybę, jei negaus pusės milijono dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.