Liuksemburge rinkimai kelia iššūkį ilgamečiui premjerui

Rinkėjai Liuksemburge sekmadienį traukia į balsavimo apylinkes per rinkimus, kurie yra iki

58 metų J.C.Junckeris, kuris pirmąkart premjeru tapo 1995-aisais, tiesiogine prasme praleido pusę savo gyvenimo vyriausybėje.<br>„Reuters“ nuotr.
58 metų J.C.Junckeris, kuris pirmąkart premjeru tapo 1995-aisais, tiesiogine prasme praleido pusę savo gyvenimo vyriausybėje.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 20, 2013, 4:21 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 12:22 AM

Pirmalaikiai parlamento rinkimai šioje Europos Sąjungos (ES) šalyje, kuri yra turtingiausia pasaulyje pagal vienam gyventojui tenkančią bendrojo vidaus produkto (BVP) dalį, buvo surengti po skandalo dėl netinkamos slaptosios tarnybos veiklos, kuris supriešino koalicinę vyriausybę, vadovaujamą J.C.Junckerio Krikščionių socialinės liaudies partijos (CSV).

Jos partnerė Socialistų partija (LSAP) atšaukė savo palaikymą vyriausybei, kai oponentai apkaltino premjerą, jog jis pernelyg daug dėmesio skyrė euro zonos traukimui iš krizės, kai buvo to bloko pirmininkas, ir neįstengė atkurti tvarkos pakrikusioje žvalgybos tarnyboje.

Tarp slaptosios tarnybos SREL, kurios priežiūra yra premjero prerogatyva, nusižengimų vardijami neteisėti telefono pokalbių pasiklausymai, korupcija ir netgi neaiškus prabangių automobilių verslas, siekiant asmeninės naudos.

Rinkimų apylinkės atsidarė 8 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku ir veiks iki 14 val. (15 val.) per balsavimą, kuriame liberalai ir žalieji tikriausiai pakankamai sustiprins savo pozicijas, kad galėtų pasisiūlyti kurti naują koaliciją su socialistais.

Prieš rinkimus buvo jaučiamas rinkėjų nusivylimas labiau pažįstamais Liuksemburgo politikos veidais. Be to, nedarbas šalyje yra išaugęs iki beveik 7 proc., o valstybės skola per pastaruosius 15 metų padidėjo trigubai.

58 metų J.C.Junckeris, kuris pirmąkart premjeru tapo 1995-aisais, tiesiogine prasme praleido pusę savo gyvenimo vyriausybėje.

Jo CSV laimėdavo kiekvienus rinkimus Liuksemburge nuo jos įkūrimo 1944-aisiais, išskyrus vienus 1974 metais. Tačiau šio balsavimo, surengto septyniais mėnesiais anksčiau laiko, partija laukė labai neramiai.

Nors Liuksemburgo gyventojai laiko J.C.Junckerį pakankamai kompetentingu, kad jis galėtų toliau vadovauti valstybei, apklausos rodo,. kad didesnį palaikymą įgyja jaunesnės kartos politikai, ypač 40-metis Liberalų partijos vadovas Xavier Bettelis.

Proveržis taip pat prognozuojamas Žaliųjų partijos naujokui Francois Bauschui, kuris pastaruosius trejus metus vadovavo Liuksemburgo rotušei kartu su X.Betteliu.

J.C.Junckeris Europoje labiausiai žinomas dėl aštuonerius metus trukusio vadovavimo euro zonos finansų ministrų tarybai, kurį baigė šių metų sausį.

Kai buvo apkaltintas pernelyg daug dėmesio skiriantis ES vieningosios valiutos problemoms, o ne savo šalies reikalams, J.C.Junckeris pažadėjo vėl susitelkti į Liuksemburgo rūpesčius.

Tuo tarpu X.Bettelis ir F.Bauschas neslepia savo vilčių sukurti koalicinę vyriausybę be J.C.Junckerio partijos. Tačiau jiems būtų reikalingas socialistų palaikymas.

„Jeigu šioms trims (politinėms jėgoms) būtų įmanoma vykdyti tikras reformas, nukreiptas į valstybės modernizavimą ir naujo postūmio – tuomet taip, aš palaikau trišalę koaliciją“, – sakė socialistų lyderis Etienne'as Schneideris, kuris neslėpė norintis tapti premjeru.

„Šiandien išties noriu tarpi ministru pirmininku, kad suteikčiau naują dinamizmą šaliai ir reformuočiau ją nuo viršaus iki apačios“, – pareiškė 42 metų kadenciją baigiantis ekonomikos ministras.

Per priešrinkiminę kampaniją J.C.Junckeris stengėsi įtikinti, kad trijų partijų koalicija, kuri Liuksemburge dar neturi precedento, nukreiptų šalį pavojingu keliu.

Šiuose rinkimuose kandidatus yra iškėlusios iš viso devynios partijos: pradedant kraštutine kairiąją „Dei Lenk“, baigiant populistiniu dešiniuoju judėjimu ADR.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.