Baltarusijos valdžia uždarė leidyklą už „ekstremistines“ nuotraukas

Baltarusijos valdžia atėmė leidybos licenciją iš Minsko leidyklos „Lohvinau“. Toks Baltarusijos Respublikos informacijos ministerijos sprendimas, visiškai nederantis su žodžio laisve ir sugrąžinantis literatūrą bei meną į sovietinių laikų būklę, papiktino Europos rašytojų, vertėjų ir leidėjų bendruomenę. Buvo paskelbtas atviras laiškas Baltarusijos informacijos ministerijai, kuriame raginama kuo greičiau sugrąžinti leidyklai licenciją ir sustabdyti puolimą prieš baltarusių literatūrą. Prie laiško prisijungė ir Lietuvos atstovai.

Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

Oct 23, 2013, 3:49 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 10:07 PM

„Žinome, kad gera literatūra yra paveikus būdas įveikti įsisenėjusius stereotipus ir vienpusišką neigiamą šalies ir jos gyventojų įvaizdį. Būtent todėl mūsų, Europos šalių literatūros atstovų, negali nejaudinti baltarusių literatūros gyvenimo skurdinimas, uždarant įtakingą leidyklą.

Primename, kad „Lohvinau“ leidykla išleidžia žymius grožinės literatūros kūrinius, taip pat meno albumus ir kuria šalies kultūrinį kraštovaizdį. Europoje plačiai žinomos leidyklos veikla ženkliai veikia Baltarusijos įvaizdį, pateikia ją kaip Europos kultūroje ir literatūroje dalyvaujančią šalį, kuriai būdinga pilietinio ir kultūrinio gyvenimo įvairovė.

Leidykla „Lohvinau“ taip pat aktyviai pristato kitų šalių literatūrą. Joje išleista ukrainiečių, lenkų, vokiečių, šveicarų, austrų, čekų autorių knygų. Daugelis jų tapo svarbiu mūsų šalių literatūros gyvenimo įvykiu ir paskatino abipusį domėjimąsi“, - rašoma atvirame laiške.

Leidykla „Lohvinau“, kurios savininkas – baltarusių verslininkas Igoris Logvinovas, licencijos neteko rugsėjo 20 dieną. Savininkui atsiųstame ministerijos rašte nurodoma, kad licencijos atėmimas susijęs su „padarytais grubiais licencijavimo, licencijavimo reikalavimų ir sąlygų įstatymų pažeidimais.“

Minimi pažeidimai siejami su leidykloje išleistu albumu „Baltarusijos spaudos fotografija – 2011“.

Šių metų balandį Ašmenos rajono teismas fotoalbumą pripažino ekstremistiniu. Ekspertų komisija, vadovaujama Gardino srities vykdomojo komiteto ideologinio darbo valdybos viršininko Pavlo Skrobko, pripažino, kad albume esama „sąmoningai iškreiptų, tikrovės neatitinkančių prasimanymų apie Baltarusijos Respublikos gyvenimą politinėje, ekonominėje, socialinėje ir kitose sferose, žeminančių Baltarusijos piliečių nacionalinį orumą ir garbę.“

Svarstant bylą dėl albumo pripažinimo ekstremistiniu, leidykla nebuvo pakviesta dalyvauti procese.

Nepriklausoma leidykla „Lohvinau“ įkurta 2000 metais. Joje leidžiama šiuolaikinė baltarusių literatūra, mokslinė humanitarinių disciplinų literatūra, užsienio literatūros vertimai į rusų ir baltarusių kalbas.

Ekstremistiški net grybai

Baltarusių fotografas Vadimas Zamirovskis, konkurso „Baltarusijos spaudos fotografija“ organizacinio komiteto pirmininkas, portalui lrytas.lt sakė, kad valdžios sprendimas atimti leidyklai licenciją yra absurdiškas.

„Mano požiūriu, tose nuotraukose nėra jokio ekstremizmo ir negali būti. Tai panašu į visišką absurdą. Ekstremizmą rado net „Gamtos“ kategorijoje, nes ten renkami „neteisingi“ grybai. Bet tai juk juokinga. Mes gyvename XXI amžiuje, bet po tokių sprendimų apima jausmas, kad gyvename sovietiniais laikais“, - sakė V.Zamirovskis.

Ministerijos sprendimas uždaryti leidyklą, išleidusią jų rengto fotokonkurso nuotraukas, V.Zamirovskį nemaloniai nustebino. Tačiau jokios cenzūros kituose fotokonkursuose, kurie rengiami jau trejus metus, nežada. Nugalėtojus renka tarptautinė žiuri, bet net jeigu būtų vien baltarusiška – jokios cenzūros, pasak pašnekovo, jų konkurse niekada nebuvo ir nebus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.