Filipinuose taifūnas galėjo pražudyti 10 tūkst. žmonių, į pagalbą skuba užsienio šalys

Filipinus nusiaubusio taifūno „Haiyan" paliktos žaizdos kraujuoja vis stipriau - kasdien pranešama šiurpą keliančių naujienų apie prieš keletą dienų praūžusios gamtos stichijos nuostolius.

Žinios iš Filipinų - kasdien vis liūdnesnės.<br>AP nuotr.
Žinios iš Filipinų - kasdien vis liūdnesnės.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 10, 2013, 9:50 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 11:46 AM

Kraupiausi skaičiai - dėl aukų. Šeštadienį buvo pranešta, kad taifūnas galėjo nusinešti apie 1,2 tūkst. žmonių gyvybių, sekmadienį ši statistika šoktelėjo beveik 10 kartų. Baiminamasi, kad galingas taifūnas pražudo apie 10 tūkst. žmonių, praneša BBC.

Nors Filipinų valdžia kol kas oficialiai patvirtino tik 151 žmogaus žūtį, neabejojama, kad aukų bus gerokai daugiau.

Pareigūnai pranešė, kad Leitės provincijoje, esančioje rytinėje salos dalyje, galėjo žūti apie 10 tūkstančių Filipinų gyventojų.

Apie 80 procentų Leitės provincijos teritorijos yra visiškai sugriauta. Šioje centrinė Filipinų saloje gyvena 1,7 mln. žmonių.

Be to, šimtai tūkstančių žmonių liko be pastogės.

Pareigūnai taip pat patvirtino, kad apie 580 kilometrų į pietvakarius nuo Filipinų sostinės Manilos esantis Taklobano miestas yra visiškai sugriautas. Šiame regione visiškai nėra elektros, švaraus vandens, maisto kiekis - minimalus.

Dauguma žmonių apsistojo Taklobano oro uoste, kuris taip pat stipriai apgriautas.

Pranešama, kad dauguma Filipinų gyvenviečių virto dykynėmis. Gelbėjimo darbus apsunkina tai, kad purvo nuošliaužos ir nuolaužos užvertė dauguma kelių.

Vienas iš smarkiausių kada nors užfiksuotų taifūnų Filipinams smogė penktadienį. Gamtos stichija buvo itin galinga - didžiausias pastovus vėjo greitis siekė net 400 kilometrų per valandą.

Vykdoma didelė gelbėjimo operacija

Filipinų valdžia kol kas negali nusiųsti pagalbos į kai kurias labiausiai nuo taifūno nukentėjusias vietoves, skelbia BBC.

Tūkstančiai karių buvo dislokuoti nelaimės vietovėse, kariniais lėktuvais skraidinamos atsargos. Tačiau gelbėtojų darbus stabdo nuolaužos ir apgadinti keliai. Užsienis pasiūlė pagalbą Filipinams.

JAV ketina nusiųsti sraigtasparnių, lėktuvų ir paieškos bei gelbėjimo įrangos, Europos Komisija (EK) skyrė 3 mln. eurų iš nenumatytų situacijų fondo ir siunčia humanitarinės pagalbos ekspertų komandą.

Didžioji Britanija skirs 5 mln. svarų paramą ir nusiųs būtiniausios įrangos už 600 tūkst. svarų, Jungtinės Tautos (JT) skirs palapinių, maisto ir kitų būtinų atsargų.

Daugiausia paramos skiriama Leitės salai ir jos administraciniam centrui Taklobanui, kuris ypač nukentėjo. Vis dėlto mieste dirbantys pareigūnai sako, kad jiems sunku išdalinti atsargas, daugelis žmonių plėšia parduotuves ir sunku įvesti tvarką. Anot liudininkų, gyventojai nerimauja dėl savo saugumo, kai kurie darosi agresyvūs.

Gali kilti dar viena audra

Prognozuojama, kad artimiausiomis dienomis Filipinus gali užklupti dar viena audra.

Filipinuose nesiliauja taifūnai, žemės drebėjimai, ugnikalnių išsiveržimai ir kitos stichinės nelaimės.

Taip yra dėl to, kad salynas išsidėstęs taifūnų formavimosi juostoje ir vadinamajame Ramiojo vandenyno Ugnies žiede - regione, kur dažni žemės drebėjimai ir ugnikalnių išsiveržimai.

Tačiau jeigu nuogąstavimai dėl gerokai daugiau nei 10 tūkst. žmonių aukų yra teisingi, „Haiyan“ bus daugiausia gyvybių pareikalavusi stichinė nelaimė, kada nors užregistruota Filipinuose,

Iki „Haiyan“ daugiausia gyvybių pareikalavusi nelaimė Filipinuose įvyko 1976 metais, kai 7,9 balo žemės drebėjimo sukeltas cunamis nusiaubė pietinės Mindanao salos Moro įlankos pakrantes. Tada žuvo 5-8 tūkst. žmonių.

Taifūnui artinantis prie Vietnamo evakuota 600 tūkst. žmonių 

Vietname, artinantis supertaifūnui „Haiyan“, kuris Filipinuose pareikalavo tūkstančių gyvybių, buvo evakuota daugiau kaip 600 tūkst. žmonių, sekmadienį pranešė pareigūnai. 

Vietnamo sostinės Hanojaus gyventojai rengiasi smarkioms liūtims ir potvyniui, o dešimtims tūkstančių žmonių iš pakrančių rajonų buvo įsakyta evakuotis. 

„Evakavome daugiau kaip 174 tūkst. namų ūkių, o tai prilygsta daugiau kaip 600 tūkst. žmonių“, - sakoma oficialiame Vietnamo potvynių ir audrų kontrolės departamento pranešime. 

Taifūnas, kuris šalies pakrantę turi pasiekti vėlai sekmadienį, pakeitė kursą, todėl masinės evakuacijos vyko toliau - buvo evakuota maždaug 52 tūkst. gyventojų iš šiaurinių pakrantės provincijų, pranešė oficialioji Vietnamo televizija. 

„Žmonės privalo pasiimti pakankamai maisto ir būtinų dalykų trims dienoms ... Tie, kurie nepersikels savanoriškai, bus priversti“, pranešė interneto laikraštis „VNExpress“, kuris pridūrė, kad visiems laivams buvo įsakyta grįžti į krantą. 

Raudonasis Kryžius pranešė, jog pasikeitęs „Haiyan“ kursas reiškia, kad „stichinės nelaimės rajonas gali padidėti nuo devynių provincijų iki 15“ ir kad tai bus didelė našta šalies resursams. 

Raudonojo Kryžiaus atstovas šalyje Michaelas Annearas (Maiklas Aniras) pridūrė, kad Hanojų tikriausiai merks smarkios liūtys ir kils potvynis. 

Daugelis sostinės gyventojų prieš audrą skubėjo kaupti maisto ir vandens atsargų. 

Daugeliui iš maždaug 200 tūkst. žmonių, evakuotų iš keturių centro pietų provincijų, kurios, kaip prognozuota iš pradžių, turėjo būti taifūno kelyje, buvo leista grįžti namo, pranešama vyriausybės interneto svetainėje. 

„Haiyan“ sparčiai juda į šiaurę-šiaurės vakarus, greičiu, siekiančiu 35 km per valandą“, - pranešė šalies meteorologijos biuras. 

„Haiyan“, kuris buvo vienas stipriausių taifūnų per visą registravimo istoriją, kai siaubė Filipinus, virš Pietų Kinijos jūros susilpnėjo ir Vietnamą turi pasiekti jau kaip 1 kategorijos audra, nurodo meteorologai. 

Audros epicentras pakrantę turi pasiekti vėlai sekmadienį, jos vėjų greitis turi būti maždaug 74 km per valandą. 

Pranešama, kad rengdamiesi bėgti nuo taifūno žuvo mažiausiai keturi žmonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.