Kinijoje susidegino tibetietis vienuolis

Kinijoje protestuodamas

Nuo 2009 metų save jau padegė maždaug 120 žmonių, kurių dauguma mirė.<br>V.Balkūno nuotr.
Nuo 2009 metų save jau padegė maždaug 120 žmonių, kurių dauguma mirė.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2013-11-12 12:39, atnaujinta 2018-02-20 10:36

20 metų Tseringas Gyalas pirmadienį susidegino Guolou, tibetiečių gyvenamame rajone Činghajaus provincijoje šalies pietvakariuose, pranešė JAV įsikūrusi „International Campaign for Tibet“ (ICT) ir JAV vyriausybės finansuojamas radijas „Radio Free Asia“ (RFA).

Policija užgesino liepsnas ir nuvežė Ts.Gyalą į ligoninę, sakoma pranešimuose, kuriuose priduriama, kad jo dabartinė būklė nežinoma. Kita teisių gynimo grupė, Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi „Free Tibet“, pranešė, kad jis liko gyvas.

ICT internete paskelbtoje nuotraukoje matyti gatvės viduryje degantis vyras, kurį iš už kelių metrų stebi daugiau kaip dešimt žmonių.

Kinijos valdančiosios Komunistų partijos lyderiai dalyvauja keturias dienas Pekine truksiančiame susitikime, vadinamajame Trečiajame plenume, per kurį turėtų nustatyti šalies ekonominį kursą kitam dešimtmečiui.

Incidentas Guolou yra dar vienas toks tibetiečių protestas Tibete ir kaimyninėse provincijose. Nuo 2009 metų save jau padegė maždaug 120 žmonių, kurių dauguma mirė.

Kartkartėmis regione tvyranti įtampa prasiveržia masinio smurto protrūkiais.

Spalio pradžioje Tibete kinų policija, kaip pranešama, pradėjo šaudyti į protestuotojų grupę, susirinkusią reikalauti paleisti tibetietį, kuris buvo sulaikytas už atsisakymą iškelti Kinijos vėliavą. Tada buvo sužeista 60 žmonių. Vietos policija AFP neigė, kad įvyko koks nors incidentas.

Pekinas smerkia susideginimus ir dėl jų kaltina Dalai Lamą, esą Tibeto dvasinis lyderis tremtyje naudojasi jais stumdamas separatistinę darbotvarkę.

Tačiau tibetiečiai ir žmogaus teisių gynimo grupės sako, kad šie protestai yra atsakas į griežtą Pekino kontrolę tibetiečių religijos praktikavimo atžvilgiu.

Dalai Lama, kuris nuo 1959 metų, po nesėkmingo sukilimo Tibete, gyvena Indijoje, šiuos protestus vadina nevilties aktais, kurių jis negali sustabdyti.

„Jei aš tai sukūriau, tada turiu teisę pasakyti: „Ne, nedarykit to“, - sakė šis Nobelio taikos premijos laureatas, neseniai interviu „The Financial Times“ paklaustas apie susideginimus.

„Tai jų pačių kūrinys: Tibeto žmonių Tibete. Šių dalykų priežastis sukūrė griežtosios linijos pareigūnai. Atsakomybė yra jų. Jie turi surasti būdų tam sustabdyti“, - pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.