A.Sharonas palaidotas šeimos rančoje netoli Gazos

Pirmadienį Izraelis laidoja vieną garsiausių visų laikų savo politikų, buvusį ministrą pirmininką Arielį Sharoną. A.Sharono gyvybė užgeso šeštadienį po 8 metų, pragulėtų komoje. Sekmadienį jis buvo pašarvotas parlamenete Jeruzalėje, pirmadienio rytą čia vyko atsisveikinimo iškilmės. A.Sharonas buvo laidojamas 14 val. Lietuvos laiku šeimai priklausančioje Šikmimo rančoje Negevos dykumoje, vos už 10 km nuo Gazos. Dėl laidotuvių Gazos pasienyje sustiprinta apsauga.

A.Sharonas buvo laidojamas 14 val. Lietuvos laiku šeimai priklausančioje Šikmimo rančoje Negevos dykumoje.<br>AP nuotr.
A.Sharonas buvo laidojamas 14 val. Lietuvos laiku šeimai priklausančioje Šikmimo rančoje Negevos dykumoje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 13, 2014, 9:54 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 3:22 PM

Į A.Sharono laidotuves delegacijas atsiuntė 18 valstybių, tarp jų ir JAV. Šios šalies delegacijai vadovauja viceprezidentas Joe Bidenas. Baltieji rūmai pranešė, kad jis dalyvaus ne tik laidotuvių ceremonijoje parlamente, bet ir vyks į Negevos dykumą. Tarp aukštų svečių - ir Rusijos Valstybės Dūmos pirmininkas Sergejus Naryškinas.

Po ceremonijos Knesete karstas su A.Sharono palaikais buvo išvežtas kariniu sunkvežimiu. Pakeliui į amžinojo poilsio laidotuvių procesija stabtelėjo Latrune, prie memorialo žuvusiems kariams. Laturnas yra Jeruzalę ir Tel Avivą jungiančiame kelyje, kur A.Sharonas buvo sužeistas per 1948 metų Nepriklausomybės karą.

Laidotuvių ceremonija A.Sharono šeimos rančoje prasidėjo 14 val. Lietuvos laiku ir truko beveik valandą. Į ceremoniją buvo įleisti tik specialiai kviesti svečiai.

Kaip praneša BNS, žydų kantoriui giedant maldą už mirusįjį, aštuoni generolai atnešė A.Sharono karstą prie šeimos kapo, kur jau palaidota antroji jo žmona Lily, duobės.

Čia nuo karsto buvo nuimta Izraelio valstybinė vėliava, ir jis nuleistas į duobę. Tuomet kapas užkastas.

Pagal tradiciją kariuomenės rabinas priėjo prie dviejų A.Sharono sūnų ir padarė simbolines įkarpas jų marškiniuose, reiškiančias gedulą.

„Arikai, vade. Tu turėjai tiek daug titulų per ilgus gyvenimo metus, bet, manau, šitas Tau dera labiausiai“, - prie kapo pareiškė Izraelio gynybos pajėgų Generalinio štabo viršininkas generolas leitenantas Benny Gantzas.

„Karių kartos ateina šiandien paskutinį kartą atiduoti tau pagarbą... Aš irgi atėjau atiduoti tau pagarbą“, - sakė jis.

Ceremonija Knesete

Į A.Sharono laidotuves atvyko 20 aukšto rango delegatų. Tarp jų - JAV viceprezidentas Joe Bidenas, Rusijos Valstybės Dūmos pirmininkas Sergejus Naryškinas bei užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, tarptautinis pasiuntinys Artimiesiems Rytams Tony Blairas ir Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas Walteris Steinmeieris.

Kalbėdamas per iškilmes Knesete, prezidentas Shimonas Peresas teigė, kad A.Sharonas buvo „gyva kariuomenės legenda“, kuris visą laiką svajojo apie taiką Izraelyje. A.Sharono pečius „spaudė našta dėl mūsų žmonių saugumo“.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu teigė, kad A.Sharonas buvo „vienas iškiliausių kariuomenės lyderių Izraelyje“. Anot jo, „A.Sharono indėlis į valstybės saugumą yra įrašytas į istorijos užrašus“.

J.Bidenas buvusį premjerą apibūdino kaip „nepalaužiamą buldozerį (...). Žmonių saugumas buvo tvirta jo misija“. J.Bidenas sakė izraeliečiams: „Kol egzistuoja Jungtinės Amerikos Valstijos, tol jūs nesate vieni“.

Apibūdindamas A.Sharoną kaip „drąsų, išsiskiriantį ir nepaklūstantį“, tačiau kartu pavadindamas jį „geraširdžiu, linksmu, žavingu ir ugningos prigimties“ žmogumi, T.Blairas teigė, kad buvęs premjeras yra „šios žemės milžinas“, kuriam „Izraelio istorijoje skirta garbinga vieta“.

Sekmadienį tūkstančiai gedinčiųjų jau atidavė A.Sharonui paskutinę pagarbą, kai karstas su jo palaikais šešioms valandoms buvo pastatytas prie Kneseto pastato.

Pasiuntė žinią „Hamas“

Izraelio saugumas užsiminė, kad Gazos vadovybei buvo „pasiųsta žinia“ leidotuvių metu nešaudyti jokių raketų.

„Buvo aiškiai duota suprasti, kad rytoj bus labai bloga diena bet kam, kas sugalvos bandyti Izraelio kantrybę“, - „Reuters“ sakė anoniminis šaltinis.

Gazą valdanti „Hamas“ grupuotė jokio greito atsakymo nedavė. Egipto pareigūnai, tarpininkavę tarp Izraelio ir Gazos, taip pat nekomentavo.

„Reuters“ korespondentas pirmadienio rytą šiaurės Gazoje girdėjo du sprogimus, kurie buvo panašūs į raketų paleidimus. Tačiau Irzaelio kariuomenės atstovė pareiškė, kad per sieną nebuvo leidžiama jokių raketų. Girdėtus sprogimus galėjo sukelti palestiniečių kariškių išbandomi ginklai.

Kaip praneša ELTA, Izraelis neapsiribojo žodiniais įspėjimais palestiniečių adresu. Šalies televizija pranešė, kad sieną su Gazos ruožu intensyviai patruliuoja Izraelio karinių oro pajėgų sraigtasparniai ir bepiločiai skraidymo aparatai. Jie gali užfiksuoti sektoriaus teritorijoje raketų paleidimo įtaisą ir likviduoti jį kartu su komanda dar iki salvės. Be to, žurnalistų duomenimis, prie Šikmimo fermos perkelta zenitinė baterija „Geležinis kupolas”, galinti naikinti ne tik mažo ir vidutinio nuotolio raketas, bet ir minosvaidžių sviedinius.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.