Meksikiečiai jau aprauda nusikaltėlį

Po ilgų ieškojimo metų sučiuptas Meksikos narkotikų baronas Joaqimas Guzmanas Loera savo gimtinėje lyg dievas. Į Kuljakano miesto gatves pasipylė šimtai jaunuolių, reikalaujančių paleisti El Chapo. 

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 1, 2014, 10:42 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 7:56 PM

„Paleiskite Chapo“. „Mes mylime Chapo“. „Chapo, padovanok man savo vaiką“. Su tokiais užrašais plakatus trečiadienio eitynėse nešė apie 2 tūkst. baltais marškinėliais vilkinčių protestuotojų, lydimų trimitininkų, kurie grojo meksikietiškas melodijas. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Kuljakanas, kuriame vyko demonstracija, yra Meksikos vakarinės Sinaloa valstijos sostinė. Tai ir galingo Sinaloa narkotikų kartelio, kuriam iki šiol vadovavo J.Guzmanas Loera, tvirtovė.

56 metų El Chapo (išvertus į lietuvių k. – Neūžauga. – Red.), kuris 2001-aisiais pabėgo iš kalėjimo, buvo sulaikytas praėjusį šeštadienį viename kurortiniame Ramiojo vandenyno mieste.

Nors Meksikos valdžiai tai didžiulė pergalė, Sinaloa valstijos gyventojams priešingai – didelis rūpestis. Mat J.Guzmanas Loera, lobdamas iš prekybos narkotikais, dosniai rėmė savo kraštą, buvo tapęs savotišku filantropu.

„Mes remiame Chapo Guzmaną, nes jis yra tas, kuris duoda mums darbo ir padeda žmonėms kalnuose“, – sakė protesto dalyvis Pedro Ramirezas.

Demonstrantai taip pat reikalavo, kad nusikaltėlis nebūtų išduotas JAV, kurios jį nori teisti dėl narkotikų kontrabandos. Tiesa, Meksikas ir neskuba to daryti, teigdamas, jog kartelio vadeivą teis pats.

Protestuotojai neslėpė nuogąstavimų, kad po J.Guzmano Loeros suėmimo sulėtės regiono ekonomika. Bet didžiausia žmonių baimė – kad pas juos gali įsitvirtinti masinėmis egzekucijomis pagarsėjęs narkotikų kartelis „Zetas“.

Ne visi Kuljakano gyventojai žavėjosi nusikaltėlio garbei skirtomis eitynėmis. „Gėda. Jie sako, kad jiems sumokėjo“, – sakė savo vardo nenorėjęs viešinti kavinės lankytojas.

Akcija, kokios vietos gyventojai teigė niekada nematę, netrukus buvo išvaikyta policijos pareigūnų. Sinaloa valstijos valdžia pradėjo tyrimą: aiškinsis, kas organizavo demonstraciją. (AP, „Reuters“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.