Ukrainos prezidentas provokatoriams grasina griežtomis bausmėmis

B.Obama Maskvą bando įbauginti sankcijomis

„Krymo karinės blokados bandymai yra laikini ir neatves iki pusiasalio atskyrimo nuo Ukrainos. Esame pasiruošę deryboms, tačiau niekada nesutiksime su mūsų teritorijos aneksija“, – kalbėjo O.Turčynovas.<br>AP nuotr.
„Krymo karinės blokados bandymai yra laikini ir neatves iki pusiasalio atskyrimo nuo Ukrainos. Esame pasiruošę deryboms, tačiau niekada nesutiksime su mūsų teritorijos aneksija“, – kalbėjo O.Turčynovas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 17, 2014, 7:58 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 8:33 AM

„Ne paslaptis, kad agresorius daro viską, kad išklibintų padėtį Ukrainos viduje, kad išprovokuotų vidaus rietenas, pilietinę priešpriešą ir parodytų Ukrainos valstybės silpnumą“, - sakė jis.

„Mums siunčia provokatorius ir pogromų kėlėjus, finansuoja išdavikus ir separatistus. Jie nori iš vidaus sugriauti ir susilpninti mūsų šalį“, - pažymėjo O.Turčynovas.

„Todėl bet kurie neteisėti veiksmai, mėginimai kurstyti žmones dalyvauti masinėse riaušėse, užimti pastatus, savavališkai susidoroti, priešintis jėgos struktūroms ar ginkluotosioms pajėgoms, - visa tai dabartinėmis sąlygomis bus laikoma mėginimu padėti kariniam agresoriui ir nusikaltimu valstybei“, - pabrėžė prezidentas.

Dar jis pažymėjo, kad tokie veiksmai bus griežtai baudžiami pagal Ukrainos įstatymus ir konstituciją, nepriklausomai nuo to, „kokiais politiniais šūkiais jie maskuotųsi, ir kuriame regione tai darytų“.

Laikinasis Ukrainos prezidentas pareiškė, kad Kijevas yra pasirengęs derėtis su Rusija dėl Krymo, bet niekada nesutiks su jo aneksija.

Krymo karinė blokada yra laikina ir neatves iki pusiasalio atsiskyrimo nuo Ukrainos, pareiškė O.Turčynovas, kreipdamasis į tėvynainius, pranešama tinklalapyje „RBC Ukraina“.

„Krymo karinės blokados bandymai yra laikini ir neatves iki pusiasalio atskyrimo nuo Ukrainos. Esame pasiruošę deryboms, tačiau niekada nesutiksime su mūsų teritorijos aneksija“, – sakė jis.

Pasak O.Turčynovo, prieš Ukrainą stojo Rusijos Federacijos vadovybė, o ne paprasti rusai, todėl, kad ji „paniškai bijo Ukrainos pavyzdžio, kai tauta nugalėjo totalitarinį režimą“.

„Būtent demokratiškos, europietiškos, sėkmingos ir turtingos Ukrainos, kokią mes ją šiandien kuriame, – labiausiai bijo Kremlius. Tai ir yra tikrasis jų agresijos motyvas“, – kalbėjo laikinai prezidento pareigas einantis O.Turčynovas.

Ukraina atšaukė savo ambasadorių Rusijoje konsultacijoms dėl tarptautinio atsako į padėtį Krymo regione, kurio rinkėjai referendume balsavo už prisijungimą prie Rusijos.

„Ryšium su padėtimi Kryme ir būtinybės aptarti kai kuriuos tarptautinius aspektus, Ukraina atšaukia savo ambsadorių Rusijos Federacijoje Volodymyrą Jelčenką“, – pranešė Ukrainos užsienio reikalų ministerija.

B.Obama Maskvą bando įbauginti sankcijomis

Padėtį Ukrainoje atidžiai sekantis Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama tikina, kad naujos JAV sankcijos Rusijos pareigūnams aiškiai parodo, jog tai yra „pasekmės dėl jų veiksmų“ Kryme, ir perspėjo, kad Vašingtonas yra pasiruošęs skelbti ir daugiau sankcijų, jei prireiktų.

Prezidentas pabrėžė, kad vyriausybė gali imtis veiksmų prieš Rusijos ginklų sektoriaus pareigūnus ir tuos, kurie palaiko rusų draugus, jeigu vyriausybė neieškos diplomatinio būdo krizei Ukrainoje išspręsti.

B.Obama pirmadienį įšaldė Jungtinėse Valstijose septynių Rusijos pareigūnų turimą turtą; šie asmenys skatino Kryme surengti balsavimą dėl atsiskyrimo nuo Ukrainos. Iždo departamento sankcijos taip pat paskelbtos keturiems ukrainiečiams, susijusiems su Krymo atskyrimo procesu.

„Jeigu Rusija ir toliau kišis į Ukrainą, mes pasirengę skelbti dar daugiau sankcijų“, - sakė B.Obama per trumpą spaudos konferenciją Baltuosiuose rūmuose. Jis pabrėžė, kad vis dar tikisi diplomatinio krizės sprendimo ir kad sankcijos gali būti keičiamos, priklausomai nuo Rusijos veiksmų - ar ji eskaluos kišimąsi, ar pasitrauks.

„Šiandienos veiksmai yra aiški žinia Rusijos vyriausybei, kad jos veiksmai, pažeidžiantys Ukrainos suverenumą ir teritorinį vientisumą, taip pat palaikantys neteisėtą referendumą dėl Krymo atsiskyrimo, sulaukė pasekmių“, – nurodoma Baltųjų rūmų pareiškime.

„Šiandienos veiksmai taip pat yra perspėjimas Rusijai, kad, jei ji nesilaikys savo tarptautinių įsipareigojimų, nesugrąžins savo karinių pajėgų į bazes ir negerbs Ukrainos suverenumo ir teritorinio vientisumo, Jungtinės Valstijos yra pasiruošusios imtis naujų veiksmų, kurie didintų politines ir ekonomines (Rusijos) išlaidas“, – sakoma jame.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.