Lėktuvo paieškų klausimas: kas perprogramavo maršrutą?

Dingęs „Malaysia Airlines“ lėktuvas pakeitė kryptį ne todėl, kad kažkas įsiveržė į kabiną ir privertė pilotus pakreipti vairalazdę. Ekspertai nustatė, kad lėktuvas skrido pagal maršrutą, kuris buvo pakeistas - perprogramuotas iš pilotų kabinos. Tačiau neaišku, kada skrydžio kryptis buvo pakeista suvedus atitinkamą kodą: ar skrydžio metu, ar prieš pakylant iš Kvala Lumpūro oro uosto.

„Malaysia Airlines“ lėktuvu skridusių keleivių iš Kinijos artimieji ėmė grasinti bado streiku.<br>AP nuotr.
„Malaysia Airlines“ lėktuvu skridusių keleivių iš Kinijos artimieji ėmė grasinti bado streiku.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 18, 2014, 7:12 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 7:46 AM

Laikraštis „New York Times“ cituoja JAV pareigūnus, kurie sako, kad lėktuvo maršrutas pasikeitė, nes kažkas įvedė septynių ar aštuonių dėmenų kodą į kompiuterį pilotų kabinoje – o tai galėjo padaryti tik skrydžių valdymo sistemą išmanantis asmuo. Ši sistema padeda vykdyti nustatytą skrydžio planą – judėti iš vieno taško į kitą.

Dingusio Malaizijos keleivinio lėktuvo šiuo metu ieškoma Australijos dydžio teritorijoje. Visas paieškų regionas apima 2,24 mln. kvadratinių jūrmylių (7,7 mln. kvadratinių kilometrų) plotą. Tai antradienį pareiškė Malaizijos transporto ministras Hushamuddinas Husseinas, kuriuo remiasi agentūra AFP.

Australijos plotas yra 7,6 mln. kvadratinių kilometrų. Vien tik Indijos vandenyne – maždaug 3000 km į pietvakarius nuo Australijos Perto miesto – paieška vykdoma 600 000 kvadratinių kilometrų dydžio teritorijoje.

Tyrimas dėl dingusio oro bendrovės „Malaysia Airlines“ MH370 reiso lėktuvo suintensyvėjo, kai pareigūnai patvirtino, jog paskutinis pranešimas iš pilotų kabinos buvo gautas po to, kai buvo rankiniu būdu išjungta svarbi komunikacijos sistema. Tačiau „Malaysia Airlines“ bendrovės vadovai nepatvirtina, kad lėktuvo įranga buvo perprogramuota rankiniu būdu, dėl to „Boeing 777“ pakeitė kryptį.

JAV žvalgyba taip pat sutelkė dėmesį į to lainerio kapitoną Zaharie Ahmadą Shahą ir jo pavaduotoją Fariqą Abdul Hamidą, sakė vienas aukšto rango Amerikos įstatymų leidėjas.

„Remdamasis visa informacija, kuri man buvo suteikta – iš aukštų teritorinio saugumo nacionalinio kovos su terorizmu centro, žvalgybos bendruomenės sluoksnių – manau, kad kažkas nutiko su pilotu“, – sakė JAV Atstovų Rūmų teritorinio saugumo komiteto pirmininkas Michaelas McCaulas.

„Manau, visa tai veda į pilotų kabiną – patį pilotą ir antrąjį pilotą“, – M.McCaulas sekmadienį sakė televizijai „Fox News“. JAV ekspertai teigia, kad lėktuvas kryptį pakeitė ne dėl to, kad kažkas tiesiog pasuko vairalazdę. Aiškėja, kad „Boeing 777“ pasuko neaiškia kryptimi, nes skrydžio planas buvo perprogramuotas kabinoje. Bet kas tai padarė? Todėl tyrėjų žvilgsniai vis smarkiau sminga į pilotus.

Kovo 8-ąją be žinios dingusio orlaivio ieško 26 šalys.

Vietos žiniasklaidos teigimu, vienos Maldyvų salos Indijos vandenyne gyventojai netrukus po to, kai MH370 reisu skridęs lėktuvas dingo iš radarų ekranų, matė žemai skrendanti keleivinį orlaivį. Lėktuvas esą buvo baltas su raudonomis juostomis. Taip dažnai atrodo „Malaysia Airlines“ bendrovės lėktuvai, rašo „Haveeru“.

Vienas laikraščio žurnalistas, paprašytas pakomentuoti šią informaciją, sakė, kad tik dabar pavyko asmeniškai pakalbėti su tariamai lėktuvą mačiusiais žmonėmis.

Jie teigia, kad jis virš salos praskrido 6 val. 15 min. vietos laiku, sukeldamas kurtinantį garsą. „Aš dar niekada nemačiau taip žemai virš salos skrendančio lėktuvo. Mes matėme vandens lėktuvų, bet aš esu tikras, kad tai nebuvo vienas jų“, – laikraščiui sakė vienas liudininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.