Iššūkis Chersono merui - atlaikyti spaudimą jungtis prie Rusijos

Ukrainos Chersono miesto meras apkaltino miesto tarybos Regiono partijos deputatus mieste surengti referendumą, panašų į tą, kuris kovo 16 d. įvyko Kryme, rašo unian.net.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 20, 2014, 10:37 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 6:42 AM

Pasak Chersono mero pareigas einančio Vladimiro Nikolajenkos, deputatai ketina jau artimiausioje sesijoje iškelti klausimą dėl Chersono išėjimo iš Ukrainos sudėties ir prisijungimo prie Rusijos.

V.Nikolajenka tvirtina, kad Chersone nėra separatistinių nuotaikų, tačiau keletas deputatų, nušalintų nuo miesto finansinių srautų, nori sugrįžti į valdžią padedant Rusijos kareiviams.

„Dabar visi jų grįžimo į valdžią planai susiję su Ukrainos pietuose besiplečiančiu nauju separatistiniu judėjimu. Buvusi valdžia mato, kad Chersono gyventojai jų nepalaiko, todėl jie orientuojasi į Krymo scenarijų ir tikisi, kad jeigu padės V.Putinui užimti Chersoną, jis paliks juos valdžioje“, - sako V.Nikolajenka.

„Be to, vakar vakare man paskambino moteris, kuri prisistatė Rusijos Federacijos prezidento administracijos darbuotoja.

Ji domėjosi, kokius klausimus mes ruošiamės svarstyti artimiausioje sesijoje, ir pranešė, kad yra deputatų grupė, kuri ruošiasi inicijuoti Chersone referendumą dėl Chersono srities atsiskyrimo nuo Ukrainos. Mes išsiaiškinom, kad tas skambutis buvo iš Chersono.

Nežinau, kokiu tikslu jie skambino, bet mes jau numanom, kas ten buvo, ir šiuo metu Ukrainos tyrėjai jau užsiima šiais asmenimis. Jų skambutis jau atsektas. Gali būti, kad jie norėjo mane įspėti apie savo planus, gali būti, norėjo patikrinti, kaip aš reaguosiu į referendumo idėją. Gali būti, norėjo mane išprovokuoti“, - pasakojo meras.

V.Nikolajenka pabrėžė, kad neleis per sesiją svarstyti tokio siūlymo.

Chersono srityje jau yra Rusijos desantas. Jie masiškai išsilaipino prie Strelkovoje kaimo ir neva gina dujų perdavimo stotį „Černomorneftegaz“.

Chersonas, kaip ir Doneckas, Luganskas ir kitos gausiai rusakalbių gyvenamos Ukrainos sritys, politologų nuomone, gali būti tolesnis Rusijos taikinys.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.