Paskui V.Janukovyčių Kijevas seka kraujo pėdsakais

Generalinė Ukrainos prokuratūra ketvirtadienį išdavė orderį, pagal kurį galima sulaikyti buvusį šalies prezidentą Viktorą Janukovyčių ir buvusį Ukrainos saugumo tarnybos vadovą Aleksandrą Jakimenką. Jie įtariami dėl šaudymo Nepriklausomybės aikštėje, Kijeve.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 3, 2014, 12:10 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:09 PM

Generalinė prokuratūra išdavė leidimą sulaikyti ir pristatyti į teismą ne tik V.Janukovyčių ir A.Jakimenką, bet ir būrį kitų buvusių aukštų pareigūnų, kurie įtariami organizavę susidorojimą su protestuotojais ir savo įsakymais atvėrę kelią masinėms žudynėms.

Apie tai pranešė naujasis saugumo vadovas Valentinas Nalyvaičenka.

Ukrainos vidaus reikalų ministro pareigas einantis Arsenas Avakovas sakė, kadV.Janukovyčius išleido „nusikalstamą įsakymą“ šaudyti į proeuropietiškus protestuotojus, o agentai iš Rusijos Federalinio saugumo tarnybos (FST) padėjo jam suplanuoti ir įvykdyti tą kruviną puolimą.

„Janukovyčius išleido nusikalstamą įsakymą ... vasario 18-20 dienomis šaudyti į protestuotojus“, – žurnalistams sakė A.Avakovas.

„FST agentai dalyvavo ir planuojant, ir vykdant tą vadinamąją antiteroristinę operaciją“, – pridūrė jis.

Tris mėnesius trukusių kartais smurtinių antivyriausybinių protestų, kurių dalyviai reikalavo glaudesnių ryšių su Europa, kulminacija buvo dvi skerdynių dienos Kijeve, kurios nulėmė parlamento vasario 22-osios sprendimą nušalinti V.Janukovyčių ir jo vyriausybę.

Vasario 19-osios naktį per gatvių mūšius Kijevo centre nuo šautinių žaizdų mirė beveik 20 žmonių, daugiausia – protestuotojai.

Vasario 20-ąją per kovas Kijevo centre esančioje Nepriklausomybės aikštėje žuvo daugiau kaip 60 žmonių. Atrodo, kad daugelį jų nušovė snaiperiai.

Ukrainos prokurorai ketvirtadienį paskelbė, kad dėl dalyvavimo tuose neramumuose buvo areštuota 11 dabar jau išformuoto elitinio milicijos specialiųjų pajėgų padalinio „Berkut“ narių ir jų vadas.

Anksčiau pareigūnai ketvirtadienį pranešė suėmę 12 buvusių dabar jau išformuoto elitinio milicijos specialiųjų pajėgų padalinio „Berkut“ narių, kurie įtariami šaudę į demonstrantus per vasarį vykusius kruvinus protestus prieš vyriausybę, pareikalavusius daugiau nei 100 žmonių gyvybių.

Generalinė prokuratūra nurodė, kad tarp suimtųjų yra vieno „Berkut“ būrio vadas, kuris esą išdalijo ginklus, panaudotus prieš Maidano protestuotojus.

Praėjus kelioms dienoms po tų vasario 18–20 dienomis vykusių susirėmimų Kremliaus remtas Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius pabėgo iš sostinės, o į valdžią atėjo provakarietiška laikinoji vyriausybė.

Į demonstrantus šaudžiusių snaiperių tapatybė nėra aiški. Naujoji valdžia Kijeve teigia, kad snaiperius įsakė pasiųsti V.Janukovyčius, tačiau nušalintas prezidentas, trečiadienį duodamas interviu naujienų agentūrai AP, tuos kaltinimus dar kartą paneigė.

Anksčiau Ukrainos generalinio prokuroro pareigas einantis Olehas Machnyckis sakė, kad su demonstrantų žudynėmis vasario 20-ąją yra susijęs specialus „Berkut“ dalinys, įvardijamas kaip „juodasis būrys“.

Generalinio prokuroro pavaduotojas Oleksijus Bahanecas pateikė daugiau detalių. Pasak jo, „Berkut“ pareigūnai, įskaitant pareigūnus iš Kijevo, šaunamųjų ginklų negavo - jų gavo tik specialusis būrys.

„Kaip jie dabar aiškina – tačiau mes ne visiškai jais tikime – jų užduotis buvo šaudyti į atakuojančius protestuotojus ir leisti „Berkut“ pagrindinėms pajėgoms, kurios buvo neginkluotos arba turėjo tik nemirtinų ginklų, atsitraukti Instituto gatve Banko gatvės link“, - sakė O.Bahanecas.

Tuo tarpu dabartinės Kijevo valdžios oponentai tvirtina, jog snaiperiai buvo pasiųsti buvusios opozicijos lyderių, siekusių kurstyti neramumus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.