O.Turčynovas: „Rusija pradėjo karą prieš Ukrainą“

Ukrainos specialiosioms pajėgoms sekmadienį šalies rytuose esančiame Slaviansko mieste susišaudžius su ginkluotais prorusiškais aktyvistais, žuvo mažiausiai vienas saugumo pareigūnas, o dar penki buvo sužeisti.

Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 13, 2014, 10:34 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:59 PM

Tai pirmas toks aukų pareikalavęs kruvinas incidentas, apie kurį pranešama, Rytų Ukrainoje, kur ginkluoti prorusiški vyrai pastarosiomis dienomis užėmė virtinę teisėsaugos institucijų pastatų.

Vidaus reikalų ministras Arsenas AvakovasFacebook“ parašė, kad Slavianske, kur šeštadienį vyriausybinius pastatus užėmė ginkluoti vyrai maskuojamomis uniformomis, žuvo saugumo tarnybos pareigūnas. Ministras taip pat pranešė, kad kažkiek aukų patyrė kita šalis.

Rusijos naujienų agentūra RIA, remdamasi separatistų kovotoju Nikolajumi Solncevu, pranešė, kad Slavianske, esančiame už maždaug 150 km nuo Rusijos sienos, per susirėmimus su Kijevui lojaliomis pajėgomis žuvęs vienas prorusiškų savigynos būrių aktyvistas.

Neramumai išplito keliuose municipalitetuose Rytų Ukrainoje, tarp jų – svarbiame pramoniniame mieste Donecke, kuriame gyvena daug rusakalbių.

Doneckas taip pat buvo prezidento Viktoro Janukovyčiaus, kuris vasarį buvo nuverstas po kelis mėnesius Kijeve vykusių protestų, bastionas.

V.Janukovyčiaus nuvertimą išprovokavo jo sprendimas atsisakyti glaudesnių ryšių su Europos Sąjunga (ES) ir atsigręžti į Rusiją.

Etniniai rusai Ukrainos rytuose nuogąstauja, kad naujoji provakarietiška Ukrainos vyriausybė gali imti juos persekioti.

Regiono administracija Donecke paskelbė pareiškimą, kuriuo patvirtinama, kad žuvo vienas žmogus, o dar devyni buvo sužeisti. Jų tapatybė nenurodoma, bet sakoma, kad į vieną žmogų buvo šauta netoli Slaviansko.

A.Avakovas šiuos neramumus pavadino „Rusijos agresija“. Ankstesnėje žinutėje jis rašė, kad separatistai, kurie užėmė pastatus Slavianske, pradėjo šaudyti į Ukrainos specialiąsias pajėgas, sekmadienį atsiųstas į miestą. Jis paragino gyventojus laikytis rimties ir niekur neiti iš namų.

07 val. 30 min. Ukrainos laikinasis prezidentas Oleksandras Turčynovas sekmadienį apkaltino Rusiją pradėjus karą prieš jo šalį rytiniame regione, kur aktyviai veikia prorusiški separatistai, ir paskelbė apie pradėtą „didelio masto antiteroristinę operaciją“, kuri nusinešė jau bent dvi žmonių gyvybes.

Kreipdamasis į tautą per televiziją, O.Turčynovas sakė, kad „mes neleisime Rusijai pakartoti Krymo scenarijaus rytinėje Ukrainoje“.

„Kraujas buvo pralietas kare, kurį prieš Ukrainą pradėjo Rusija, – pažymėjo šalies vadovas. – Nacionalinio saugumo ir gynybos taryba pradėjo didelio masto antiteroristinę operaciją, dalyvaujant Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms.“

0 val. 22 min. Skaitydamas savo pareiškimą V.Janukovyčius pareiškė, kad naudoti jėgą ir vykdyti operaciją Ukrainos rytuose Kijevui leido CŽV vadovas Johnas Brennanas. V.Janukovyčiaus teigimu su CŽV vadovu buvo susitikęs O.Turčynovas, A.Avakovas ir Ukrainos saugumui dabar vadovaujantis Valentynas Nalyvaičenka.

„J.Brennanas faktiškai sankcionavo ginklų naudojimą ir išprovokavo kraujo praliejimą Ukrainoje“, – tikino Rusijoje laiką leidžiantis V.Janukovyčius. Dėl smurto Ukrainoje jis kaltino JAV ir pabrėžė Vašingtono atsakomybę už pilietinio karo kurstymą. „Ukraina jau viena koja pilietiniame kare“, – aiškino V.Janukovyčius ir paprašė Ukrainos karių nevykdyti „nusikalstamų įsakymų“ ir nešaudyti į liaudį.

22 val. 08 min. V.Janukovyčius Rusijos televizijos eteryje sekmadienio vakarą pasirodė kartu su buvusiu generaliniu prokuroru Viktoru Pšonka, jie atvirai palaikė pietryčių separatistus, jų reikalavimus vadindami teisėtais.

Netikėtoje spaudos konferencijoje, apie kurią Rusijos žiniasklaida pranešė tik prieš pat jos pradžią, pasirodė ir buvęs Ukrainos VRM vadovas Vitalijus Zacharčenka.

Savo pasirodyme V.Janukovyčius save vadino aukščiausiu Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadu ir prašė Ukrainos kariškių atsisakyti vykdyti antiteroristinę operaciją Ukrainos pietryčiuose.

22 val. Charkove milicija išvarė įsibrovėlius iš miesto tarybos pastato vidinio kiemo.

Pranešama, kad Slavianske dėl padėties mieste pirmadienį nedirbs mokyklos, vaikų darželiai ir kitos vaikų įstaigos. Tuo tarpu už 20 km nuo Slaviansko esančiame Kramatorkso mieste viso ugdymo įstaigos dirbs įprastu režimu.

21 val. 52 min.  Per sekmadienio susirėmimus Mariupolyje tarp miesto milicijos skyriaus gynėjų ir prorusiškų separatistų rimtas traumas patyrė daugiau kaip 20 žmonių.

21 val. 45 min. Nušalintas nuo pareigų Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius prašo Ukrainos kariškių nevykdyti „nusikalstamų įsakymų“ ir nešaudyti į ukrainiečių tautą. Tokį pareiškimą jis neva padarė Rostove prie Dono, jį išplatino Rusijos naujienų agentūra ITAR-TASS.

V.Janukovyčius esą pareiškė, kad naujajai Ukrainos valdžiai grės baudžiamoji atsakomybė. Ukraina viena koja įžengė į pilietinį karą, pareiškė V.Janukovyčius. Ukraina juda link bankroto, šalies liaudis niekada nepriims tokios diktatūros, ypač nacionalistų diktatūros, sakė jis. V.Janukovyčiaus manymu, šiandien Ukrainai svarbu ne kuo greičiau surengti rinkimus, o dialogas.

21 val. 38 min. Donecko apskrities Charcyzko miesto taryboje „dirba“ žmonės su automatais ir kamufliažinėmis uniformomis. Apie tai „Facebook“ pranešė Donecko žurnalistė Jelena Smirnova.

„Kol kas sunku spėti, kokia jų pilietybė, apie tai galbūt žino deputatas Vladislavas Lukjanovas, kuris yra pagrindinis kalbėtojas mitinge, vykstančiame prie miesto tarybos sienų, su įprasta rusiška atributika – Gvardijos kaspinais, vėliavomis, ir t.t.“ – rašė ji. V.Lukjanovas priklauso Regionų partijai.

20 val. 35 min. Ukrainos vidaus reikalų ministerija pasitelks daugiau kaip 12 tūkst. civilių iš visos šalies, duos jiems ginklus, ekipuotę, jiems vadovaus etatiniai karininkai. Ministras A.Avakovas pranešė apie sprendimą VRM struktūroje sukurti specialiojo padalinio kovai su separatizmu ir terorizmu korpusą.

Pirmasis toks būrys jau sukurtas Luhanske. Panašūs bus sukurti Donecke, Dniepropetrovske, Nikolajeve, Odesoje, Chersone, Charkove. Juos formuoti bus pradėta nuo rytinės ir pietinės Ukrainos, o vėliau ateis eilė ir centrui bei vakarams.

19 val. 43 min. Nacionalinės gvardijos rezervistai vyksta į Slavianską ginti Ukrainos teritorinio vientisumo. Apie tai pranešė Ukrainos vidaus reikalų viceministras Nikolajus Veličkovičius. „Antradienį, balandžio 15 dieną, rezervinis Ukrainos nacionalinės gvardijos batalionas pradės karinį patruliavimą Iziumo–Slaviansko rajone“, – pranešė N.Veličkovičius.

Pagrindinė bataliono užduotis bus nutraukti terorizmo apraiškas, lokalizuoti separatistinius veiksmus ir kontroliuoti situaciją regione. Batalione – 350 karių rezervistų, kurie įgijo parengimą „Novyke Petrovcy“ mokymo centre, taip pat Maidano savigynos atstovų.

19 val. 21 min. Slavianske kaukėti asmenys apšaudė automobilį su žmonėmis, nužudyti du žmonės, vienas reanimacijoje. Apie tai „Facebook“ socialiniame tinkle pranešė žurnalistas Maksimas Levinas.

„Mašinoje rastas žurnalisto Andrejaus Meščeriakovo pažymėjimas. Dar vienas sunkios būklės sužeistasis šiuo metu guli ligoninės reanimacijos skyriuje. Jį reikia skubiai vežti į Donecką sraigtasparniu! Operacinėje nėra būtinų vaistų. Sušaudytųjų mašinoje, atrodo, buvo du. Jie jau morge. Prie apšaudytos mašinos privažiavo žmonės su kaukėmis ir ginklais ir išvaikė visus žiūrovus. Draudžia filmuoti“, – rašė žurnalistas.

19 val. 15 min. Zaporožėje tarp Maidano ir Antimaidano mitingų dalyvių įvyko muštynės. Milicija paleido arašines dujas, ir muštynės buvo sustabdytos. Maidano dalyviai praktiškai apsupę Antimaidano dalyvius. Milicija bando išvesti pagyvenusius žmones, atėjusius į prorusišką mitingą, ir palydėti iki troleibusų.

Prorusiško mitingo dalyviai ir toliau apmėtomi kiaušiniais, tualetinio popieriaus rulonais ir viskuo, kas pakliuvo po ranka. Apie nukentėjusiuosius oficialių žinių nėra.

19 val. Ukrainos prezidento pareigas einantis Oleksandras Turčynovas pažadėjo, kad prieš administracijius ir karinius pastatus šalies pietryčiuose užėmusius separatistus bus panaudota karinė jėga, jeigu šie iki ryto nesudės ginklų ir nepasiduos.

„Šiandien nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos posėdyje priimtas sprendimas pradėti plataus masto antiteroristinę operaciją, pasitelkus Ukrainos ginkluotąsias pajėgas. Mes neleisime Rusijai pakartoti Krymo scenarijaus rytiniame Ukrainos regione“, – sakė O.Turčynovas, kreipdamasis į Ukrainos tautą.

18 val. 55 min. Separatistų aktyvumas auga ir Odesoje. Daugiau kaip tūkstantis referendumo šalininkų susirinko į Odesos Euromaidano susirinkimų vietą prie Diuko paminklo.

Akcijos dalyviai su Rusijos ir Odesos vėliavomis skandavo „Referendumas!“, „Donbasai, mes su tavim!“, „Odesa – Rusijos miestas!“.

Dauguma susirinkusiųjų – ne vietiniai, nes akivaizdžiai nesiorientuoja mieste ir planuoja „bent jau pasivaikščioti po Odesą“. Po mitingo buvo sprendžiama, kur eiti toliau – prie Odesos saugumo tarnybos pastato ar partijos „Svoboda“ būstinės. Dauguma nubalsavo eiti prie partijos būstinės. Koloną lydi kelios dešimtys milicijos darbuotojų.

18 val. 45 min. Donecko srities Makijivkos mieste taip pat užimtas miesto tarybos pastatas, išrinktas „liaudies meras“ – esamo mero pavaduotojas. Pranešama, kad miesto taryba „pasidavė be kovos“.

Prie Makijivkos miesto tarybos pastato susirinkę apie 1000 prorusiškų aktyvistų su Georgijaus kaspinais, Rusijos vėliavomis, kai kurie vilki kamufliažines uniformas. Prie pastato iškelta Rusijos vėliava ir „Donecko liaudies respublikos“ vėliava.

Prie miesto saugumo tarybos pastato ir milicijos padalinio taip pat renkasi žmonės, bet kol kas jų nedaug.

18 val. 35 min. Zaporožėje tuo pat metu vykstant Maidano ir Antimaidano mitingams, tarp abiejų mitingų įsiterpusi milicijos užtvara, kuri stengiasi užkirsti kraują susirėmimams ir kraujo praliejimui.

Pranešama, kad iš Maidano atstovų pusės į Antimaidano pusę pradėti mėtyti smulkūs pinigai - kelionei į Rusiją. Po to pasipylė kiaušiniai, sprogo keletas petardų.

18 val. 30 min. Charkove separatistai prasiveržė į miesto tarybos pastatą. Apie 17 val. 45 min. jie pralaužė milicijos užtvarą.

Dauguma prorusiškų aktyvistų - kaukėti. Pradžioje jie įsiveržė į vidinį pastato kiemą, taip pat susirinko prie pagrindinio įėjimo. Iš savo tarpo išrinko delegatus, kurie neva sudarys teritorinę Charkovo tarybą. Jie reikalavo juos įleisti į salę surengti sesiją.

Charkovo miesto meras Genadijus Kernesas pakvietė federalizacijos atstovus į savo kabinetą ir derasi su jais.

18 val. 20 min. Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos taryba atsisakė imtis nepaprastųjų priemonių prieš separatistus rytinėje Ukrainoje.

Antiteroristinė operacija Slaviansko mieste sustabdyta, nes jėgos struktūrų darbuotojai atsisakė eiti į miestą be šarvuotosios technikos priedangos. O šarvuotoji technika į miestą neįvažiavo, nes teisėsaugininkai argumentavo, jog nėra įvesta nepaprastoji padėtis.

Galiausiai jėgos struktūroms pavyko likviduoti tiktai separatistų patikros postus prie įvažiavimo į Slavianską, po to operacija nutrūko.

18 val. 15 min. Grupės „Informacinis pasipriešinimas“ duomenimis, Slavianske veikia iki 600 ekstremistų. Be Rusijos Federacijos centrinės žvalgybos valdybos generalinio štabo ginkluotųjų pajėgų specnazo kariškių, čia yra apie 500 įvairių Donbaso judėjimų ir grupuočių atstovų.

Apie 200 žmonių grupei vadovauja atstovai iš vieno oligarchų aplinkos, kitai grupei, kurioje apie 300 žmonių – atstovai iš vieno garsių kriminalinių autoritetų aplinkos. Abiejų grupių veiklą koordinuoja Rusijos centrinė žvalgybos valdyba.

15 val. 55 min. Preliminariais duomenimis, per susirėmimus Charkove nukentėjo 10 žmonių, vienas iš jų - milicininkas. Labai sunkių traumų neužfiksuota.

15 val. 30 min. Internete pasirodė verbuotojų koordinatės, kurie samdo separatistus Ukrainos pietrytiniuose regionuose, pateikiami jų telefonai. Sutikusieji „padirbėti“, už šturmą gauna 500 dolerių (apie 1200 Lt), o „pastovėjimą prie pastato“ - 500 grivinų (apie 100 Lt).

15 val. 20 min. Prorusiški Donecko aktyvistai sekmadienio vakare ruošiasi šturmui. Vienas iš aktyvistų, „Rytų fronto“ komisaras Nikolajus Solncevas teigia, kad visi įvažiavimai į miestą apriboti, įvesta leidimų sistema.

„Donecke šiuo metu imamasi priemonių sustiprinti ir struktūrizuoti gynybą, įvažiavimui į vidų įvesta griežčiausia leidimų sistema, praleidžiami tik organizuoti būriai. Visi kiti, kurie atvyksta iš kitų Donecko apskrities miestų, yra struktūruojami į liaudies armijos būrius“, - pasakojo N.Solncevas.

Pasak jo, „ruošiamasi labai rimtiems įvykiams“.

„Ruošiamės rimtam mūšiui, kurio mes laukiam vakare, bus suduotas smūgis“, - teigė prorusiškas aktyvistas.

15 val. 15 min. Į Slavianską atvyko „Dešiniojo sektoriaus“ radikalai, ketindami dalyvauti antiteroristinėje operacijoje prieš Ukrainos federalizacijos šalininkus.

Pranešama, kad į miesto oro uostą atvyko apie 150 žmonių juodomis uniformomis.

15 val. 02 min. Charkove Maidano ir Antimaidano mitingai baigėsi šaudymais, yra nukentėjusiųjų.

Žmonės su lazdomis ir Georgijaus kaspinais prie T.Ševčenkos paminklo užpuolė vientisos Ukrainos šalininkus, kai šių mitingas buvo jau pasibaigęs ir jie buvo pradėję skirstytis.

Liudininkai pasakoja, kad kai kurie žmonės bandė slėptis metro, bet juos pasivijo ir sumušė. Nukentėjo mažiausiai 3 žmonės.

Buvo girdimi ir šūviai, pranešta apie sužeistą Maidano dalyvį, kurį išsivežė greitoji pagalba. Pranešama apie sužeistuosius iš abiejų pusių.

14 val. 50 min. Donecke separatistai formuoja būrius padėti Slavianskui. Apie Donecko barikadose pradėtą formuoti būrį pranešta per Donecke prie apskrities administracijos vykstantį mitingą.

13 val. 40 min. Donecko apskrities administracijos sveikatos apsaugos departamentas praneša, kad per antiteroristinę operaciją Slavianske penki žmonės patyrė šautines žaizdas.

Taip pat kelyje Rostovas-Charkovas tarp Slaviansko ir Artiomovsko miestų vis dar vyksta ginkluotas susirėmimas, per kurį vienas žmogus jau žuvo, keturi patyrė sužalojimus.

AP reporteris pakelėje tame rajone, kur turėjo vykti susišaudymas, matė kulkų suvarpytą padidinto pravažumo automobilį ir kraujo klaną keleivio vietoje.

Ataką matęs įstatymų leidėjas iš šio regiono Volodymyras Kolodčenka sakė, kad miškingame rajone šalia Slaviansko pakelėje sustojo automobilis su keturiais ginkluotais vyrais, kurie pradėjo šaudyti į ukrainiečių karius, stovėjusius šalia savo transporto priemonių. Ir užpuolikai, ir ukrainiečių kariai iškart po susišaudymo pasišalino.

13 val. 35 min. Zaporožės miesto centre sekmadienį suplanuoti ir Maidano, ir Antimaidano mitingai, kurių laikas iš dalies susikirs, tad galimos provokacijos. Dėl galimo provokatorių atvykimo į miestą Zaporožės nacionalinė savigyna paskelbė mobilizaciją. Kalbama, kad separatistai gali bandyti šturmuoti meriją.

13 val. 25 min. Donecko apskrities Mariupolio mieste sekmadienį vyko mitingas už „Donecko respublikos“ sukūrimą. Po jo prorusiški aktyvistai užėmė miesto tarybos pastatą.

Protestuotojai įžengė į šio miesto prie Azovo jūros merijos pastatą po mitingo, kuriame dalyvavo apie tūkstantis žmonių, reikalavusių sukurti separatistinę respubliką Rytų Ukrainoje, sakė vietos laikraščio „Priazovski rabočij“ žurnalistas.

Milicija nebandė pastoti kelio protestuotojams. Pasak žurnalisto, jie įėjo į merijos vidų, nuėmė Ukrainos vėliavą ir pradėjo aplink pastatą statyti barikadas.

Vietos naujienų svetainė 0629.com.ua paskelbė, kad nežinomi ginkluoti vyrai virš merijos pastato iškėlė Rusijos vėliavą.

Tuo tarpu sekmadienio ryte „Novosti Donbassa“ buvo pranešusi, kad Mariupolyje ginkluoti vyrai bandė perimti vietos interneto svetainės 0629.com.ua ir televizijos „Sigma“ redakciją, „bet išėjo“ neįvykdę savo tikslų.

12 val. 55 min. Donecko apskrities Krasnyi Lymano gyventojai išvijo separatistus-teroristus su Georgijaus kaspinais ant rankovių, kai šie atėjo užimti vietinio milicijos pastato.

Donecke liudininkai sakė, kad vyrai, kurie šeštadienį buvo įžengę į milicijos nuovadą, vilkėjo baimę kėlusių milicijos specialiųjų pajėgų „Berkut“, kurios vasarį, nušalinus V.Janukovyčių, buvo išformuotos, uniformas.

12 val. 44 min. Slavianske išlaisvinti saugumo tarnybos, milicijos ir merijos pastatai.

„Šiuo metu vyksta susišaudymas dviejuose patikros postuose prie įvažiavimo į miestą. Šturmuojant Rusijos specnazo pozicijas, buvo naudojami kariniai sraigtasparniai, taip pat granatsvaidžiai. Didžiąją operacijos dalį atliko Ukrainos saugumo tarybos antiteroristinio centro specialieji padaliniai“, - pranešė deputatas Oleksandras Briginecas.

AP reporteris barikadų apsuptoje milicijos nuovadoje nematė jokių šūvių ženklų. Ne taip, kaip šeštadienį, prie barikadų patruliuojantys vyrai buvo daugiausia neginkluoti. Vienas tų vyrų, kuris prašė jo pavardės neminėti, paneigė pranešimus apie mūšį prie šios milicijos nuovados.

Ginkluoti, maskuojamomis uniformomis vilkintys vyrai budėjo prie patikrinimo posto ties pagrindiniu įvažiavimu į miestą.

Ukrainos parlamentaras Olehas Liaška tikina, kad ukrainiečių pajėgos sugebėjo perimti Slaviansko merijos, saugumo tarnybos biuro ir milicijos nuovados kontrolę. Šios informacijos kol kas neįmanoma patikrinti.

12 val. 35 min. Prancūzija parems naujas sankcijas Maskvai, jei vyks „karinė eskalacija“ Ukrainoje, kur smarkėja įtampa tarp prorusiškų ginkluotų aktyvistų ir Kijevo saugumo pajėgų, sekmadienį pranešė jaunesnysis ministras. 

„Akivaizdu, jog mes skelbiame esantys nusiteikę pritarti naujoms sankcijoms karinės eskalacijos atveju“, - kelios šalies žiniasklaidos priemonės citavo valstybės sekretorių ryšiams su parlamentu Jeaną-Marie Le Gueną.

12 val. 30 min. Dniepropetrovsko apskrityje žmonės statosi patikros postus, skirtus apsiginti nuo separatistų ir „žalių žmogeliukų“.

Prie įvažiavimo į Dniepropetrovsko apskritį iš rytų, šiaurės ir pietų sekmadienį ryte pastatyti devyni kilnojami patikros postai. Apie tai pranešė apskrities nacionalinio saugumo štabo vadovas Jurijus Berioza.

Tai susiję su įvykiais Donecko apskrityje. Dniepropetrovsko srityje stebima gyventojų mobilizacija, kiekviename rajone sukurta savigynos būrių.

„Žmonės paliko ir yra pasirengę duoti atkirtį agresoriams, ar tai būtų „žali žmogeliukai“, ar violetiniai, ar dėmėti, ar kokie nors kitokie“, - pabrėžė J.Berioza.

12 val. 25 min. „Novosti Donbassa“ rašo, kad didžioji dalis Slaviansko jau išlaisvinta nuo rusiško specnazo.

12 val. 20 min. Slavianske yra žuvusiųjų iš abiejų pusių. Iš Ukrainos pusės – saugumo tarnybos karininkas. Sužeistas Ukrainos saugumo tarnybos antiteroristinio centro vadovas ir dar keturi žmonės.

Iš separatistų pusės – nenustatytas aukų skaičius. Separatistai pradėjo dengtis gyvuoju skydu iš taikių gyventojų. Apie tai „Facebook“ pranešė A.Avakovas.

12 val. 05 min. Slaviansko merė Nelia Štepa išvyko iš miesto ir šiuo metu yra Artiomovske. Apie tai informavo prorusiškas aktyvistas Viačeslavas Ponomoriovas.

Jis pranešė, kad pats perėmė vadovavimą miestui. V.Ponomoriovas papasakojo, kad patikros poste Semionovkų rajone sekmadienio rytą įvyko susišaudymas. Pasak jo, buvo šaudoma iš šarvuočio, yra sužeistų, tarp jų ir vietos aktyvistas. Jis sužeistas kulka.

Anskčiau N.Štepa palaikė sepataristus, užėmusius miesto milicijos pastatą. Tiesioginiame Rusijos televizijos kanalo eteryje ji pasakojo, kad „visas miestas stojo skydu, gindamas vaikinus, užėmusius pastatą“.

Taip pat ji pasisakė už referendumą dėl regiono statuso. Ji pavadino Rusiją vyresniuoju broliu ir pareiškė, kad 92 proc. miesto įmonių dirba su Rusija.

11 val. 55 min. Luhansko apskrities milicija dirba sustiprintu režimu. Nuolat veikia patikros postai, kad nebūtų pervežami ar įvežami ginklai, sprogstamosios medžiagos ir kitos priemonės, kurios galėtų būti panaudotos įsiūbuoti masiniams neramumams.

Nuolat patruliuoja sustiprintos milicijos pajėgos, saugančios viešąją tvarką.

11 val. 40 min. Donecko srities Mariupolio mieste grupė separatistų pateko į vietinio internetinio puslapio „0629“ redakcijos pastatą, po to į televizijos kanalo „Sigma“ redakciją.

Jie reikalavo pakeisti šių žiniasklaidos priemonių redakcijos politiką. Kurį laiką pabuvę redakcijose, separatistai paliko patalpas.

11 val. 35 min. Kramatorske separatistai užpuolė visuomenės aktyvistą Stanislavą Černogorą ir atėmė video kamerą. Taip pat bandė iš jo atimti mobilųjį telefoną ir fotoaparatą, bet S.Černogorui pavyko apginti savo nuosavybę.

11 val. 33 min. Ukrainos teisėsaugininkai likvidavo du separatistų patikros postus prie Slaviansko.

Pradžioje likviduotas teroristų patikros postas ties įvažiavimu į Slavianską iš Kramatorsko pusės, po to – iš Charkovo pusės.

Separatistai priešinosi ir padegė barikadas.

11 val. 30 min. Naktį separatistai užėmė Donecko srities Jenakijevės miesto prokuratūrą, miesto milicijos poskyrį ir miesto tarybą.

Virš miesto tarybos pastato iškabinta Rusijos ir vadinamosios Donecko respublikos vėliavos.

11 val. 20 min. Donecko srities Kramatorsko mieste separatistai laiko užėmę du pastatus – miesto tarybos ir milicijos būstines.

Prie miesto tarybos pastatyta barikada.

Taip pat separatistai įsteigė patikros postą prie vietinio karinio oro uosto.

11 val. 15 min. Per antiteroristinę operaciją Slaviansko mieste iš ukrainiečių pusės nukentėjo trys žmonės. Apie tai „Facebook“ pranešė Karinių ir politinių tyrimų centro vadovas Dmitrijus Tymčiukas.

Jis taip pat pažymėjo, kad tarp užėmusiųjų Slaviansko milicijos poskyrį asmenų nustatyti Rusijos Federacijos centrinės žvalgybos valdybos generalinio štabo ginkluotųjų pajėgų specnazo kariškiai.

Apie tai, ar yra nukentėjusių iš priešininkų pusės, kol kas duomenų nėra.

Rusijos agresijos pasireiškimas

„Reuters“ korespondentas, stebintis įvykius prie miesto milicijos nuovados, sakė, kad danguje skraido du kariškių sraigtasparniai.

Šeštadienį A.Avakovas įvykius šalies rytuose pavadino „Rusijos agresijos pasireiškimu“.

„Ukrainos valdžia vertina šios dienos įvykius kaip Rusijos Federacijos agresijos pasireiškimą “, - parašė jis savo „Facebook“ puslapyje.

Ukrainos vidaus reikalų ministras sekmadienį nurodė šalies rytuose esančio Slaviansko gyventojams neiti į lauką, nes laukiama susirėmimų tarp Ukrainos saugumo pajėgų ir prorusiškų aktyvistų, kurie mieste užėmė vyriausybinius pastatus.

„Perduokite tai visiems civiliams gyventojams: jie turėtų palikti miesto centrą, neiti iš savo butų ir neiti prie langų“, – sakė A.Avakovas, kurį citavo naujienų agentūra „Interfax“.

Ministras taip pat sakė, kad mieste buvo šaudoma, bet „Reuters“ reporteris Slavianske sakė šaudymo negirdėjęs.

Maskva kaltinimus atmeta

Prorusiški aktyvistai su automatais šeštadienį užėmė vyriausybinius pastatus šiame mieste, esančiame maždaug 150 km nuo Rusijos sienos, ir miesto pakraščiuose įrengė barikadas.

Kijevas pranešė, jog Ukrainos laikinasis užsienio reikalų ministras Andrijus Deščycia šeštadienį Rusijos užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui telefonu pasakė „sustabdyti provokuojamą Rusijos specialiųjų tarnybų veiklą rytiniuose Ukrainos regionuose“.

Tačiau Maskva sakė, kad S.Lavrovas griežtai atmetė šiuos kaltinimus ir „pažymėjo, kad panašius tvirtinimus ... skelbė Vašingtonas, nors (Rusijai) dar nebuvo pateiktas joks konkretus įrodymas“.

Ukrainos prezidento pareigas einantis Oleksandras Turčynovas sušaukė skubų saugumo pasitarimą, kai jo vidaus reikalų ministras pranešė, kad kilo „susišaudymas“ tarp saugumo pajėgų ir ginkluotų užpuolikų, kurie atakavo milicijos nuovadą šalies rytuose esančiame Kramatorsko mieste.

Pasitarimas baigėsi maždaug vidurnaktį (ir Lietuvos laiku), po jo nebuvo nieko pranešta, tik tai, kad dalyviai aptarė priemones, kuriomis būtų galima „normalizuoti situaciją Rytų Ukrainoje“.

„Žalieji žmogeliukai“ patraukė į Charkovą

Ukrainos žiniasklaida praneša, kad rusų diversantai, vadinamieji „žalieji žmogeliukai“, iš Slaviansko pereina į Charkovą. Jų manevrus koordinuoja politikos technologas Aleksejus Vorobjovas, kuris yra Vladislavo Surkovo patikėtinis.

O V.Surkovas yra Rusijos prezidento Vladimiro Putino patarėjas Ukrainos klausimu. Teigiama, kad mėgindama sukelti sumaištį Ukrainoje, Maskva stengiasi sutrukdyti įvykti numatytiems prezidento rinkimams. Yra duomenų, kad Krymą okupavusi Rusija dabar kelia įtampą ir bando įsiūbuoti neramumus Donecko, Charkovo ir galbūt Chersono srityje - ten siunčiamos diversantų grupės, tokios kaip užėmusios vietinės valdžios pastatą Slavianske.

Ukrainos žvalgyba turi duomenų, kad sekmadienį aktyvėja separatistų veiksmai Charkovo mieste ir Charkovo apskrityje.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry šeštadienį perspėjo Rusijos užsienio reikalų ministrą, kad Maskvai gresia „papildomos pasekmės“, jeigu ji nesumažins įtampos dėl kaimyninės Ukrainos ir neatitrauks savo pajėgų nuo jos sienos, sakė pareigūnai.

Telefonu kalbėdamasis su Sergejumi Lavrovu, J.Kerry „leido suprasti, kad jeigu Rusija nesiims žingsnių (situacijai) Rytų Ukrainoje deeskaluoti ir neatitrauks savo pajėgų nuo Ukrainos sienos, bus papildomų pasekmių“, sakė Valstybės departamento aukšto rango pareigūnas.

Daugiau apie šeštadienio įvykius Ukrainoje - skaitykite čia.

JAV viceprezidentas rengiasi atvykti į Kijevą

Viceprezidentas Joe Bidenas balandžio 22 dieną nuvyks į Ukrainą akcentuoti JAV paramos Kijevui ir žingsnių jos energetiniam saugumui gerinti kilus krizei su kaimynine Rusija.

Per susitikimus su vyriausybės vadovais ir pilietinės visuomenės grupėmis J.Bidenas „akcentuos stiprią Jungtinių Valstijų paramą vieningai, demokratinei Ukrainai, kuri pati renkasi dėl savo ateities kelio“, sakoma šeštadienį paskelbtame Baltųjų rūmų pranešime.

Toks pranešimas pasirodė kitą dieną po to, kai Vašingtonas paskelbė apie sankcijas šešiems atsiskyrusio Krymo lyderiams, tarp jų – pareigūnui, kuris pasirašė susitarimą su Maskva atplėšti šį pusiasalį nuo Ukrainos.

Pirmoji, kovą įvestų JAV sankcijų banga yra skirta Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui artimiems pareigūnams ir verslininkams, taip reiškiant protestą dėl Maskvos įvykdytos Krymo aneksijos.

Kijeve J.Bidenas „tarsis su vyriausybės pareigūnais dėl tarptautinės bendrijos pastangų padėti stabilizuoti ir stiprinti Ukrainos ekonomiką, ir padėti Ukrainai judėti į priekį dėl konstitucinės reformos, decentralizavimo, kovos su korupcija pastangų ir laisvų bei teisingų prezidento rinkimų gegužės 25-ąją“, nurodė Baltieji rūmai.

Vilnius smerkia separatistus

 Lietuvos Užsienio reikalų ministerija pasmerkė separatistų veiksmus Ukrainoje ir ragina Europos Sąjungos ministrus griežčiau reaguoti į valstybei daromą spaudimą.

„Reiškiame tvirtą paramą Ukrainos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui. Smerkiame separatistų veiksmus Donecko srityje ir kituose Ukrainos rytiniuose regionuose - Luhanske, Charkove. Tokiais išorinių jėgų remiamais veiksmais ir provokacijomis siekiama destabilizuoti padėtį šiame regione ir visoje Ukrainoje. Remiame Ukrainos Vyriausybės pastangas taikiu būdu išspręsti susidariusią sudėtingą ir neprognozuojamą situaciją“, - teigiama ministerijos išplatintame pareiškime.

Pranešime teigiama, kad Rusija dėl susidariusios situacijos nesiekia dialogo, o separatistai siekia pakartoti „Krymo scenarijų“.

„Nematome jokių Rusijos pastangų deeskaluoti situaciją, siekti diplomatinio dialogo - greičiau priešingai. Provokatoriai Rytų Ukrainoje su Rusijos valstybinėmis vėliavomis atakuoja valstybės institucijų pastatus, akivaizdžiai siekia kartoti „Krymo scenarijų“, - teigia ministerija.

Ji ragina ES griežtinti sankcijas: „Raginame ES užsienio reikalų ministrų susitikime balandžio 14 dieną griežtinti ES reakciją, kuri galėtų sustabdyti Ukrainai daromą ekonominį ir karinį spaudimą“.

Rusija neigia teikianti kokią nors pagalbą ginkluotiems prorusiškiems aktyvistams, kurie užiminėja vyriausybinius pastatus Ukrainos rytiniuose regionuose ir daro tai akivaizdžiai padrąsinti praėjusį mėnesį Maskvos įvykdytos Krymo aneksijos.

Parengė Jurgita Noreikienė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.