Įrašai atskleidė, kas valdo Ukrainoje siaučiančius separatistus

Ukrainos saugumo tarnyba perėmė telefono pokalbius tarp Slovjansko separatistų ir jų vadovybės Rusijoje, praneša pravda.com.ua.

Įrašuose A.Borodajus vadinamas „Aleksandru iš Rusijos".<br>youtube.com nuotr.
Įrašuose A.Borodajus vadinamas „Aleksandru iš Rusijos".<br>youtube.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 14, 2014, 6:25 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:23 PM

Atitinkamas garso įrašas paskelbtas  interneto svetainėje „Youtube“, Saugumo tarnybos kanale.

„Dokumentiškai patvirtinta Saugumo tarnybos medžiaga liudija, kad Ukrainos rytuose vyksta plataus masto Rusijos Federacijos karinė agresija, kurią vykdo Rusijos federacijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo žvalgybinės-diversinės grupės“, - pažymi Ukrainos saugumas.

„Dabar pas tave ateis mūsų žmogus, vardu Valera, jis civilis – jam PM šovinių 4-5-6 pakuotes, jeigu yra 5,45 (kalibro), duok 10 pakuočių“, - nurodo vadas. Diversantas pasitikslina, kiek duoti pačių ginklų – vadas pasako, kad 5 vienetus.

Kitame pokalbyje separatistas kalbasi su vadu apie kelių užbarikadavimą, skundžiasi problemomis. Vadas iš Rusijos liepia ant kitų kelių pastatyti stebėtojus – Ukrainoje esantis pavaldinys skundžiasi, kaip tai padaryti, jeigu „turim tik 10 žmonių, iš jų 7 su ginklais?“

„Aš jums dabar atsiųsiu pastiprinimą. Tiktai kur siųsti, į kokią gatvę?“ - klausia vadas. Slovjanske esantis Rusijos kariškis klausia aplinkinių, kaip vadinasi gatvė, kurioje jis yra, ir sužinojęs pasako vadui pavadinimą.

Vadas piktinasi, kodėl jo pavaldinys turi tik 10 žmonių, kur tuomet jo žmonės. Pavadinys atsako, kad „paėmė“ tik „savigynos likučius“.

Dar viename pokalbyje Aleksandras iš Rusijos teiraujasi, kokia padėtis. „Pirmą ataką atrėmėme. Patyrėm didelius nuostolius. Nežinau, ką ten mes patvarkėm, bet kažką rimtai“, - raportuoja iš Ukrainos. Vadas pažada pastiprinimą iš Luhansko, ir pavaldinys paprašo prieštankinės ginkluotės.

Kitame pokalbyje iš kariškis Maskvos siūlo esančiam Ukrainoje pakalbėti tiesioginiame „Life News“ eteryje. Pastarasis nelabai nori, bet vadas liepia paimti savo „pavaduotoją“, kuris kalba su ukrainietišku akcentu. „Tegul jis suformuluoja, kas ten vyksta“, - aiškina iš Maskvos ir duoda tikslias instrukcijas, ką kalbėti.

Vadovas - Rusijos politologas

Paaiškėjo, kad Ukrainos saugumo tarnybos darytuose įrašuose separatistams vadovauja ir nurodymus dalija Rusijos politologas ir viešųjų ryšių specialistas Aleksandras Borodajus. Būtent jam priklauso telefono numeris, nurodytas saugumo įrašuose, rašo „Ukrainskaja pravda".

Įrašuose A.Borodajus vadinamas „Aleksandru iš Rusijos".

Žmogaus balsas įrašuose iš tiesų labai panašus į A.Borodajaus balsą, kuris įrašytas viename vaizdo įraše,k kur jis kalba kaip politologas.

Vienas iš tokių vaizdo įrašų darytas vasario 21 d., kai po Maidano žudynių buvo parašytas susitarimas tarp Ukrainos opozicijos ir Viktoro Janukovyčiaus.

Įrašas vadinasi „Kaip padalinti Ukrainą". Jame A.Borodajus pasakoja, kad gerai pažįsta Ukrainą, kad daug po ją važinėjo.

Kaip žurnalistams pasakojo keletas vienas nuo kito nepriklausomų šaltinių, išmanančių Rusijos politiką, A.Borodajus yra viešųjų ryšių specialistas, kuris "užsiėmė Krymo klausimu", o dabar "užsiima Donecko klausimu".

Šaltiniai jį apibūdina kaip žmogų, kuris „vežiojo Aksionovą į Kremlių".

Plataus masto agresija

Pasak Ukrainos saugumo tarnybos,  RF ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Vyriausiosios žvalgybos valdybos (rus. GRU) žvalgybos ir diversijų grupės siekia terorizuoti vietos gyventojus, nutraukti Ukrainos, JAV, ES ir Rusijos derybas ir sunaikinti Ukrainos teisėsaugą. 

„Šios grupės, naudodamos sunkiuosius ginklus, užima teisėsaugos institucijų, valstybinių valdžios institucijų ir savivaldos pastatus“, - nurodoma Saugumo tarnybos pranešime. 

Ukrainos tarnybos imasi priemonių oficialiai užfiksuoti tokių nusikalstamų grupuočių veiklą, buvo nurodyta spaudos centre. 

Dar pranešama, kad ginkluoti separatistai užėmė Slovjansko aerodromą. 

Operacijos įrašas skelbiamas internete. Prorusiškieji kovotojai pareiškė, jog tokiu būdu siekia apsisaugoti nuo iš Kijevo atvykstančių specialiųjų pajėgų. 

Kaip pranešė unian.net, į Slovjanską jau atvyko keli kariniai krovininiai automobiliai su, kaip sako liudininkai, parama separatistų kovotojams. 

LB.ua korespondentas sakė matęs, kad kovotojai yra ginkluoti kulkosvaidžiais, granatsvaidžiais ir snaiperių šautuvais. 

Anksčiau žaliomis karinėmis uniformomis be skiriamųjų ženklų vilkintys asmenys, vadinamieji „žalieji žmogeliukai“, sakė, kad į Slovjanską atvyko iš Krymo. 

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.