Rusų patarimai provokatoriams Ukrainoje: ginklus pirkite vietoje

Paskutines porą savaičių įvykiai Rytų Ukrainoje kaito neįtikėtinais tempais. Tarsi pagal Kryme neseniai matytą scenarijų Luhanske, Charkove, Donecke ir Slovjanske kilo Rusijos vėliavos, vietos valdžios pastatus šturmavo nežinia iš kur atsiradę gerai ginkluoti asmenys.

Slovjanske pasirodę "žalieji žmogeliukai" saugo užimtus administracinius pastatus<br>Scanpix/AFP nuotr.
Slovjanske pasirodę "žalieji žmogeliukai" saugo užimtus administracinius pastatus<br>Scanpix/AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 15, 2014, 9:35 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:12 PM

Jie neatsirado iš niekur ir žino kaip elgtis, mat „žaliaisiais žmogeliukais“ arba „turistais“ pramintiems uniformuotiems vyrams patarimų negailima iš Rusijos, rašo portalas thedailybeast.com.

Nepaisant paplitusių kalbų, esą protestuotojai Ukrainos Rytuose iš tikrųjų yra Rusijos specialiųjų pajėgų kariai, separatistai teigia, kad ginkluoti ir uniformuoti asmenys be skiriamųjų ženklų – represijų kamuojamos rusakalbės mažumos.

Tad Ukrainos valdžia ilgai delsė priimdama sprendimą panaudoti jėgą Rytiniuose Ukrainos regionuose, nes kraujo praliejimas galėtų tapti pretekstu Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui įvesti prie Rusijos – Ukrainos sienos išskleistą kariuomenę.

Tačiau sekmadienio ryte Ukrainos vidaus reikalų ministerija paskelbė apie „antiteroristinę operaciją“ šalies rytinėse srityse. Operacija žlugo vos prasidėjusi. Ukrainos saugumo pajėgas pasitiko ne šiaip padrika protestuotojų minia, o gerai ginkluoti ir organizuoti asmenys.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry Rusijos užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui atvirai rėžė, kad Rytų Ukrainoje veikiantys separatistai naudojasi rusiškais ginklais ir vilki tas pačias uniformas, kaip ir „žalieji žmogeliukai“. Kol Vakarų ir Rytų politikai svaidosi kaltinimais, Ukrainos gatvėse aidi „Rusiškasis pavasaris“. Tai ne tik „Arabų pavasarį“ primenantis šūkis, paleistas iš Maskvos, kurį pasaulis pirmą sykį išgirdo neramumų Kryme metu. Internete jau kurį laiką egzistuoja puslapis su tokiu pat pavadinimu.

„Rusiškasis pavasaris“ tapo nežinia kieno finansuojamu judėjimu, kuris ne tik koordinuoja informacijos srautą ir moko „separatizmo turistus“ gudrybių.

Pavyzdžiui „Rusiškojo pavasario“ aktyvistai teigia, kad nuo kovo antrosios iš Rusijos į Ukrainą neleista atvykti apie 10 tūkst. to norėjusių žmonių. Šiais draudimais esą siekiama sumažinti prorusiškai nusiteikusių protestuotojų skaičių.

„Rusiškojo pavasario“ aktyvistai ragina Ukrainos rusus neklausyti Kijevo valdžios, skatina žiūrėti uždraustas, propagandines Rusijos televizijas. „Rusiškasis pavasaris“ netgi parengė trumpą atmintinę, ką turi žinoti ir kaip turi elgtis Rusijos „turistas“, vykstantis į Ukrainą.

Pavyzdžiui perspėjama, kad Ukrainos pasienio darbuotojai yra lojalūs neteisėtai Kijevo valdžiai, todėl ieškos bet kokios priežasties, kad neįleistų tavęs į šalį Rusijos pasą turinčio asmens.

Beje, įtarūs gali būti ne tik pasieniečiai. Kol Ukrainos valdžia delsė, ką daryti su agresyviai nusiteikusiais rusakalbiais separatistais, patys Ukrainos žmonės ėmėsi ginti savo šalį įvairiais būdais.

Pavyzdžiui, Ukrainos verslininkas Volodymiras Riabovas nusprendė pats sukurti kontrolės punktą tarp Ukrainos sienos su Rusija ir jo gimtojo miesto Luhansko Rytų Ukrainoje.

Iš savo nuosavo, beveik pastatyto namo jis išėmė plytas ir jomis blokuoja kelius. Taip pat įrengė kambarį tam, kad suteiktų prieglobstį pasienio darbuotojams. Ukrainos spauda parodė šį žmogų kaip laisvo piliečio laisvoje šalyje pavyzdį.

„Rusiškojo pavasario“ aktyvistai taip pat įspėja nesivežti jokių su neramumų kurstymu galimai susijusių daiktų.

Esą net jeigu turi „žvejybai skirtą“ karinę aprangą, dujinį balionėlį ar peiliuką, vien už tai gali būti deportuotas atgal į Rusiją kaip „žaliasis žmogeliukas“.

Patarimas paprastas: šiuos daiktus gali lengvai įsigyti ir Ukrainos parduotuvėse. Kainos ten ne didesnės nei Rusijoje. Pavyzdžiui Ukrainoje jau ne sykį pastebėti vienas ar keli vyrai su Ukrainoje gaminamų amerikietiškų ginklų kopijomis.

Be to, perspėjama, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos gali turėti kompromituojančios informacijos apie sieną kertančius asmenis. Todėl perspėjama savo mobiliuosiuose telefonuose nesaugoti žinučių su Rusiją šlovinančiu turiniu.

Parengė Saulius Jakučionis

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.