Minios užpultą Ukrainos politiką milicija rado nuskandintą

V.Rybako kūnas buvo atpažintas antradienį, balandžio 22 d. 

Anot Ukrainos vidaus reikalų ministerijos, V.Rybakas buvo kankinas ir dar gyvas, bet be sąmonės įmestas į upę nuskęsti.<br>„Scanpix" nuotr.
Anot Ukrainos vidaus reikalų ministerijos, V.Rybakas buvo kankinas ir dar gyvas, bet be sąmonės įmestas į upę nuskęsti.<br>„Scanpix" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 23, 2014, 3:18 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:23 PM

Paskelbtoje medžiagoje matyti piktos scenos prie rotušės Horlivkoje, kuri yra tarp separatistų bastionų Donecko ir Slovjansko. balandžio 17-ąją filmuotoje medžiagoje matyti, kaip tarybos narį Volodymyrą Rybaką tampo keli vyrai, tarp jų – kaukėtas žmogus maskuojamąja uniforma, o kiti žmonės jį plūsta.

Prokukrainietišku aktyvumu pasižymėjęs V.Rybakas bandė nukabinti separatistinės Donecko respublikos vėliavą, rašo minėta svetainė. Tik per mano lavoną tu nukabinsi tą vėliavą“, – V.Rybakui šaukia vienas vyras civiliais drabužiais, kai politikas bando patekti į rotušę.

Paskui pasirodo du uniformuoti milicininkai, bet tik vienas jų nesėkmingai bando įsikišti. Po kelių minučių atrodo, kad V.Rybakas gali nueiti. Ukrainos vidaus reikalų ministerija pranešė, jog liudininkai matė, kaip vėliau tą pačią dieną V.Rybaką kaukėti vyrai maskuojamomis uniformomis grūda į automobilį. Jo lavonas šeštadienį buvo rastas netoli Slovjansko.

Anot Ukrainos vidaus reikalų ministerijos, V.Rybakas ir dar vienas vyras, kurio tapatybė nenustatyta, buvo kankinami ir dar gyvi, bet be sąmonės įmesti į upę nuskęsti, padarė išvadą milicija.

V.Rybako kūnas buvo atpažintas antradienį, balandžio 22 d. 

Kaip praneša Ukrainos naujienų portalas „Unian", Ukrainos saugumo tarnyba (UST) nustatė, jog prie V.Rybako nužudymo prisidėjo Donecko srityje veikiantys separatistai ir jiems vadovaujantys Rusijos specialiųjų pajėgų pareigūnai Igoris Strelkovas ir Igoris Bezleris.

UST teigimu, balandžio 17 dieną I.Bezleris skyrė nuo Ukrainos atsiskyrusios Horlivkos milicijos vadovui neutralizuoti V.Rybaką po to, kai jis pabandė pakeisti vadinamosios Donecko liaudies respyublikos vėliavą ukrainietiška.

Tuo pat metu I.Bezleris esą davė užduotį savo grupės nariui, kuris tarnauja Rusijos ginkluotosiose pajėgose, pagrobti V.Rybaką, įsodinti jį į automobilį ir išvežti į nurodytą vietą bei ten imtis fizinių veiksmų. Pats I.Bezleris esą planavo važiuoti į vietą, kur buvo laikomas V.Rybakas.

Vėliau, I.Strelkovo nurodymu, V.Rybaką nuvežė į Slovjanską, kur jie susitiko asmeniškai. UST taip pat nustatė, kad balandžio 20-ąją I.Strelkovas separatistiškai nusiteikusiam Slovjansko merui Viačeslavui Ponomarevui asmeniškai nurodė išvežti iš štabo užmušto V.Rybako kūną. Meras užduotį įvykdęs.

Ukrainos prezidento pareigas einantis Oleksandras Turčynovas, kuris, kaip ir V.Rybakas, priklauso buvusios premjerės Julijos Tymošenko vadovaujamai partijai „Batkivščyna“ („Tėvynė“), šias žmogžudystes vadino pagrindu tam, kad būtų atnaujinta kol kas riboto masto operacija prieš ginkluotus separatistus, kurie užėmė maždaug tuziną miestų ir administracinių pastatų daugiausia rusakalbių gyvenamoje Rytų Ukrainoje.

„Teroristai, kurių įkaitais faktiškai tapo visas Donecko regionas, peržengė ribą, pradėję kankinti ir žudyti Ukrainos patriotus. Jie įžūliai metė iššūkį ne vien mūsų šaliai, bet ir visai tarptautinei bendruomenei, demonstratyviai išsityčioję iš sprendimų, priimtų (praeitą savaitę vykusioje taikos konferencijoje) Ženevoje“, - pridūrė O.Turčynovas.

Ukrainiečių pareigūnai, kurie valdžią perėmė masiniams protestams nuvertus Kremliaus remiamą prezidentą, pripažįsta, kad dėl korupcijos ir prorusiškų elementų milicija ir saugumo tarnyba SBU negali pasipriešinti Rusijos specialiųjų pajėgų veiklai siekiant organizuoti ginkluotus separatistus.

Susirūpinimas dėl pagrobto amerikiečių žurnalisto

Rytinėje Ukrainoje prorusiški separatistai taip pat laiko suėmę vieną amerikiečių žurnalistą, kurio niekas nematė nuo antradienio ryto.

Kanalui „Vice News“ dirbantis žurnalistas Simonas Ostrovsky  jau kelias savaites rašė apie krizę Ukrainoje ir pranešinėjo apie kaukėtus ginkluotus asmenis, kurie vieną po kito užiminėjo vyriausybinius pastatus Ukrainos rytiniuose miestuose. 

JAV valstybės departamentas trečiadienį pareiškė, kad yra „labai susirūpinęs“ dėl pranešimų, jog prorusiški separatistai Ukrainoje pagrobė amerikiečių žurnalistą.

„Esame labai susirūpinę dėl pranešimų apie JAV piliečio žurnalisto pagrobimą Slovjanske, Ukrainoje; jis, kaip pranešama, yra prorusiškų separatistų rankose“, – sakoma Valstybės departamento atstovės spaudai Jen Psaki pareiškime. 

„Mes smerkiame tokius veiksmus ir visus pastarojo laikotarpio įkaitų ėmimus rytinėje Ukrainoje; jie tiesiogiai pažeidžia įsispareigojimus, priimtus bendrame Ženevos pareiškime. Raginame Rusiją panaudoti savo įtaką šioms grupėms ir užtikrinti nedelsiamą ir saugų visų įkaitų paleidimą rytinėje Ukrainoje“, – teigė J.Psaki. 

„Mes taip pat perdavėme savo susirūpinimą Ukrainos pareigūnams, kurie bendradarbiauja su vietos pareigūnais ir bando deeskaluoti saugumo padėtį Slovjanske ir apylinkėse“, – sakoma pareiškime.

Slovjansko separatistų lyderis Viačeslavas Ponomariovas žurnalistams sakė, kad amerikietis „nėra sulaikytas, nebuvo pagrobtas ir nėra suimtas“. Jis pažymėjo, kad žurnalistas „dirba“ viename kovotojų užimtame pastate.

Tačiau savo paskyroje tinkle „Twitter“ paprastai produktyvus žurnalistas jau visą dieną nieko neskelbia. 

Stella Choroševa, prorusiškų kovotojų atstovė rytiniame Slovjansko mieste, trečiadienį patvirtinto, kad S.Ostrovsky yra laikomas vietos Ukrainos saugumo tarnybos pastate, kurį kovotojai užėmė prieš daugiau nei savaitę.

„Jis yra su mumis. Jam viskas gerai“, – sakė S.Choroševa naujienų agentūrai „The Associated Press“. Paklausta, kodėl S.Ostrovky yra laikomas nelaisvėje, kovotojų atstovė atsakė, kad jis yra „įtariamas bloga veikla“, kurios tiksliau ji neįvardijo. Pasak O.Choroševos, sukilėliai laiko S.Ostrovsky, kol vyksta jų pačių pradėtas tyrimas.

„Vice News“ paskelbė pranešimą, kuriame sakoma, kad „palaiko ryšį su JAV valstybės departamentu ir kitomis atitinkamomis vyriausybinėmis institucijomis, siekdami užtikrinti mūsų draugo ir kolegos Simono Ostrovsky saugumą“.

Parengė Eglė Buitkienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.