Palestiniečiai sutarė formuoti nacionalinės vienybės vyriausybę

  

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS, „Reuters", ELTA ir lrytas.lt inf.

Apr 23, 2014, 11:43 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:27 PM

Susitarimas tarp Palestinos išvadavimo organizacijos (PLO) ir islamistų judėjimo „Hamas“ buvo pasiektas per derybas Gazoje, kurios prasidėjo antradienio vakarą, naujienų agentūrai AFP sakė vienas PLO narys, prašęs neviešinti jo vardo.

„Taip pat buvo pasiekta pažanga dėl ateityje vyksiančių rinkimų ir PLO sudėties“, – sakė palestiniečių pareigūnas, nepateikdamas daugiau detalių.

  Besivaržančios palestiniečių frakcijos jau ne pirmąkart skelbia planus suformuoti nacionalinės vienybės vyriausybę, tačiau ankstesni mėginimai įkurti tokią administraciją žlugdavo.

Tuo tarpu Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu trečiadienį perspėjo palestiniečių prezidentą M.Abbasą  dėl ką tik atnaujintų vienybės derybų su „Hamas“ ir sakė, kad jis turi rinktis arba taiką su Izraeliu, arba islamistus.

„Ar jis (M.Abbasas) nori taikos su „Hamas“, ar taikos su Izraeliu? – klausė B.Netanyahu, kalbėdamasis su reporteriais per susitikimą su Austrijos užsienio reikalų ministru Sebastianu Kurzu. – Galima turėti vieną, bet ne kitą. Tikiuosi, kad jis pasirinks taiką. Kol kas jis to nepadarė“.

PLO delegacija į Gazą tartis su „Hamas“ atvyko pirmą kartą nuo 2007 metų.

Susitaikymo misija sutapo su Palestinos autonomijos prezidento Mahmoudo Abbaso „Fatah“ vadovaujamos grupės ir Izraelio derybininkų susitikimu Jeruzalėje, kuriuo siekiama susitarti dėl balandžio 29-ąją besibaigiančių derybų pratęsimo.

„Hamas“ ir „Fatah“ nepavyko įgyvendinti 2011 m. sudaryto susitaikymo susitarimo dėl ginčų, susijusių su valdžios padalijimu ir konflikto su Izraeliu sprendimu.

„Mes norime užbaigti susiskaldymą nesvarbu, ar vyktų derybos (su Izraeliu), ar ne. Mes norime atkurti Gazą ir Vakarų krantą ir užbaigti (Izraelio) okupaciją“, - palestiniečių naujienų agentūrai WAFA sakė „Fatah“ pareigūnas Azzamas al Ahmedas.

2011 metais „Hamas“ ir „Fatah“ pasirašė susitaikymo sutartis, tačiau jos kol kas nebuvo įgyvendinamos šalims kaltinant viena kitą.

JAV remiamo judėjimo „Fatah“ ir „Hamas“ konfliktas prasidėjo 2007 metais, kada islamistų organizacija Gazoje nuvertė M.Abasso valdžią. M.Abassas dabar valdo Vakarų krantą. Ankstesni bandymai susitaikyti buvo nesėkmingi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.