Europos sienas perskrodė mirtį sėjantis virusas

Naujas ir labai pavojingas virusas, kuris yra giminingas SARS, gegužės pradžioje privertė Pasaulio sveikatos organizaciją (PSO) paskelbti šios ligos žemėlapį.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 8, 2014, 6:11 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:14 AM

Didžiuma atvejų užfiksuota Arabijos pusiasalyje, tačiau daugelis baiminasi, kad virusas gali greitai pasklisti po visą pasaulį iš populiarios tarpžemyninių skrydžių stotelės - Jungtinių Arabų Emyratų. Vien juose iš 48 užsikrėtusiųjų jau mirė šeši žmonės. Saudo Arabijos sostinėje Rijade, kuri taip pat gausiai lankoma lėktuvų, iš 155 užsikrėtusiųjų jau mirė 39, pasveiko 22 žmonės. 

Iš žemėlapio taip pat matyti, kad Europa irgi jau infekuota: šiuo virusu užsikrėtęs žmogus jau mirė Miunchene, du - Londone, dar vienas - Paryžiuje. Dar keli užkrato atvejai fiksuoti Graikijoje, Italijoje, Prancūzijoje ir Jungtinėje Karalystėje.

Vienas viruso atvejis užfiksuotas JAV, Indianos valstijoje, kitas atvejis, pasibaigęs mirtimi - Malaizijos sostinėje Kvala Lumpūre. Vienas žmogus taip pat mirė Tunise, o tai reiškia, kad virusas kol kas nepasiekė tik Pietų Amerikos. 

Prasidėjęs gripu, baigiasi mirtimi

MERS koronavirusas pirmąkart aptiktas 2012 metais. Mirštamumo nuo šio viruso rodiklis – maždaug 27 procentai, o tai reiškia, kad maždaug kas trečias  ketvirtas žmogus užgęsta nuo šios naujos ligos. „Kol mes nežinome, kaip šis virusas elgsis ir kol negalėsime jo sukontroliuoti, tol jis išliks pavojumi", - teigė Gregoris Hartlas, PSO atstovas.

Viduriniųjų Rytų kvėpavimo takų sindromo (MERS) koronavirusas priskiriamas prie tos pačios šeimos kaip ir SARS sukėlėjas, kuris pasaulyje pareikalavo jau apie 800 žmonių gyvybės po pirmojo išplitimo Kinijoje 2002 metais.

MERS virusas, kaip ir daugelis panašaus tipo ligų, prasideda apgaulingais, gripą primenančiais simptomais. Viduriniųjų Rytų kvėpavimo takų sindromo požymiai – kosulys ir karštinė, pereinantys į plaučių uždegimą, net inkstų nepakankamumą. Virusui paveikūs žmonės, šikšnosparniai, kiaulės.

Vaistų nėra - tikimasi savaiminio užgesimo

Kol kas nėra sukurta vakcina nuo MERS arba veiksmingi antivirusiniai vaistai. Todėl vienintelis būdas, kaip išsisukti nuo šio pavojingo viruso, yra jo simptomų gydymas.

Ekspertai pataria laikytis higienos, kadangi virusas plinta oro lašeliniu būdu - čiaudint, kosėjant. Virusas taip pat gali būti kurį laiką gyvybingas ant paviršių, tarkime, stalviršių ar turėklų. 

Tačiau tarptautiniai ir Saudo Arabijos sveikatos apsaugos pareigūnai teigia, jog šis virusas tarp žmonių plinta gana sunkiai ir galiausiai šio susirgimo banga gali tiesiog užgesti. PSO duomenimis, daugelis antrinio užsikrėtimo atvejų fiksuojama tarp medikų ir jų šeimos narių. Tačiau specialistai ramina visuomenę, teigdami, kad tolesnis viruso plitimas fiksuojamas retai.

Šaltinis kelia klausimų 

Mokslininkai įtaria, kad pirminis to koronaviruso šaltinis, nuo kurio nuolat užsikrečia nauji žmonės, yra Saudo Arabijoje auginami kupranugariai. Mokslininkai atrado, kad šie gyvūnai su savimi nešiojasi tiek viruso antigeną, tiek patį virusą.

Nors testais nustatyta, kad kupranugariai netik nešioja, bet ir serga šiuo virusu, kodėl jie nerodo jokių ligos simptomų ar nemiršta, kol kas nėra aišku.

Specialistams taip pat neaišku, ar virusą platina tik patys gyvūnai, ar ir jų produktai - pienas, išmatos, mėsa. Tad kol kas patariama jų neliesti.

Parengė Liucija Lenkauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.