Separatistų referendumo pradžia: chaosas ir pažymėti biuleteniai

Rytų Ukrainos separatistai fiktyvų referendumą dėl nepriklausomybės pradėjo nesulaukę sekmadienio. Pranešama, kad Mariupolio mieste balsavimas pradėtas dar penktadienį. Tai aiškinama įtempta situacija mieste.

Buvo sulaikyti teroristai, kurie gabeno būsimo referendumo balsalapius.<br>Stopkadras
Buvo sulaikyti teroristai, kurie gabeno būsimo referendumo balsalapius.<br>Stopkadras
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 10, 2014, 6:55 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 2:22 AM

Įdomu tai, kad apsišaukėlių referendumui organizuoti skirta vos 20 tūkst. grivnų - apie 4500 litų. Jis bus laikomas įvykusiu nepriklausomai nuo to, kiek žmonių ateis balsuoti.

Liga.net skelbia, kad buvo sulaikyti teroristai, kurie gabeno būsimo referendumo balsalapius. Pas sulaikytuosius rasta apie 100 tūkst. lapelių. Visuose „balsuota už Donecko Liaudies Respublikos atsiskyrimą“.

Referendumas vys Donecko ir Luhansko regionuose. Balsavimui bus atidaryta 1500 apylinkių. Palyginimui - gyventojų skaičiumi kur kas mažesnėje Lietuvoje balsavimui įkuriama daugiau kaip 2000 apylinkių.

Apsišaukėlių referendumo nepripažįsta ne tik Ukraina, bet ir tarptautinė bendruomenė. Ji nesiųs nepriklausomų stebėtojų. Manoma, kad realiai gyventojų apklausa vyks tik keliuose miestuose, kuriuos kontroliuoja prorusiški judėjimai.

Pranešama, kad teroristai ruošiasi užiminėti mokyklas, nes jų vadovai nesutinka įsileisti referendumo organizatorių.

Ukrainos laikinasis prezidentas Oleksandras Turčynovas perspėjo prorusiško sukilimo krečiamų rytinių regionų gyventojus, kad jie gali nuvesti šalį į katastrofą, jeigu sekmadienį nubalsuos už atsiskyrimą nuo Kijevo per separatistų organizuojamą referendumą, rašo BNS.

O.Turčynovas, kuris planuojamą balsavimą rusakalbėse Donecko ir Luhansko srityse laiko neteisėtu, ragino gyventojus pritarti deryboms prie apskritojo stalo dėl didesnės autonomijos. Tačiau jis perspėjo, kad į tokį dialogą negali būti įtraukti „teroristai“ turėdamas omenyje prorusiškus kovotojus, užiminėjančius administracijos ir teisėsaugos institucijų pastatus.

Paskubomis organizuojamas referendumas, kuriame nėra aiškiai užtikrinamas balsalapių ir rinkėjų sąrašų autentiškumas, gali sukelti skaudžių pasekmių Ukrainai ir santykiams tarp Maskvos bei Vakarų šalių. Didėja grėsmė, kad izoliuoti susirėmimai peraugs į pilietinį karą.

Atsiskyrimas nuo Ukrainos „tiems regionams būtų žingsnis į bedugnę“, O.Turčynovas rašo savo tinklalapyje.

„Ir šiandien tie, kas pasisako už vadinamąją nepriklausomybę, nesupranta, kad tai (reikš) visišką griūtį ekonomikai, bet kokiems socialiniame klausimams ir apskritai daugumos tų regionų gyventojų gyvenimui, – pabrėžė jis. – Tai – susinaikinimas; tai – euforija, galinti sukelti labai sudėtingų pasekmių.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.