Prie Slovjansko nužudytas Italijos žurnalistas ir jo vertėjas

Ukrainoje prie Slovjansko esančiame Andrejevkos kaime nužudytas Italijos žurnalistas Andrea Ronchelli ir jo vertėjas – Rusijos pilietis Andrejus Mironovas, rašo unian.net.

Šią informaciją, nurodydami teroristų štabą, patvirtina ir Rusijos žiniasklaidos atstovai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Šią informaciją, nurodydami teroristų štabą, patvirtina ir Rusijos žiniasklaidos atstovai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

May 25, 2014, 1:23 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 1:23 PM

„Andrejevkos kaime prie Slovjansko nužudytas Italijos žurnalistas ir jo vertėjas“, - pranešė vadinamosios Donecko liaudies respublikos atstovai.

Šią informaciją, nurodydami teroristų štabą, patvirtina ir Rusijos žiniasklaidos atstovai.

Apie Italijos žurnalisto nužudymą pranešė CNN, remdamiesi Italijos užsienio reikalų ministerija.

Nors žurnalisto kūnas dar neidentifikuotas, turima informacija esą rodo, kad A.Ronchelli yra negyvas. 

Teigiama, kad žurnalistas žuvo šeštadienį per minosvaidžio sviedinio sprogimą.

Ukrainos vidaus reikalų ministra patarėjas Stanislavas Rečinskis patvirtino, kad prie Slovjansko žuvo užsienio žurnalistas. Tačiau apie antro žmogaus žūtį nieko nežinoma.

„Yra žinoma, kad žuvo fotografas, o apie jo kolegos likimą nieko negalime pasakyti“, - sakė jis.

Donecke patruliuoja kaukėti separatistai

Ginkluoti separatistai su maskuojamąja apranga ir balaklavomis patruliavo pagrindiniame Rytų Ukrainos mieste Donecke, o demonstrantų minios atvirai atmetė sekmadienį vykstančius Ukrainos prezidento rinkimus. 

Nė vienas rinkimų punktas nebuvo atidarytas šiame sukilėlių kontroliuojamame mieste, o Donbaso regione, kur vyrauja prorusiški separatistai, rinkimai vyksta tik 11-oje iš 34 apygardų. 

Ukraina dabar yra kita šalis, todėl nematau priežasčių, kodėl mes turėtume dalyvauti šiuose rinkimuose“, – sakė viena moteris Donecko miesto centre, prisistačiusi kaip Elisabeta. 

„Nesvarbu, kokie bus rezultatai, šiandien mums tai nerūpi“, – pridūrė ji. 

Pranešimų apie smurtą nebuvo, nors sukilėliai, kovojantys su Kijevo vyriausybe, grasino sužlugdyti balsavimą Donecke ir Luhanske – pagrindiniuose savo kontroliuojamuose regionuose Ukrainos anglių ir plieno industrijos širdyje. 

Dar prieš balsavimą rinkimų pareigūnai pranešė apie daugelį bauginimo ir išpuolių prieš rinkimų apylinkes atvejų šalies rytuose, kur ukrainiečių pajėgoms balandžio viduryje pradėjus puolimą prieš sukilėlius žuvo dešimtys žmonių. 

Donecko pagrindinėje Lenino aikštėje maždaug 2 tūkst. žmonių dalyvavo demonstracijoje ir reiškė paramą separatistams, skanduodami „Jūs esat didvyriai“ ir „Neimkit belaisvių, žudykit juos“. 

Aikštėje buvo maždaug 200 vyrų, kuriuos rėmė šarvuočiai, o kaukėti sukilėliai saugojo Aleksandrą Borodajų, paskelbtą Donecko liaudies respublikos premjeru. 

Vis dėlto nepaisydami įtampos ir problemos surasti balsavimo apylinkę daug gyventojų vis vien norėjo pasinaudoti savo demokratine teisę pareikšti valią. 

Donecko Kalinino rajone namų šeimininkė Raisa buvo akivaizdžiai sutrikusi, kai atėjusį į mokyklą, kurioje ji paprastai balsuoja, rado uždarytas duris. 

„Mes nuvažiavome į oro uostą, nes buvome pasiryžę balsuoti, bet ten nieko nebuvo, - sakė ji. - Mes negalime balsuoti, todėl norisi verkti.“ 

„Nepakeliu šios padėties, noriu balsuoti už permainas, nes myliu Ukrainą“, - sakė ji. 

Rusų reporteriai - paleisti 

Du rusų žurnalistai, kuriuos prieš savaitę Rytų Ukrainoje sulaikė provyriausybinės pajėgos, sekmadienį buvo paleisti ir išskrido į Maskvą. 

Rusijos sostinėje kalbėdamiesi su žurnalistais tie du interneto svetainės „LifeNews“ reporteriai neigė kaltinimus, kuriuos pakartojo ir JAV valstybės departamentas, – kad sulaikymo metu jie turėjo priešlėktuvinių raketų. 

Reporteris Olegas Sidiakinas ir operatorius Maratas Saičenka gegužės 18 dieną buvo sulaikyti netoli Kramatorsko miesto Donecko regione, kur ukrainiečių pajėgos kovoja su nepriklausomybę paskelbusiais promaskvietiškais separatistais. 

Rusijos užsienio reikalų ministerija pareikalavo juos paleisti, bet Ukrainos pareigūnai sakė, kad jie laikomi įtariant juos pagalba sukilėliams, o JAV valstybės departamentas nurodė, kad jie, kaip pranešta, turėjo nešiojamųjų priešlėktuvinių sistemų. 

M.Saičenka sekmadienį sakė, kad jie pirmą kartą tas priešlėktuvines sistemas pamatė po sulaikymo, kai buvo sodinami į sraigtasparnį, kuris juos nuskraidino į Kijevą apklausai. 

„Jie pakrovė priešlėktuvines sistemas su mumis, o tada pradėjo tvirtinti, kad jos esą buvo rastos su mumis“, – sakė M.Saičenka, kurį citavo Rusijos naujienų agentūra „Interfax“. 

Abu reporteriai buvo paleisti anksti sekmadienį ir kažkodėl pirmiausia nuskraidinti į Čečėnijos sostinę Grozną, kur susitiko su regioną kieta ranka valdančiu Ramzanu Kadyrovu. 

Neaišku, kokį vaidmenį R.Kadyrovas galėjo suvaidinti dėl jų paleidimo, bet paleisti reporteriai grįžę į Maskvą jam dėkojo. 

„Buvome jo namuose, sėdėjome virtuvėje. Pirmas dalykas, kurį padarė Ramzanas Kadyrovas, buvo tas, kad jis pavalgydino mus pietumis, pagirdė arbata ir mus išklausė“, – sakė M.Saičenka.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.