Abchazijos opozicija reikalauja reformų ir besąlyginio teisėtumo

Gali atsistatydinti vyriausybė

Daugiau nuotraukų (1)

ITAR, TASS, ELTA ir lrytas.lt inf.

May 29, 2014, 5:11 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 9:34 AM

Pagrindinis jos tikslas – „stabilios išsivysčiusio valstybės statyba“; todėl, anot opozicijos, šalyje reikia kardinalių reformų. 

„Pirmiausia reikia politinės sistemos ir rinkimų reformos, – sakoma memorandume. – Prezidento valdžia turi būti įstatymais ribojama ir tolygiau paskirstyta tarp valdžios šakų. Tik konkurencija dėl rinkėjų palankumo padarys mūsų partinę sistemą gyvybingą ir efektyvią“. 

Taip pat reikalaujama, kad „valdininkų veikla būtų atvira ir vieša, jų pajamos ir išlaidos skelbiamos žiniasklaidos priemonėse“. 

Abchazija turi tapti įstatymo teritorija; būtina pasiekti, kad būtų užtikrintas besąlyginis teisėtumas šalyje, ir tam yra visos galimybės“, – pažymima dokumente. 

Mitingo dalyviai balsavimu vieningai pritarė memorandumui, o opozicijos lyderiai paprašė akcijos dalyvių pasirašyti šį dokumentą. 

Gali atsistatydinti vyriausybė

Tarptautinės bendruomenės nepripažintos Abchazijos Respublikos premjeras Leonidas Lakerbaja užsiminė, jog, norėdama numaldyti opoziciją, gali atsistatydinti visa vyriausybė.

„Tai nėra auka, nes Abchazijos gerovė yra pirmoje vietoje“, - sakė L.Lakerbaja.

Neramumų apimtame regione besilankantis Rusijos prezidento padėjėjas Vladislavas Surkovas pranešė, jog ketvirtadienį derybos tarp šalies vyriausybės ir opozicijos buvo atnaujintos, nors trečiadienį dėl prezidentūros rūmų šturmo Abchazijos prezidentui Aleksandrui Ankvabui teko bėgti iš sostinės.

Konfliktas tarp valdančiųjų ir opozicijos kilo nesutariant dėl pasų išdavimo rytinių Abchazijos regionų gyventojams, kurie pasiimdami naująjį pasą nusprendė neatsisakyti Gruzijos pilietybės. Anot opozicijos, toks veiksmas prieštarauja Abchazijos teisės aktams, o 27 tūkst. piliečių pasus gavo neteisėtai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.