Abchazijos prezidentui liepta atsistatydinti, prasidės derybos

Po konsultacijų su Rusijos prezidento patarėju Abchazijos vyriausybė ir opozicija susitarė sėsti prie derybų stalo, o prezidento Aleksandro Ankvabo paprašyta atsistatydinti.

Vėlų ketvirtadienio vakarą posėdžiavęs Abchazijos parlamentas pabėgusį prezidentą A.Akvabą paragino atsistatydinti iš posto.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vėlų ketvirtadienio vakarą posėdžiavęs Abchazijos parlamentas pabėgusį prezidentą A.Akvabą paragino atsistatydinti iš posto.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ITAR-TASS, ELTA ir lrytas.lt

May 30, 2014, 8:43 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 9:17 AM

Vėlų ketvirtadienio vakarą posėdžiavęs Abchazijos parlamentas pabėgusį prezidentą A.Akvabą paragino atsistatydinti iš posto dėl „susiklosčiusios viešosios ir politinės situacijos, vardan taikos ir stabilumo atkūrimo šalyje“. Nepripažintos respublikos sostinėje Suchumyje susirinkusi daugiatūkstantinė minia reikalavo ne tik prezidento, bet ir visos vyriausybės bei generalinės prokuratūros atsistatydinimo.

Netrukus po priimtos rezoliucijos dėl A.Ankvabo Abchazijos vyriausybė ir opozicija sutiko sėstis prie derybų stalo, tačiau vienas iš opozicijos atstovų Vitalijus Gabnija spaudai sakė, jog vyriausybė jiems kol kas nepasiūlė nieko konkretaus. Anksčiau ministras pirmininkas Leonidas Lakerbaja buvo užsiminęs, jog, norint numaldyti opoziciją, gali būti pakeista visa Abchazijos vyriausybė.

Gindamas iš sostinės sprukusį prezidentą A.Ankvabą, L.Lakerbaja tikino, kad prezidentui „sušlubavo sveikata“, o savo nuomonę apie susidariusią situaciją nepripažintos šalies vadovas pareikš „netrukus“.

Formaliai dėl pasų išdavimo plykstelėjęs protestas Abchazijoje netrukus įgavo kur kas platesnį pagrindą, kuomet opozicija vyriausybės ėmė reikalauti tarptautinės bendruomenės nepripažintos respublikos valdymo reformų ir kovos su klestinčia korupcija.

Antradienį žlugus diskusijoms tarp prezidento A.Ankvabo ir opozicijos, tūkstančiai protestuotojų ėmė veržtis į prezidentūros rūmus Suchumyje, todėl Abchazijos prezidentas buvo priverstas bėgti iš sostinės, nors pats vėliau tikino vis dar esantis šalyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.