JAV sulaikytas įtariamas buvęs Aušvico stovyklos sargybinis

JAV sulaikytas 89-erių Johannas Breyeris, kaltinamas pagalba ir bendrininkavimu šimtų tūkstančių žydų žudynėse Vokietijoje, skelbia BBC.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 19, 2014, 4:00 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 4:46 PM

J.Breyeris sulaikytas Pensilvanijos valstijoje be teisės į paleidimą už užstatą po to, kai atsiradus naujam įrodymui Vokietija išdavė jo arešto orderį.

Vyras pripažino, jog dirbo Aušvico koncentracijos stovyklos sargybiniu, tačiau tvirtino neturįs nieko bendra su žudymais.

Advokatas sakė Filadelfijos teisme, kad jo klientas yra per daug silpnos sveikatos, kad galėtų likti nelaisvėje laukiant svarstymo dėl ekstradicijos.

J.Breyeris 1952 metais emigravo į JAV. Praėjusio šimtmečio 10-ajame dešimtmetyje JAV bandė atimti jam pilietybę ir deportuoti į Vokietiją.

Naujam tyrimui vadovauja už nacių karo nusikaltimus atsakinga federalinė Vokietijos tarnyba, kuri tvirtina, kad karo laikų įrašuose rastas naujas įrodymas, jog J.Breyeris dirbo Aušvico stovykloje anksčiau nei jis teigė.

Be kita ko, įtariama, kad jis dirbo sargybiniu liūdnai pagarsėjusiame stovyklos skyriuje Birkenau, kuriame buvo žudomi kaliniai, informavo „The New York Times“.

J.Breyeris yra seniausias žmogus, kurį JAV pareigūnai kaltina nacių karo nusikaltimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.