Per Lenkiją ritasi R.Sikorskio pasiklausymo skandalas

Padavėjų sąmokslas

R.Sikorskį garsėja kaip atlantistas ir vanagas Rusijos klausimu.<br>AP nuotr.
R.Sikorskį garsėja kaip atlantistas ir vanagas Rusijos klausimu.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 24, 2014, 1:12 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 1:39 PM

Premjeras Donaldas Tuskas po pranešimų apie tą slaptą įrašą stengėsi laikytis tvirtai.

„Lenkijos vyriausybei nediktuos žmonės, kurie neteisėtai padėjo tas blakes, ar piktavališkai, ar naiviai, ar iš godumo, ar siekdami pasitarnauti politiniams interesams“, – pirmadienį sakė jis žurnalistams.

Tačiau šis naujas skandalas kilo vos savaitė po to, kai nutekintas garso įrašo, iš kurio galima spręsti, jog vidaus reikalų ministras sudarė užkulisinį sandėrį su centrinio banko vadovu, kad išliktų valdžioje, sukėlė visuomenės pasipiktinimą.

Opozicija ragino D.Tusko centro dešinės vyriausybę atsistatydinti, todėl jis buvo priverstas pagrasinti pirmalaikiais rinkimais.

Analitikai mano, kad pirmalaikiai rinkimai mažai tikėtini, nes dauguma parlamentarų nori užbaigti savo ketverių metų kadenciją.

Vis dėlto D.Tusko Pilietinės platformos (PO) ateitis neatrodo labai užtikrinta.

Apklausos rodo, kad parama šiai partijai nukrito iki 25 proc., o parama opozicinei konservatorių partijai „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) išaugo iki 32 procentų.

Didėjantis nepasitenkinimas antrą kadenciją dirbančiu premjeru tapo akivaizdus praėjusį mėnesį, kai PO tik per plauką – mažiau nei vieno procento persvara – laimėjo Europos Parlamento rinkimus.

Naujas informacijos nutekinimas įvyko šiai pokomunistinei valstybei, kuri dabar priklauso NATO ir Europos Sąjungai (ES), susirūpinus saugumu dėl krizės kaimyninėje Ukrainoje.

„Wprost“ paskelbtame pokalbio įraše girdima, kaip užsienio reikalų ministras R.Sikorskis, kalbėdamasis su buvusiu finansų ministru Jaceku Rostowskiu, vulgariai atsiliepia apie Lenkijos ir JAV bendradarbiavimą saugumo srityje, kuris esą Varšuvai nėra naudingas ir priešinantis su Vokietija bei Rusija.

„Žinai, kad lenkų ir amerikiečių sąjunga – nieko neverta, – esą sakė R.Sikorskis. – Ji veikiau žalinga, nes suteikia Lenkijai apgaulingą saugumo jausmą“.

Pašnekovas tiesmukai aiškina, kad tokie įsitikinimai yra nesąmonė ir kad Lenkijos sąjunga su Vašingtonu blogina ryšius su Rusija ir Vokietija.

„Visiškas bullshit! Konfliktuosime su Vokietija, su Rusija – ir manysime, kad viskas super, nes pačiulpėm amerikiečiams. Mulkiai. Visiški mulkiai“, – pridūrė ministras.

Lenkija R.Sikorskį, kuris garsėja kaip atlantistas ir vanagas Rusijos klausimu, kėlė kaip savo galimą kandidatą į ES užsienio politikos vadovės Catherine Ashton, kurios kadencija baigsis šiais metais, vietą.

JAV ambasadorius Varšuvoje Stephenas Mullas ramiai reagavo į minimus pranešimus ir „Twitter“ parašė: „Nekomentuosiu įtariamo privačių pokalbių turinio. Kas dėl mūsų aljanso – manau, kad jis tvirtas“.

Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis pirmadienį sakė, kad minimi nutekinimai „nieko nekeičia“ dvišalių santykių srityje.

„JAV yra be galo svarbus partneris, ypač – saugumo klausimais“, – sakė jis.

Padavėjų sąmokslas

Po „WikiLeaks“ amerikiečiai yra gan pripratę, kad plačioji visuomenė gali skaityti, ką jie yra pasakę, o NSA tikriausiai vis tiek tų pokalbių slapta klausėsi. Tai sakė Krzysztofas Bobinskis, kuris vadovauja Varšuvoje įsikūrusiam proeuropietiškam strateginių tyrimų centrui „Unia & Polska“.

„Žinoma, taip Sikorskis atrodo gerai Europos akyse. Jis sako, kad turime kurti aljansus Europoje ir kurti Europos Sąjungos karines saugumo pajėgas“, – sakė jis AFP. 

Sociologas Andrzejus Rychardas mano, kad dėl šių nutekinimų D.Tuskas tikriausiai neturės artimiausiu metu palikti savo posto. 

„Šie nutekinimai nepakerta vyriausybės ... Sikorskis tiesiog išreiškia tai, ką apie aljansą su JAV jau galvoja dauguma lenkų“, – sakė A.Rychardas visuomeniniam transliuotojui „TVP Info“. 

Prokurorai pradėjo tyrimą dėl pirmosios nutekinimų bangos. 

Tuose įrašuose, kaip teigiama, centrinio banko vadovas Marekas Belka vidaus reikalų ministrui Bartlomiejui Sienkiewicziui sako, kad parems vyriausybės ekonominę politiką, jeigu atsistatydins J.Rostowskis, kuris tada buvo finansų ministras. 

Tas pokalbis esą vyko viename prašmatniame Varšuvos restorane 2013 metų liepą. Po kelių mėnesių J.Rostowskis pasitraukė iš savo posto. 

Praėjus kelioms dienoms po to, kai „Wprost“ paskelbė minėtą garso įrašą, vyriausybės agentai atliko kratas žurnalo biuruose ir pamėgino iš vyriausiojo redaktoriaus rankų atimti nešiojamąjį kompiuterį. Toji scena sukėlė aliarmą ir pačioje Lenkijoje, ir užsienyje, dėl spaudos laisvės. 

D.Tuskas nutekinimus pavadino mėginimu įvykdyti „valstybės perversmą“, kuriuo siekiama „destabilizuoti“ Lenkiją. 

Tačiau dienraštis „Gazeta Wyborcza“ pirmadienį užsiminė, kad tikrasis motyvas galėtų būti turto prievartavimas. 

Laikraštis rašė, kad trys restorano „Sowa & Przyjaciele“ padavėjai slapta pasiklausydavo Varšuvos politinio ir verslo elito, tikėdamiesi juos šantažuoti. 

Pats R.Sikorskis pirmadienį pareiškė, kad slapta padarytų pokalbių įrašų paviešinimas yra organizuotos nusikalstamos grupuotės darbas. 

„Vyriausybė patyrė organizuotos nusikalstamos grupuotės ataką“, – pareiškė R.Sikorskis žurnalistams Liuksemburge, atvykęs į Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrų susitikimą. 

„Dar nežinome, kas už jų stovi; dar nesame tikri. Tačiau tai tiriama, ir tikiuosi, kad teisėsauga nustatys tos grupuotės narių asmenybes, o svarbiausia – jų užsakovus. Ir kad jie bus atpažinti bei nubausti“, – pabrėžė ministras. 

Tačiau savo nuomonės jis niekaip nepagrindė. 

Apklaustas žurnalo redaktorius

Lenkijos prokurorai apklausia žurnalo, paskelbusio slapta padarytus aukšto rango pareigūnų pokalbių įrašus, vyriausiąjį redaktorių – dėl skandalo, kuris smarkiai sukrėtė vyriausybę. 

Kai kurių ministrų ir centrinio banko vadovo pokalbiai restorane yra tarp tų slapta padarytų įrašų, kuriuos neseniai paskelbė žurnalas „Wprost“. Viename įrašų užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis sakė, kad Lenkijos aljansas su JAV „yra bevertis“, bet tokią mintį greitai paneigė Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis. 

„Wprost“ vyriausiasis redaktorius Sylwesteris Latkowskis antradienį buvo apklausiamas kaip liudininkas tiriant slaptą pasiklausymą, kuris Lenkijoje yra nelegalus ir už kurį galima skirti kalėjimą iki dvejų metų. 

Restorano, kur buvo slapta įrašyti politikų pokalbiai, vadovui buvo pateikti du kaltinimai dėl pasiklausymo. 

Premjeras Donaldas Tuskas tuos nutekinimus pavadino bandymu įvykdyti „valstybės perversmą“, kuriuo siekiama „destabilizuoti“ Lenkiją. 

Tačiau dienraštis „Gazeta Wyborcza“ pirmadienį užsiminė, kad tikrasis motyvas galėtų būti turto prievartavimas. 

Laikraštis rašė, kad trys restorano „Sowa & Przyjaciele“ padavėjai slapta pasiklausydavo Varšuvos politinio ir verslo elito, tikėdamiesi juos šantažuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.