Teroristai moko vaikus pjaustyti galvas

Sirijos radikalai, prieš mėnesį pagrobę 140 kurdų vaikų, tokiu būdu bando auginti būsimuosius kovotojus. Pagrobtiems vaikams rodomi filmai, kuriuose kankinami įkaitai, pasmerktiesiems nupjaunamos galvos.

ILIV kovotojas su grupuotės vėliava<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
ILIV kovotojas su grupuotės vėliava<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 27, 2014, 1:40 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 11:03 AM

Gegužės 29-ąją Irako ir Levanto islamo valstybės (ILIV) grupuotė sustabdė vaikus į mokyklą vežusį autobusą. Atskyrę berniukus, suvarė juos į vieną būrį ir nusivežė kartu su savimi. 14–16 metų berniukai daugiau nei mėnesį praleido įkalinti sunitų radikalų karinėje stovykloje.

„Nugabenę mus į mečetę, jie perspėjo, kad visiems, kurie bandys bėgti, bus perpjaunamos gerklės“, – sakė vienas iš pagrobtųjų 15 metų Mohammedas, kuriam pavyko pabėgti.

Kiekvieną dieną berniukai pradėdavo nuo maldos su grupuotės vyresniaisiais. Vėliau jiems buvo rodomi egzekucijų vaizdai ir aiškinama savižudžių išpuolių svarba. Berniukai buvo įtikinėjami, kad paaukoję gyvybę dėl bendro islamo kalifato, jie sulauks malonės pomirtiniame pasaulyje.

Sunitų teroristinė grupuotė viešai nekomentuoja šių faktų, bet Žmogaus teisių stebėjimo organizacijos nariai skelbia ne vieną atvejį, kai vaikai buvo grobiami, kad atliktų sunkiausias užduotis.

Sirijos vyriausybė atsisakė steigti patikros punktus keliuose, kuriais moksleiviai vežami į pamokas ir egzaminus, motyvuodama lėšų trūkumu ir galimais trikdžiais kariniam transportui. Grobimų atvejų oficialiai Sirijos asmenys viešai nekomentuoja.

„Jei berniukai būtų buvę grobiami dėl to, kad dalyvavo koviniuose veiksmuose, mes dar galėtume tai pateisinti, bet dabar grobiami vaikai, kurie tik nori patekti į mokyklą“, – sakė vienas kurdų bendruomenės Sirijos-Irako pasienyje lyderių Mostafa Baly.

Didelę Irako dalį kontroliuojanti sunitų radikalų karinė grupuotė per pastaruosius metus savo gretas papildė keliais tūkstančiais kovotojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.