Bosnija simboliškai užbaigė smurtinį Europos šimtmetį

Menininkai ir diplomatai

Daugiau nuotraukų (1)

AP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 29, 2014, 1:10 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 9:45 AM

1914 metų birželio 28 dieną Austrijos-Vengrijos kronprincas Pranciškus Ferdinandas buvo nužudytas Sarajeve, į kurį atvyko inspektuoti savo okupacinių pajėgų rytinėje imperijos provincijoje.

Serbų paauglio Gavrilo Principo paleisti šūviai išprovokavo karą, kuriam pasibaigus po kelių dešimtmečių kilo Antrasis pasaulinis karas. Bendrai abu šie karai pareikalavo maždaug 80 mln. europiečių gyvybių, panaikino keturias imperijas, tarp jų – Austriją-Vengriją, ir visiems laikams pakeitė pasaulį.

Šeštadienį apsilankęs kronprinco nužudymo vietoje Sarajevo 67 metų gyventojas Davudas Bajramovičius sakė, jog norėdami skirti po vieną tylos sekundę kiekvienam Pirmajame pasauliniame kare Europoje žuvusiam žmogui, „turėtume tylėdami stovėti dvejus metus“.

Praėjus 100-ui metų, Sarajevo gyventojai vėl susirinko toje pačioje gatvėje prie upės, kur G.Principas paleido savo šūvius. Sugrįžę buvo ir austrai, tačiau šį kartą – su muzika, o ne su ginklais: Vienos filharmonijos orkestras turėjo atlikti Europos kompozitorių kūrinius šimtmečio katastrofų tema ir užbaigti vienybės Europoje simboliu – Europos himnu tapusia Ludwigo van Beethoveno „Ode džiaugsmui“.

Orkestras norėjo pagerbti Sarajevo, kur susitinka įvairios religijos, istoriją, sakė pirmasis smuikas Clemensas Hellbergas.

Austrijos prezidentas Heinzas Fischeris sakė, jog europiečiai „išmoko, kad jokios problemos negalima išspręsti karu“.

Smurtinis žemyno šimtmetis prasidėjo Sarajeve ir baigėsi Sarajeve: 1992-1995 metų karu, kuris pareikalavo 100 tūkst. bosnių gyvybių.

„Jeigu galima rasti ką nors gera šiame pasikartojančiame blogyje, tai (būtų) daugiau išminties ir pasirengimo kurti taiką, ir pasiekti taiką po karų šimtmečio“, – sakė Bosnijos prezidentas Bakiras Izetbegovičius.

Šeštadienį įvykusių šimtmečio koncertų, kalbų, paskaitų ir parodų pagrindinė tema buvo ilgalaikė taika ir vienybė šalyje, kuri vis dar grumiasi su panašiu, kaip ir prieš šimtą metų, skilimu. Tą skilimą akivaizdžiai išreiškė serbai, patys minėdami šimtąsias metines savo kontroliuojamoje Bosnijos dalyje, kur per vieną renginį buvo inscenizuotas kronprinco nužudymas.

Austrų dirigentui Franzui Welseriui-Moestui Sarajeve pakėlus savo batutą, šalies rytuose prie sienos su Serbija esančiame Višegrade aktorius, kuris vaidino Gavrilo Principą, nusileido iš dangaus su angelo sparnais ir pakėlė savo pistoletą, kad dar kartą nušautų Pranciškų Ferdinandą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.