Afganistane - istorinis kandidatų į prezidentus susitarimas

Varžovai Afganistano prezidento

Varžovai Afganistano prezidento rinkimuose sutiko su istoriniu susitarimu atlikti visų 8 mln. balsų auditą.<br>AFP nuotr.
Varžovai Afganistano prezidento rinkimuose sutiko su istoriniu susitarimu atlikti visų 8 mln. balsų auditą.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 13, 2014, 2:19 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 12:33 AM

Sausakimšoje spaudos konferencijoje kuri šeštadienį buvo surengta Jungtinių Tautų būstinėje Kabule, nuvilnijo aiktelėjimas, kai J.Kerry po kelias valandas trukusio laukimo netikėtai paskelbė apie auditą ir nurodė, kad balsų tikrinimas prasidės per ateinančias 24 valandas.

Abu kandidatai pažadėjo paremti audito rezultatus, laimėtojas bus paskelbtas kitu šalies prezidentu ir iškart pradės formuoti nacionalinės vienybės vyriausybę. Detalės dar turės būti parengtos.

Pirmiausia bus atliktas Kabule surinktų balsalapių auditas, o balsadėžes iš visų šalies provincijų sustiprinto saugumo sąlygomis į sostinę atveš NATO ir afganų saugumo pajėgos.

Pretendentas į Afganistano prezidentus Ashrafas Ghani , jo varžovas Abdullah Abdullah ir J.Kerry spaudos konferencijos pabaigoje susikibo rankomis ir triumfuodami iškėlė jas į viršų. Jų pasiektas persilaužimas įvyko po pikto ginčo, kuris vertė nuogąstauti dėl naujo tarpetninio smurto.

Susidarius aklavietei dėl Afganistano prezidento rinkimų antrojo rato, kurio laimėtojas turi pakeisti kadenciją baigiantį Hamidą Karzai , Afganistane kilo politinė krizė, kuri slopino JAV viltis dėl sklandaus valdžios perdavimo Vašingtonui siekiant iki 2016 metų pabaigos išvesti iš Afganistano visus savo karius.

Preliminarūs antrojo rato rezultatai, kurie buvo paskelbti pirmadienį, rodė, kad pirmauja A.Ghani, bet A.Abdullah, kuris kartą prieštaringai vertinamomis aplinkybėmis jau pralaimėjo kovą dėl prezidento posto, pats pasiskelbė laimėtoju ir sakė, kad pergalė iš jo buvo atimta didelio masto sukčiavimu.

„Abu kandidatai įsipareigojo dalyvauti didžiausiame, kaip įmanoma nuodugniausiame audite ir paklusti jo rezultatams. Bus atliktas auditas dėl kiekvieno atiduoto balso, 100-u procentų“, – sakė J.Kerry toje spaudos konferencijoje, kuri, vykstant paskutinės minutės diplomatijai, vėlavo šešias valandas.

Tačiau naujam balsų skaičiavimui prireiks laiko ir J.Kerry sakė, kad prezidentas H.Karzai sutiko atidėti inauguraciją, kuri turėjo įvykti rugpjūčio 2 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.