Vokietijos lyderė A. Merkel švenčia savo 60-metį

Vokietija šiandien švenčia vienos iš įtakingiausių pasaulyje moterų politikių, šalies vadovės Angelos Merkel 60-tąjį jubiliejų.

Vaškinė Angelos Merkel figūra ir gimtadienio tortas pastatyti priešais Brandenburgo vartus.<br>AP nuotr.
Vaškinė Angelos Merkel figūra ir gimtadienio tortas pastatyti priešais Brandenburgo vartus.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 17, 2014, 2:40 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 10:04 PM

Kanclerė jau sulaukė sveikinimų iš Europos Vadovų tarybos, taip pat po Briuselyje vykusio Europos viršūnių susitikimo spaudos konferencijos metu ją suskubo sveikinti ir susirinkę žurnalistai.

Sveikintojų gretas papildė ir mūsų šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė, kuri jubiliejaus proga linkėjo sėkmės, sveikatos ir laimės.

„Likimas lėmė Jums suvaidinti svarbų vaidmenį XXI amžiaus Europos istorijoje. Su pasigėrėjimu sekame, kaip ryžtingai ir tvirtai Jūs atliekate savo misiją vienyti ir kurti stabilią Europą“, - sveikinime rašo D.Grybauskaitė, praneša BNS.

Angela Dorothea Merkel gimė Vakarų Vokietijoje, Hamburge, 1954 metais liepos 17 dieną. 1978 metais ji gavo fizikinės chemijos doktorantūros laipsnį Leipcigo universitete. Į politiką A.Merkel pasuko tuoj pat po Berlyno sienos griūties 1990 metais. Iki tol ji dirbo Fizikinės chemijos institute.

1990 metais būsimoji kanclerė įstojo į Krikščionių demokratų sąjungą (Christian Democratic Union), ir greitai buvo paskirta Helmuto Kohlio kabineto ministre. Po dešimtmečio, 2000 metais, ji buvo išrinkta Krikščionių demokratų sąjungos vadove.

2002 metais A.Merkel iškėlė kandidatūrą Vokietijos kanclerio rinkimuose, tačiau tuomet jai nepasisekė. 2005 metų rinkimuose vos kelių balsų persvara ji nugalėjo buvusį kanclerį Gerhardą Schroderį. A.Merkel buvo paskirta pirmąją Vokietijos kanclere – moterimi.

Pastaruoju metu išryškėjusi A.Melker bičiulystė su Rusija, ir su jos prezidentu Vladimiru Putinu, Europoje sukėlė audringą reakciją. Jautriausiai sureagavo Ukrainos gyventojai, kurie internete ją pradėjo lyginti su Joachimu von Ribbentropu ir vadinti ponia Ribbentrop („Frau Ribbentrop“).

Socialiniuose tinkluose vis daugėja draugystę pašiepiančių kanclerės ir Rusijos lyderio nuotraukų, kurių tema - bendras rungtynių stebėjimas per Pasaulio futbolo čempionato finalą Brazilijoje.

Užplūdusios nuotraukos ir komentarai A.Merkel taip pat priminė apie žymiąją Vokietijos istorinę klaidą, Molotovo-Ribbentropo paktą, kurį Maskva su Berlynu sudarė prieš pat Antrąjį pasaulinį karą.

Net ir didėjant politiniam spaudimui bei opozicijos kritikai, A.Merkel pabrėžė, kad Ukrainos ir Rusijos konflikto klausimas šiuo metu jai yra svarbiausias, ir Europos sąjunga teiks Ukrainos žmonėms didelę paramą.

Ketvirtadienį paryčiais per spaudos konferenciją Briuselyje vienas vokiečių žurnalistas užtraukė: „Happy Birthday, Liebe Bundeskanzlerin!“ („Laimingo gimtadienio, brangi kanclere!“), tačiau nesulaukė savo kolegų pritarimo. 

Jam nutilus, besišypsanti A.Merkel pasakė: „Turėjau dainuoti drauge, būtų buvę geriau. Vis dėlto, dėkui“. 

Kanclerė, kuri prie Vokietijos valdžios vairo stovi jau pusdevintų metų, sakė, kad susitikime dalyvavę jos kolegos iš kitų Europos Sąjungos šalių „nedainavo, tiesiog įteikė man gėlių - tai taip pat buvo malonu - ir šampano“. 

A.Merkel jubiliejaus proga vėliau ketvirtadienį rengia priėmimą savo partijos būstinėje Berlyne, kur paskaitą skaitys vokiečių istorikas Juergenas Osterhammelis.

Parengė Julija Melkova

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.