JAV rems Rytų Ukrainos atstatymo darbus

Planuojama plėsti ir karinę paramą

JAV lyderiai sutarė teikti paramą Rytų Ukrainos atstatymo darbams.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
JAV lyderiai sutarė teikti paramą Rytų Ukrainos atstatymo darbams.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2014-07-29 10:52, atnaujinta 2018-02-11 16:22

Per pokalbį telefonu su Ukrainos ministru pirmininku J.Bidenas teigė, kad parama atstatymo darbams Rytų Ukrainos teritorijose sieks 7 mln. JAV dolerių, įskaitant milijono JAV dolerių papildomą sumą. Šios lėšos bus skirtos Raudonajam Kryžiui ir Jungtinių Tautų Vyriausiojo pabėgėlių reikalų komisarui medicininių reikmenų atsargoms, geriamajam vandeniui tiekti ir nedideliems atstatymo projektams, „Reuters“ citavo Baltuosius rūmus. 

Regionams Ukrainos pietryčiuose atsisakius pripažinti naujos vyriausybės Kijeve teisėtumą, balandžio viduryje šalies ginkluotosios pajėgos pradėjo karinę operaciją prieš separatistus. Mūšiai suintensyvėjo Donecko ir Luhansko sritims pasiskelbus vadinamosiosmis nepriklausomomis liaudies respublikomis. Per pastaruosius mėnesius neramumai pareikalavo šimtų žmonių, tarp jų – civilių, gyvybių. 

Planuojama plėsti ir karinę paramą

Aukštieji JAV kariuomenės vadai svarsto galimybę teikti Ukrainai tikslesnę žvalgybos informaciją, kuri leistų smogti prorusiškų sukilėlių turimiems raketų paleidimo įrenginiams, pirmadienį nurodė JAV pareigūnai.

Tačiau joks sprendimas artimiausiu laiku turbūt nebus priimtas, o kai kurie pareigūnai baiminasi, kad toks žingsnis gali sukelti neigiamų padarinių, dar labiau eskaluodamas konfliktą tarp Ukrainos vyriausybės ir Maskvos remiamų sukilėlių.

„Tai yra diskusijų dalis“, – sakė vienas savo vardo nepanoręs viešinti pareigūnas, kalbėdamas apie tikėtiną dalijimąsi išsamesne žvalgybos informacija.

„Visa tai yra dalis vertinimų, kaip galime padėti ukrainiečiams“, – pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP. Jis pridūrė, kad sprendimas aprūpinti Ukrainos pajėgas informacija, kuri joms padėtų smogti prorusiškiems kovotojams šalies rytuose, keltų tam tikrų pavojų.

Dienraštis „The New York Times“ pirmasis pranešė, kad Pentagonas ir žvalgybos agentūros tiria galimybes dalytis su Kijevu tikslesne, realiu laiku pateikiama informacija, kad vyriausybės pajėgos galėtų smogti sukilėlių raketoms „žemė–oras“, kuriomis buvo numušti keli Ukrainos kariuomenės orlaiviai.

Baltieji rūmai dar nesurengė diskusijų šiuo klausimu tarp aukšto lygio pareigūnų, laikraštis nurodė praėjusį savaitgalį.

Kitas Pentagono pareigūnas sakė, kad tokio sprendimo tikimybė nėra didelė ir kad jis būtų susijęs su nemenkais pavojais.

„Nepakankamai turima karinės įrangos, kuria Vašingtonas galėtų aprūpinti ukrainiečius, siekiant atsverti Rusijos įtaką“, – sakė pareigūnas, taip pat pageidavęs neviešinti jo vardo.

„Esama rizikos, kad juo daugiau ginklų suteiktume ukrainiečiams, juo labiau rusai eskaluotų ir stiprintų savo vaidmenį“, – sakė pareigūnas.

Dėl šios priežasties Vašingtonas labiau palaiko diplomatines priemones, ragindamas savo sąjungininkus Europoje paskelbti griežtesnes sankcijas Maskvai, viliantis, kad tokios priemonės privers Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną atsisakyti savo dabartinės nesutaikomos pozicijos konflikto Ukrainoje atžvilgiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.