Vladimiras Putinas užvaldo televizijas - atsilaiko tik švedai

Rusijoje praktiškai neliko nė vienos nepriklausomos televizijos, o visi valdžiai neįtinkantys laidų vedėjai išvyti į gatvę. Tačiau šiame versle dar išliko Švedijos koncernas MTG, Lietuvoje valdantis TV3 televiziją ir dar kelis mažesnius kanalus. Švedų sėkmės formulė Rusijoje paprasta – jie nesikiša į politiką.

V.Putinas.<br>AP nuotr.
V.Putinas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 2, 2014, 2:57 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 2:03 PM

Tai, kad švedų MTG sėkmingai veikia Rusijoje, kelia įtarimų ir daliai Lietuvos visuomenės. Tačiau švedai aiškina, kad tai nė kiek nedaro įtakos jos laidų turiniui Estijoje, Latvijoje ar Lietuvoje. Tam nėra nei jokių prielaidų, nei įrodymų.

Rusijos propagandos mašina

Faktą, kad Rusijos televizijos skleidžiama propaganda jaudina Vakarų pasaulį, liudija ir JAV bei Europos Sąjungos veiksmai. Prieš kelias dienas į juodąjį ES ir JAV sąrašą pateko bendrovės, valdančios pagrindinius Rusijos televizijos kanalus, vadovas Jurijus Kovalčiukas.

Vakarų pasaulyje nepageidaujamas žmogus vadovauja „Nacionalinei media grupei“. Šiame versle taip pat sukasi „Surgutneftegaz“, „Severstal“, „Gazprom“ ir kitos valstybinės Rusijos įmonės. J.Kovalčiukas - artimiausių Vladimiro Putino draugų būryje, kuriame jis yra dar nuo Rusijos prezidento darbo Sankt-Peterburge laikų. Jis buvo kooperatyvo „Ozero“ bendrasavininkas, iš kurio prie Putino išaugo visi naujieji Kremliaus globojami oligarchai, perėmę aktyvus iš globos netekusių turtuolių.

„Nacionalinė media grupė“ laipsniškai visų mažiau Kremliui priimtinų oligarchų įsteigtas ar valdytas žiniasklaidos priemones – Pirmąjį kanalą, Penktąjį kanalą, Ren TV, laikraštį „Izvestija“ ir t.t. Švedai Rusijoje išliko

Švedų MTG į Rusijos žiniasklaidos rinką įėjo 2001 metais.

Teigiama, jog MTG koncerno savininke įvardijama Kristina Stenbek yra pakenčiama Kremliuje.

2011 m. ji asmeniškai dėkojo tuometiniam prezidentui Dmitrijui Medvedevui „už leidimą atvykti į Rusiją ir galimybę palaikyti pasaulinio lygio ryšius su tokia kompanija kaip „Nacionalinė media grupė“.

Tame susitikime Kremliuje buvo sakoma, kad Vakarų partneriai jokiu būdu nenori valdyti Rusijos žiniasklaidos automobilį. Jie tiesiog nori sėdėti ant užpakalinės sėdynės.

Spėjama, jog šiauriečiai išliko dėl savo gudrumo. Jie nesikiša į politiką ir orientuojasi į pramogines laidas.

Į valdžios ir opozicijos karą nesikišo

Tačiau dėl darbo Rusijoje MTG taip pat tenka gintis nuo kalbų apie tariamą pataikavimą V.Putinui. Esą kitu atveju Rusijos televizijos versle užsieniečiai neišliktų.

Tokios kalbos pasklido, kai iš MTG valdomo televizijos kanalo STS buvo atleisti du laidų vedėjai. Du aktoriai - Tatjana Lazareva ir Michailas Šac STS kanale vedė laidas vaikams, humoristinius šou, tačiau darbo vienu metu neteko.

Maskvoje pasigirdo spekuliacijų, kad kalta buvo politika, nes M.Šac ir T.Lazareva taip pat dalyvaudavo opozicijos mitinguose, jie 2012 m. spalį buvo išrinkti į Rusijos opozicijos koordinacinę tarybą. Tačiau patys televizijos vadovai aiškina, kad laidų vedėjų teko atsisakyti, nes jų vedami šou nesulaukė populiarumo tarp žiūrovų.

Priminsime, kad Rusijos opozicijos koordinacinė taryba buvo renkama po 2011-2012 metų didžiųjų mitingų Rusijoje. Mitingai kilo po to, kai visuomeniniai stebėtojai Rusijos Dūmos rinkimuose užfiksavo tūkstančius grubiausių rinkimų įstatymų pažeidimų.

V.Putino administracija į opozicijos veiklą reagavo rimtai – dešimtys žmonių buvo suimti ir iki šiol laikomi kalėjimuose už tariamą masinių neramumų kurstymą.

Švedų koncerno MTG valdomas kanalas STS į Kremliaus ir opozicijos priešpriešą nesikišo - jos nekomentavo ir nerodė. Švedų misija Rusijoje, kaip ir kitur pasaulyje, buvo ir tebėra linksminti, teikti „kokybišką pramogą“ liaudies masėms.

Išjungė “Dožd” signalą

Šių metų pradžioje kilo tarptautinis skandalas, kai didžiausi Rusijos kabeliniai tinklai vienas po kito iš savo paketų išmetė paskutinį nepriklausomą analitinį televizijos kanalą „Dožd“.

„Dožd“ vienintelis Rusijoje transliavo tiesiogiai iš Kijevo Maidano aikštės, kanale taip pat buvo reiškiama kritiška nuomonė apie Kremliaus politiką Ukrainoje ir Krymo okupaciją.

Pretekstu nebetransliuoti „Dožd“ kabeliniais tinklais tapo diskusija apie tai, ar Sovietų Sąjunga pasielgė tinkamai, kai II pasaulinio karo metais paaukojo milijonus gyvybių Leningrado blokados metu, užuot laikinai palikusi miestą vokiečiams. Istorinė diskusija sukėlė neadekvačią Dūmos deputatų reakciją, o privatūs kabeliniai transliuotojai vienas po kito, niekieno neverčiami, ėmė išjunginėti „Dožd“.

Kadangi šis išmetimo iš rinkos procesas buvo labai netikėtas ir žaibiškas, tai buvo akivaizdu, kad kanalas yra naikinamas ne dėl požiūrio į istoriją, bet dėl dabartinės V.Putino politikos kritikos.

„Dožd“ žurnalistai ir Rusijos nepriklausomi analitikai kanalo problemas sieja su konkrečiu reportažu apie nedeklaruotus Rusijos valdžios partijos „Jedinaja Rosija“ narių turtus kooperatyve „Sosny“. Reportažas buvo parengtas remiantis pagrindinio V.Putino kritiko ir demaskuotojo Aleksejaus Navalno įsteigto Kovos su korupcija fondo surinkta medžiaga.

Valdo V.Putino žiniasklaidą

J.Kovalčiukas per „Nacionalinę media grupę“ valdo televizijos kanalus, interneto portalus, laikraščius, kuriuos V.Putino žmonės laipsniškai atiminėjo, perpirkinėjo, perėminėjo iš neklusnių žiniasklaidos savininkų. Šio verslo partneris yra ir „Gazprom“.

Į „Nacionalinės media grupės“ paketą įeina iš Vladimiro Gusinskio apimtas NTV televizijos kanalas. V.Gusinskis buvo suimtas ir laikomas Butyrkų kalėjime, kol perrašė NTV „Gazprom“. Tik tada jam buvo leista emigruoti.

NTV buvo atimtas ir paverstas Kremliaus ruporu po to, kai sukūrė televizijos filmą apie sprogimus gyvenamuosiuose namuose Rusijoje 1999 m., kurie buvo preliudija į V.Putino vienvaldystę. Žurnalistai surinko įrodymus, kad prie tų sprogimų prisidėjo Rusijos federalinės saugumo tarnybos agentai.

Taip pat į „Nacionalinė media grupės“ paketą įeina ir pirmasis Rusijos nepriklausomas privatus televizijos kanalas REN TV, kurį 1991 m. įsteigė Irena Lesnevskaja su sūnumi Dmitrijumi. „Mes laimingi, kad iš mūsų neatėmė, bet nupirko“, - dabar ironiškai juokauja I.Lesnevskaja.

Anot jos, REN TV dalies akcijų perpirkimui V.Putinas vadovavo asmeniškai. „V.Putinui paskambino Vokietijos kancleris ir pareiškė norą pirkti dalį REN TV, kuri priklausė RAO ES, bet V.Putinas pasakė, kad vokiečiai pirktų iš Lesnevskių“, - pasakojo „Džod“ televizijos eteryje I.Lesnevskaja.

„Mes niekada netransliavome popso ir pirktų politinių reportažų“, - paaiškino savo išstūmimo iš žiniasklaidos rinkos priežastis I.Lesnevskaja.

Uždarė paskutinę laidą

Rusijos televizija „REN TV“ šią savaitę uždarė 11 metų gyvavusią analitinę laidą „Savaitė su Mariana Maksimovskaja“, laikomą paskutine nepriklausoma laida pagrindiniuose nacionaliniuose kanaluose, ir šį žingsnį, žengtą šalyje suintensyvėjus prieš Vakarų valstybes nukreiptai retorikai, pasmerkė Kremliaus kritikai.

Netikėtai uždarius nuo 2003 metų rodytą laidą, jos vedėja, iškili žurnalistė Mariana Maksimovskaja liks dirbti „REN TV“ vyriausiojo redaktoriaus pavaduotoja, o naują savaitinę laidą „DobroVefire“ nuo rugsėjo ves žurnalistas Andrejus Dobrovas, nurodė portalas gazeta.ru„

Laida buvo atšaukta telekanalo vadovybės, – vienas iš jo žurnalistų Romanas Superis sakė naujienų agentūrai AFP. – Darbuotojai to nesitikėjo – apie tai jie, kaip ir visi kiti, sužinojo tik vakar. Kas bus toliau – mes, laidos darbuotojai, nežinome.“„Laidos uždarymo priežastys tokios aiškios, kad jų netgi nereikia komentuoti“, – sakoma R.Superio pranešime.

Žurnalistas taip pat jausmingai pakomentavo šį sprendimą savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“.„Štai ir rugpjūtis. Jokių ašarų ir šniurkščiojimo. Tik meilė. Mariana. Ačiū. Už kiekvieną pasirodymą eteryje, kiekvieną siužetą, už kiekvieną privedimą, už profesiją, už draugystę – už tai, kad padėjai išgelbėti žmoną; už komandiruotes į visą pasaulį – nuo Kopeisko iki Pchenjano; už tai, kad parodei šalį ir pasaulį; už tai, kad papasakojai, kaip reikia, o kaip – jokiu būdu. Ačiū, ačiū, ačiū. Laidą „Savaitė“ uždarė“, – rašė jis.

Šios laido prodiuserė Jelena Vorotilova savo „Facebook“ paskyroje tiesiog parašė: „Ieškau darbo.“Ji sakė gazeta.ru, kad sprendimas uždaryti laidą buvo netikėtas. J.Vorotilova pasakojo, kad jai paskambino M.Maksimovskaja ir sakė, kad daugiau detalių bus pateikta tarnybiniame pranešime, kuris bus paskelbtas pirmadienį.Prodiuserė pridūrė, kad laida buvo atšaukta tuo metu, kai visi jos darbuotojai atostogavo.

Kanalas, kuris savo laidą įvardija „drąsiausia programa“, šeštadienį šio žingsnio nekomentavo.

Žodžio laisvės nėra

Visi didieji Rusijos televizijos kanalai yra kontroliuojami valstybės ir dažniausiai uoliai palaiko Kremliaus liniją.„REN TV“ yra paskutinis iš nacionalinių kanalų, išsaugojusių gana nepriklausomas naujienų laidas, o jos „Savaitė su Mariana Maksimovskja“ buvo vienas iš jos perlų.

44 metų M.Maksimovskaja, Rusijoje jau seniai laikoma išsišokėle, reguliariai imdavo interviu iš Kremliaus kritikų, tarp kurių buvo ir buvęs naftos magnatas Michailas Chodorkovskis, kuris su ja kalbėjosi Berlyne, kai buvo netikėtai paleistas iš kalėjimo Rusijoje praėjusių metų pabaigoje.

Kartu su internetine televizija „Dožd“, radiju „Echo Moskvy“ ir keliais laikraščiais „REN TV“ buvo laikoma savotišku apsauginiu vožtuvu, leidžiančiu „nuleisti garą“ Kremliaus kritikams, suteikiant jiems galimybę išlieti savo nusivylimą šalies valdžia.

Kritikai sako, kad, įsiplieskus krizei Ukrainoje, Rusijos nacionalinės televizijos kanalai perėjo prie Kremlių palaikančios ir Vakarų šalis smerkiančios ugningos retorikos, neleisdami reikšti alternatyvaus požiūrio.Pasak ekspertų, susiklosčius dabartinei padėčiai, tiesiog nebeliko vietos įvairius niuansus atskleidžiančioms ir profesionaliai naujienas pateikiančioms M.Maksimovskajos laidoms.

„Tai buvo sala programoje, kurioje buvo atliekama tai, ką televizija turėtų daryti“, – žiniasklaidos analitikė Galina Timčenko sakė AFP.„Tai buvo paskutinė laida, kurią žmonės žiūrėdavo, kad sužinotų, kas nutiko per pastarąją savaitę, užuot buvę nuodijami televizijos „Rossija“ arba „Pervyj kanal“, – pridūrė ji, turėdama omenyje pagrindinius valstybinius televizijos kanalus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.