JAV reikalauja nubausti kaltus dėl Malaizijos lainerio numušimo

Pasirašė karinio bendradarbiavimo paktą 

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry antradienį pareikalavo, kad atsakingieji už Malaizijos keleivinio lainerio numušimą virš rytų Ukrainos būtų patraukti atsakomybėn.<br>Reuters nuotr.
JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry antradienį pareikalavo, kad atsakingieji už Malaizijos keleivinio lainerio numušimą virš rytų Ukrainos būtų patraukti atsakomybėn.<br>Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Aug 12, 2014, 10:31 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:05 PM

„Patvirtiname Australijai ir pasauliui, kad absoliučiai reikalaujame teisingumo už tą protu nesuvokiamą nusikaltimą ... Mes kartu pasirūpinsime, kad tai būtų padaryta“, – jis sakė Sidnėjuje.

Oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvas, liepos 17 dieną skridęs iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą, buvo numuštas virš rytų Ukrainos. Per tą incidentą žuvo visi 298 laineryje buvę žmonės.

„Tai protu nesuvokiamas milžiniško tarptautinio masto“ įvykis, pridūrė J.Kerry.

„Mes spaudžiame atlikti išsamų tyrimą – šio tipo ginklą (panaudotą laineriui numušti) matėme mūsų nuotraukose ... todėl iš tikrųjų nėra jokios paslapties, iš kur jis atkeliavo ir iš kur yra kilę tie ginklai“, – pabrėžė jis.

„Tačiau mums reikia išsamaus tyrimo, kuris legitimizuotų bet kokius žingsnius, kurių ketiname imtis, eidami šiuo keliu“, – aiškino J.Kerry.

Įžvelgia galimybes sumažinti įtampą

JAV valstybės sekretorius antradienį pareiškė, kad prezidento Baracko Obamos administracija turi vilčių, jog diplomatija gali sumažinti įtampą tarp Ukrainos ir Rusijos dėl Maskvos ryžto pasiųsti humanitarinės pagalbos siuntą į karo krečiamą kaimyninės šalies rytinį regioną, kuriame dauguma gyventojų yra rusakalbiai. 

Kalbėdamas Australijoje, J.Kerry sakė, kad šią savaitę Europoje įvyks keli susitikimai tarp Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto (TRKK), Vokietijos, Ukrainos ir galbūt Rusijos pareigūnų, kuriuose gali būti susitarta dėl misijos, galinčios nugabenti atsargų į sunkią padėtį patekusiems rytų Ukrainos gyventojams nesibaiminant, kad tokia operacija gali tapti priedanga Rusijos tiesioginei karinei intervencijai. 

JAV diplomatijos vadovas nepateikė daugiau detalių apie planuojamus susitikimus, bet išreiškė viltį, kad jie ne vien padės pašalinti neaiškumus dėl tų humanitarinės pagalbos siuntų, bet ir paspartins tyrimą dėl praeitą mėnesį įvykusio incidento, kai virš rytų Ukrainos buvo numuštas Malaizijos keleivinis laineris, taip pat derybas tarp Kijevo vyriausybės ir legitimių prorusiškų lyderių tame regione.

Pasirašė karinio bendradarbiavimo paktą 

 JAV ir Australija pasirašė sutartį, leisiančią abiejų valstybių kariams treniruotis ir dirbti kartu, skelbia „Associated Press“. 

„Šis ilgalaikis susitarimas praplės ir pagilins mūsų sąjungos indėlį į regiono saugumą“, - teigė JAV gynybos sekretorius Chuckas Hagelis. 

Spaudos konferencijos metu su JAV sekretoriumi Johnu Kerry, Australijos užsienio reikalų ministre Julie Bishop ir gynybos ministru Davidu Johnstonu dalyvavęs Ch.Hagelis Australiją pavadino „gyvybiškai svarbia partnere daugelyje (JAV. - ELTA) pastangų“. 

2011-aisiais prezidentas Barackas Obama apsilankęs Sidnėjuje paaštrino įtampą tarp JAV ir Kinijos - Australijos didžiausios prekybos partnerės, pranešęs, kad iki 2 500 amerikiečių jūrų pėstininkų bus dislokuoti bendro karinio parengimo būstinėje Darvino mieste, Šiaurės Australijoje. Šiuo metu Australijoje yra 1 100 JAV jūrų pėstininkų, D. Džonstonas įsitikinęs, kad netrukus šis skaičius pasieks numatytą 2 500 karių ribą. 

JAV jūrų laivyno admirolas Samas Locklearis duodamas interviu pareiškė nežinantis, kada bus pasiekta 2 500 pėstininkų riba, tačiau pabrėžė, kad šis skaičius suteiktų lankstumo bendradarbiaujant su Australija ir kitais sąjungininkais regione. Neprisistačiusio Baltųjų rūmų pareigūno teigimu, procesas gali užtrukti kelerius metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl G. Nausėda dar nelaimėjo?