Julianas Assange'as paliks Ekvadoro ambasadą

JAV vyriausybės paslaptis viešinančio tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjas australas Julianas Assange'as paskelbė, kad greitai išeis iš Ekvadoro ambasados Londone, kur jis gyveno pastaruosius dvejus metus, kad išvengtų ekstradicijos į Švediją, skelbia CNN.

J.Assange'as Ekvadoro ambasadoje Londone gyvena jau dvejus metus.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
J.Assange'as Ekvadoro ambasadoje Londone gyvena jau dvejus metus.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 18, 2014, 1:21 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 12:26 AM

„Galiu patvirtinti, kad netrukus paliksiu ambasadą, bet ne dėl priežasčių, apie kurias jūs galvojate“, – pirmadienį per spaudos konferenciją pareiškė J.Assange'as.

Jungtinės Karalystės žiniasklaida savaitgalį skelbė, kad pastaruoju metu smarkiai sušlubavo J.Assange'o sveikata. Jis esą turi problemų su širdimi ir plaučiais. 

Paklaustas apie savo sveikatą, J.Assange'as pareiškė, kad bet kurio žmogaus būklė pablogėtų, praleidus dvejus metus be galimybės išeiti į lauką ir be tiesioginės saulės šviesos. 

Netrukus bėglio atstovai patikslino, kad diplomatinę atstovybę jis paliks tik gavęs Jungtinės Karalystės garantijas, kad nebus suimtas, praneša „Reuters“. 

Atstovų teigimu, J.Assange'as nėra pasiryžęs pakliūti į Londono teisėsaugos rankas ir iš ambasados išeis tik jei Jungtinės Karalystės vyriausybė „atšauks apsiaustį lauke“.

Australo atstovas K.Hrafnssonas pareiškė, kad J.Assange'as norėjo pasakyti, jog yra pasirengęs išvykti iš ambasados, kai tik Jungtinės Karalystės vyriausybė suteiks jo trokštamas garantijas: galimybę nevaržomai išvykti į Ekvadorą, suteikusį jam prieglobstį. 

„Planuojama išvykti, kai tik Jungtinės Karalystės vyriausybė nuspręs vykdyti savo įsipareigojimus“, – pabrėžė K.Hrafnssonas, pakartodamas poziciją, kurią jau seniai skelbia J.Assange'as. 

Tačiau atrodo mažai tikėtina, kad aktyvistas galėtų išvykti artimiausiu laiku. R.Patino pirmadienį sakė, kad derybos tarp Ekvadoro ir Jungtinės Karalystės tebėra aklavietėje. 

Šalia australo per spaudos konferenciją sėdėjęs Ekvadoro užsienio reikalų ministras Ricardo Patino pareiškė, kad „WikiLeaks“ įkūrėjui jau seniai laikas atgauti laisvę.

„Tokia padėtis turi liautis. Dveji metai – per ilgas laikas, – teigė R.Patino. – Laikas išlaisvinti J.Assange'ą. Laikas pradėti gerbti jo teises“.

Švedijos pareigūnai siekia apklausti J.Assange'ą dėl įtarimų, kad jis išprievartavo vieną moterį, o prie kitos priekabiavo. Australas neigia kaltinimus ir juos vadina politiniais.

„WikiLeaks“ įkūrėjas baiminasi, kad Švedija perduos jį JAV, kur jam neva grėstų mirties bausmė už valstybės paslapčių atskleidimą.

Praėjusį mėnesį J.Assange'o advokatai teigė, kad jo sulaikymo apklausai orderis turėtų būti atšauktas. Bet Stokholmo apygardos teismo teisėja Lena Egelin paskelbė, kad australas vis dar įtariamas seksualiniais nusikaltimais.

J.Assange'as išgarsėjo, kai „WikiLeaks“ pradėjo internete skelbti slaptus JAV vyriausybės dokumentus – apie procedūras kalėjime Gvantanamo bazėje, JAV kariškių veiksmus Irake ir Afganistane, Amerikos diplomatų susirašinėjimą.

2010 metų rugpjūtį Švedijos prokurorai išdavė J.Assange'o arešto orderį, kai dvi „WikiLeaks“ savanorės apkaltino jį išprievartavimu ir priekabiavimu. Tais pačiais metais australas pasidavė Londono pareigūnams.

Kai teismas nurodė, kad jis turėtų būti išsiųstas į apklausą Švedijoje, ir visos apeliacijos buvo nesėkmingos, 2012-ųjų rugpjūtį J.Assange'as atvyko į Ekvadoro ambasadą ir gavo politinį prieglobstį šioje šalyje. Palikti ambasados pastato Londone jis iki šiol nedrįso.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.