Pasaulis laukia: ką nusprendė Škotija?

„Kodėl bent kartą nemetus kauliukų?“ – klausė jis. 

Škotijos gyventojų bus prašoma atsakyti į vienintelį klausimą – „Ar Škotija turėtų būtų nepriklausomą šalis?“.<br>AFP nuotr.
Škotijos gyventojų bus prašoma atsakyti į vienintelį klausimą – „Ar Škotija turėtų būtų nepriklausomą šalis?“.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 18, 2014, 10:01 AM, atnaujinta Jan 30, 2018, 3:14 PM

Nors balsavimo baigtį prognozuoti itin sunku, nepriklausomybės šalininkų stovyklos palaikymas pastarosiomis savaitėmis padidėjo, o ilgą laiką apklausų rodytas nepriklausomybės priešininkų pranašumas susitraukė.

„Tai kartą per gyvenimą pasitaikanti mūsų galimybė“, – už regiono nepriklausomybę pasisakantis Škotijos pirmasis ministras Alexas Salmondas pareiškė džiūgaujančių savo šalininkų miniai Perto mieste, likus kelioms valandoms iki balsavimo pradžios 6 val. Grinvičo (9 val. Lietuvos) laiku.

Balsavimas tęsėsi iki 22 val. vietos (21 val. Grinvičo arba penktadienio vidurnakčio Lietuvos) laiku. Preliminarių rezultatų laukiama penktadienį paryčiais.   Škotijos gyventojų buvo prašoma atsakyti į vienintelį klausimą – „Ar Škotija turėtų būtų nepriklausomą šalis?“. Dalyviai galės pažymėti vieną iš dviejų atsakymų: „Taip“ arba „Ne“. 

Edinburgo miesto tarybos pastate pirmasis savo balsą atidavė verslininkas, prisistatęs Ronu. 

„Tai istorinė diena Škotijai. Visą savo gyvenimą to laukiau. Laikas nutraukti ryšius su Anglija. „Taip“ nepriklausomybei“, - sakė jis po to, kai atidavė savo balsą. 

Ronui kalbant, pro šalį skubėję ėję du darbininkai sušuko: „Balsuokite „ne“!“. 

Thomas Robertsas pareiškė balsavęs „Taip“, nes optimistiškai vertina nepriklausomos Škotijos ateitį. 

„Kodėl bent kartą nemetus kauliukų?“ – klausė jis. 

Kai balsavietės užsidarys, balsavimo urnos bus išgabentos į 32 regioninius balsų skaičiavimo centrus. 

Th.Robertsas sakė ketinantis laukti rezultatų bare, kurių daugelis dirbs visą naktį. 

„Ketinu sėdėti su alaus bokalu rankoje, stebėdamas, kaip skelbiami rezultatai“, – Th.Roberts. 

Tačiau finansų konsultantas Michaelis MacPhee , balsavęs prieš regiono nepriklausomybę, sakė, kad rezultatų lauks „su nerimu“. 

Pasak jo, Škotijos nepriklausomybė yra „paikiausia idėja, kokią esu girdėjęs“. 

Pirmauja nepriklausomybės priešininkai 

Paskutinė viešosios nuomonės apklausa rodo, kad prieš Škotijos nepriklausomybę pasisakančiųjų stovykla pirmauja 6 proc. punktais, skelbia „Reuters“. 

Pasak laikraščio „London Evening Standard“ užsakymu tyrimų bendrovės „The Ipsos Mori“ atliktos apklausos, Škotijos nepriklausomybės priešininkai sudaro 53 proc., o šalininkai - 47 proc. 4 proc. škotų, neabejotinai ketinančių balsuoti, teigė esą vis dar neapsisprendę. 

Balsavimo teisę turi maždaug 4,2 mln. Škotijos gyventojų iš 5,3 mln. Savo nuomonę pareikšti gali visi gyventojai, vyresni nei 16 metų amžiaus. Škotai, gyvenantys kitose Didžiosios Britanijos dalyse, balsuoti negali. Tačiau Škotijoje įsikūrę anglai, velsiečiai ir šiaurės airiai - gali. 

Škotams ištarus „taip“, po referendumo prasidėtų sudėtingų derybų dėl nepriklausomybės įgyvendinimo etapas, kuriam būtų skirtas 18 mėnesių laikas. Nuo 2016 metų kovo 24-osios Škotija taptų nepriklausoma. 

Referendumo rezultatai turėtų paaiškėti ankstų penktadienio rytą. 

Netrūksta emocijų

„Galime paimti savo ateitį į savo rankas“, – Škotijos pirmasis ministras Alexas Salmondas pareiškė po balsavimo Stricheno miestelyje žemės ūkio rajone šiaurės rytų Škotijoje. Tam rajonui jis atstovauja vietos parlamente. 

„Mums atsivėrė galimybė sukurti labiau klestinčią ekonomiką, taip pat sąžiningesnę visuomenę“, – pridūrė už regiono nepriklausomybę pasisakantis lyderis, anot kurio „tai kartą per gyvenimą pasitaikanti galimybė“. 

Ūkanotą rytą Škotijos sostinėje Edinburge balsuotojai pradėjo plūsti į balsavimo vietą miesto centre, kai tik ji atvėrė duris.. 

Anne Seaton , viena iš pirmųjų joje pareiškusių savo valią, sakė balsavusi „Taip“ – „nes kodėl gi ne?“ 

„Škotija atsidūrė Anglijos parlamento valdžioje per nelaimingą atsitiktinumą“ 1707 metais, pridūrė ji. „Dabar Škotijai laikas priimti sąmoningą sprendimą tapti nepriklausoma“, – pažymėjo balsuotoja. 

Eilėse, nutįsusiose prie balsaviečių, žmonės emocingai kalbėjo apie jiems iškilusį istorinį pasirinkimą, o viena iš jų gyrė „nuostabų demokratijos procesą“. 

„Tai svarbi diena. Tai sprendimas, gyvuosiantis amžinai, padarysiantis poveikį mano vaikams“, - sakė 34 metų Charlotte Farish , anksti ryte atėjusi balsuoti Edinburge su dviem savo vaikais, prieš nuvesdama juos į mokyklą ir išeidama į darbą. 

Sėdėdamas ant suolelio Glazgo centre ir skaitydamas laikraštį po to, kai atidavė savo balsą, 64 metų Jamesas Hawkinas ) sakė: „Manau, rezultatai bus apylygiai“. 

Vienas iš garsiausių škotų sportininkų - teniso žvaigždė Andy Murray - išreiškė palaikymą atsiskyrimo stovyklai, paskutinę minutę paskelbęs žinutę socialiniame tinkle „Twitter“, kurioje oponentų kampaniją kaltino neigiamu nusistatymu. 

„Padarykime tai!“ - rašė A.Murray, kuris nebegyvena Škotijoje, atkartodamas nepriklausomybės šalininkų šūkį, iškeltą šio regiono pirmojo ministro Alexo Salmondo  ugningoje finalinėje kampanijos kalboje. 

Kai balsavietės užsidarys, balsavimo urnos bus išgabentos į 32 regioninius balsų skaičiavimo centrus. 

Th.Robertsas sakė ketinantis laukti rezultatų bare, kurių daugelis dirbs visą naktį. 

„Ketinu sėdėti su alaus bokalu rankoje, stebėdamas, kaip skelbiami rezultatai“, – Th.Robertsas. 

„Dauguma nebetylės"

Tačiau finansų konsultantas Michaelis MacPhee (Maiklas Makfis), balsavęs prieš regiono nepriklausomybę, sakė, kad rezultatų lauks „su nerimu“. 

Pasak jo, Škotijos nepriklausomybė yra „paikiausia idėja, kokią esu girdėjęs“. 

Atsiskyrimo šalininkų kampanija daugelyje Škotijos 

vietų buvo pastebimesnė negu sąjungos išsaugojimo stovyklos: jos šūkius ir simbolius buvo galima pamatyti namų languose ir ant gatvės kioskų, ženkliukų ar netgi keksiukų. 

Tačiau „Ne“ stovykla tvirtina, kad daugelio nepriklausomybės priešininkų balsai dar nebuvo išgirsti. 

„Tylioji dauguma nebetylės. Taip nebus“, – buvęs Britanijos premjeras Gordonas Brownas sakė savo jausmingame kreipimesi į mitingo Glazge dalyvius paskutinę kampanijos dieną. 

Penkių apklausų, kurias atliko agentūros „YouGov“, „Panelbase“, „Survation“, „Opinium“ ir ICM, rezultatai rodė, kad nepriklausomybės siekius palaiko 48 proc. Škotijos gyventojų, o už pasilikimą Jungtinėje Karalystėje pasisako 52 procentai. 

Agentūros „Ipsos MORI“ apklausa rodė dar mažesnį skirtumą tarp stovyklų – 49 ir 51 proc., tačiau „Survation“ antroji apklausa, atlikta telefonu, leidžia manyti, kad 53 proc. dalyvių veikiausiai balsuos už esamos padėties išsaugojimą, o 47 proc. – už atsiskyrimą. 

Apklausos taip pat rodė, jog iki 600 tūkst. potencialių balsuotojų tebėra neapsisprendę. 

Prognozuoti - sunku

Prognozuojama, kad balsuotojų aktyvumas gali būti rekordinis, apie 80 proc., nes per audrinančią agitacijos kampaniją balsuoti užsiregistravo 97 proc. balso teisę turinčių žmonių – beveik 4,3 mln. Škotijos gyventojų. 

Vakarų Edinburgo rajone esančioje balsavietėje, kuri yra viena iš 2,6 tūkst. tokių biurų visoje šalyje, žmonės pradėjo rinktis beveik iškart po to, kai jų durys buvo atvertos 7 val. vietos (6 val. Grinvičo arba 9 val. Lietuvos) laiku. 

Tos balsavietės pareigūnų vadovas Peteris Macveanas sakė: „Ši diena – labai ypatinga, vienintelė gyvenime.“ 

Apklausos rodo, kad balsavimo baigtį prognozuoti itin keblu ir kad „Taip“ stovyklos populiarumas paskutinėmis kampanijos savaitėmis didėjo. 

Škotijos pirmasis ministras Alexas Salmondas balsą atiduos netoli savo namų regiono šiaurės rytuose. 

Jeigu laimėtų „Taip“ stovykla, A.Salmondas įgyvendintų savo ilgametę svajonę nuvesti šį regioną į nepriklausomybę, taip užbaigiant sąjungą su Anglija, sudarytą 1707 metais. 

Dvi priešingos stovyklos

„Tai didingiausias, labiausiai įgalinantis momentas, kokį kada nors mes turėsime“, – pridūrė jis per paskutinį agitacinės kampanijos renginį trečiadienį, šalininkams mojuojant Škotijos vėliavomis ir skanduojant „Taip, mes galime!“

„Škotijos ateitis privalo būti Škotijos rankose“, – pažymėjo A.Salmondas.

Cituodamas XVIII amžiaus ekonomisto Adamo Smitho ir iškiliausio Škotijos poeto Roberto Burnso žodžius, A.Salmondas ragino škotus ignoruoti iš Londono sklindančius perspėjimus: „Neleiskite jiems sakyti, kad mes negalime. Padarykime tai dabar.“

Tačiau Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas ragino škotus balsuoti, kad regionas pasiliktų „mūsų namuose“, ir perspėjo, kad atsiskyrimas būtų „skausmingos skyrybos“, kupinos ekonominio netikrumo.

Jeigu škotai nubalsuotų už savo suverenumą, būtų nutraukta nuo 1707 metų gyvuojanti sąjunga, o D.Cameronas gali būti priverstas atsistatydinti. Taip pat gali kilti rimtų klausimų dėl Britanijos statuso tarptautinėje arenoje.

Jungtinė Karalystė, kuri yra šeštoji didžiausia ekonomika pasaulyje, turinti veto teisę ir nuolatinę vietą Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryboje, ragino savo piliečius ir sąjungininkus susimąstyti, kokie galėtų būti šalies skilimo padariniai, o Londono Sičio finansininkai perspėjo dėl gresiančios sumaišties rinkose.

Referendumas taip pat bus atidžiai stebimas kitose pasaulio vietose, kuriose veikia stiprūs separatistų judėjimai, ypač Ispanijos regione Katalonijoje, kurioje daug gyventojų irgi reikalauja balsuoti dėl suverenumo.

Didžiosios Britanijos artimiausios sąjungininkės – Jungtinės Valstijos – pareiškė norinčios, kad Jungtinė Karalystė liktų „stipri, tvirta, vieninga“, o pasaulio finansų rinkos jau kelias dienas yra itin dirglios dėl sunkiai prognozuojamos šio proceso baigties.

Tikimasis, kad rinkėjų aktyvumas bus rekordinis – apie 80 proc., nes balsuoti užsiregistravo 97 proc. balso teisę turinčių žmonių.

Penkių apklausų, kurias atliko agentūros „YouGov“, „Panelbase“, „Survation“, „Opinium“ ir ICM, rezultatai rodė, kad nepriklausomybės siekius palaiko 48 proc. Škotijos gyventojų, o už pasilikimą Jungtinėje Karalystėje pasisako 52 procentai.

Agentūros „Ipsos MORI“ apklausa rodė dar mažesnį skirtumą tarp stovyklų – 49 ir 51 proc., tačiau „Survation“ antroji apklausa, atlikta telefonu, leidžia manyti, kad 53 proc. dalyvių veikiausiai balsuos už esamos padėties išsaugojimą, o 47 proc. – už atsiskyrimą.

Apklausos taip pat rodo, jog iki 600 tūkst. potencialių balsuotojų tebėra neapsisprendę.

Balsuos „TAIP“ dėl savo anūko

Atsiskyrimo šalininkų kampanija daugelyje Škotijos vietų buvo labiau pastebima negu sąjungos išsaugojimo stovyklos: jos šūkius ir simbolius buvo galima pamatyti ant namų ir gatvės kioskų, ženkliukų ir netgi keksiukų.

Nepriklausomybės šalininkams trečiadienį susirinkus Glazgo pagrindinėje aikštėje, 62 metų Frankas Evansas sakė: „Aš jau per ilgai buvau valdomas Vestminsterio vyriausybių. Tai galimybė valdyti patiems – dėl mano dukros ir anūko.“

Tačiau „Ne“ stovykla tvirtina, kad daugelio nepriklausomybės priešininkų balsai dar nebuvo išgirsti.

„Tylioji dauguma nebetylės. Taip nebus“, – buvęs Britanijos premjeras Gordonas Brownas sakė savo jausmingame kreipimesi į mitingo Glazge dalyvius paskutinę kampanijos dieną.

Naftos pramonės mieste Aberdyne „Ne“ stovyklos šalininkas Andy Harroldas pripažino, kad jo pusės pastangos agitavimo kampanijos pradžioje buvo gana vangios ir kad nebuvo skiriama lėšų sukelti „dideliam triukšmui“.

„Esu čia, kad gelbėčiau savo šalį, – pridūrė jis. – Iš Salmondo sklido daug neapibrėžtų pareiškimų – jis nepasakė nieko konkretaus apie tai, kas vyksta.“

Apklausoms rodant, jog priešingas stovyklas skiria tik keli procentiniai punktai, lemiamą vaidmenį tikriausiai atliks neapsisprendę balsuotojai.

„Ketinu pasiskaityti apie tai šį vakarą“, – sakė Škotijos sostinėje Edinburge gyvenantis Stevenas Andrew , dar nežinantis, kaip balsuos.

„Pažiūrėsiu, kurios pusės argumentai geresni, – ar galiu tikėti kuria nors viena puse“, – pridūrė jis.

Balsavietės užsidarys 21 val. Grinvičo (penktadienio vidurnaktį Lietuvos) laiku. Rezultatai tikriausiai paaiškės penktadienį paryčiais.

Jeigu būtų nubalsuota už nepriklausomybę, Britanija ir Škotija 1,5 metų vestų derybas dėl naftos telkinių Šiaurės jūroje pasidalijimo, narystės Europos Sąjungoje ir pagrindinės Britanijos atominių povandeninių laivų bazės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.