Ebola įtariama 41-am Jungtinių Tautų darbuotojui

Mėgina gelbėti situaciją

Užsikrėtimas mirtinai pavojingu virusu buvo diagnozuotas jau antram JT taikdarių misijos nariui.<br>Reuters nuotr.
Užsikrėtimas mirtinai pavojingu virusu buvo diagnozuotas jau antram JT taikdarių misijos nariui.<br>Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 11, 2014, 4:55 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 5:34 PM

Užsikrėtimas mirtinai pavojingu virusu buvo diagnozuotas jau antram JT taikdarių misijos nariui.

„Ši priemonė yra prevencinė ir turinti užtikrinti, kad ši liga labiau neplistų, – sakoma penktadienį paskelbtame misijos pranešime. – Nė vienam darbuotojų, kontaktavusių (su užsikrėtusiu mediku), nepasireiškė jokie simptomai, tačiau jie bus stebimi 21 parą, per visą inkubacijos laikotarpį.“

Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) yra paskelbusi, kad Ebolos viruso, kuriuo užsikrečiama per sergančių žmonių kūno skysčius, inkubacinis laikotarpis trunka ne ilgiau negu 21 parą. Nustatyta, kad minėti JT darbuotojai galėjo turėti kontaktų su užsikrėtusiu mediku, kurio vardas ir pilietybė nebuvo atskleisti.

Tas pacientas, kuriam Ebolos viruso infekcija buvo patvirtinta pirmadienį, buvo išskraidintas gydyti į Vokietiją, kur dabar gydomi iš viso trys šia liga užsikrėtę asmenys.

Šv.Jurgio ligoninė Leipcige šia savaitę nurodė, kad iš Liberijos atgabentas pacientas bus laikomas specialiame izoliuotame skyriuje.

Pirmasis Liberijoje Ebolos virusu užsikrėtęs JT darbuotojas mirė rugsėjo 26 dieną.

JT misija imasi papildomų priemonių, siekdama išvengti ligos plitimo – kasdien matuojama darbuotojų temperatūra, atliekamos kitokios patikros kariniame objekte, kuriame dirba 209 žmonės, sakoma penktadienį paskelbtame pranešime.

Liberijoje jau 2 316 žmonių mirė nuo patvirtintos, įtariamos arba tikėtinos Ebolos viruso infekcijos – gerokai daugiau negu bet kurioje kitoje šalyje, apimtoje dabartinio protrūkio, rodo penktadienį paskelbti naujausi Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) duomenys.

Ši epidemija nusinešė jau per 4 000 žmonių gyvybių, pridūrė PSO.

Ebolos virusu užsikrėtė daugiau negu 400 sveikatos apsaugos darbuotojų, iš kurių 233 mirė. Liberijoje ir Siera Leonėje mirė po 95 šia liga užsikrėtusius medikus.

Mėgina gelbėti situaciją

Jungtinių Valstijų Kongreso Senato komiteto gynybos klausimais pareigūnas Jamesas Inhofe'as sutiko suteikti Pentagonui papildomus 750 mln. JAV dolerių kovai su Ebolos virusu Vakarų Afrikoje. Anksčiau pasiūlymą skirti šią sumą parėmė ir Kongreso Atstovų Rūmų komitetas gynybos klausimais. Abiejų rūmų komitetų pareigūnams davus sutikimą Pentagonas iš karto gaus minėtas lėšas. 

„Šiandien aš prisijungti prie savo kolegų Atstovų Rūmuose, todėl Gynybos departamentui leidžiama panaudoti 750 mln. JAV dolerių operacijai „Jungtinė pagalba“ per artimiausius 6 mėnesius Pentagono prašymu“, - nurodoma Dž. Inhofo pareiškime. 

Taip pat respublikonas griežtai sukritikavo JAV prezidento Baracko Obamos administracijos veiksmus - anot pareigūno, institucija neturi aiškaus veiksmų plano. „Man bus sunku vėl paskutinę minutę paremti prašymus dėl lėšų skyrimo iš karinio biudžeto“, - sakė jis, pridurdamas, kad būtina ieškoti kitų finansavimo šaltinių. 

Minėtieji 750 mln. JAV dolerių bus išleisti į Afriką siunčiant 4 tūkst. karių, taip pat padedant gydytojams kovoti su epidemija. Iš pradžių lėšos buvo skirtos karinei kampanijai Afganistane. 

Kiek anksčiau Pentagono atstovas, kontradmirolas Johnas Kirby pranešė, kad Jungtinės Amerikos Valstijos į Liberija siunčia padėti kovoti su Ebolos viruso plitimu apie 100 karių iš jūrų pėstininkų korpuso, keturis vertikalaus pakilimo konvertoplanus „MV-22 Osprey“ ir du karinius transporto lėktuvus „KC -130 Hercules“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.