Vokietijoje – mirtis nuo Ebolos, lenkai lengviau atsikvepia

Vokietijoje mirė Jungtinių Tautų (JT) darbuotojas. 56 metų sudanietis Ebolos virusu užsikrėtė dar Vakarų Afrikoje ir į Europą buvo atvežtas slaugyti. Tuo tarpu Lenkijos mieste Lodzėje į ligoninę paguldytas vyras, kaip paaiškėjo, nėra užsikrėtęs Ebolos virusu.

Vokietijoje mirė Ebolos virusu Vakarų Afrikoje užsikrėtęs sudanietis.<br>AP nuotr.
Vokietijoje mirė Ebolos virusu Vakarų Afrikoje užsikrėtęs sudanietis.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Oct 13, 2014, 9:59 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 11:23 AM

Jungtinių Tautų (JT) darbuotojas, užsikrėtęs Ebolos virusu Vakarų Afrikoje, mirė po to, kai praėjusią savaitę buvo atvežtas slaugyti į Vokietiją, antradienį pranešė ligoninė. 

„Ebolos karštine sirgęs pacientas mirė praėjusią naktį Šv. Jurgio ligoninėje Leipcige“, – sakoma jos pranešime. 

Vietos sveikatos apsaugos pareigūnai praėjusią savaitę sakė, kad tas pacientas buvo sudanietis gydytojas, atvežtas į Vokietiją iš Liberijos praėjusį ketvirtadienį. 

Ebolos viruso infekcija jam buvo diagnozuota spalio 6-ąją, o JT taikdarių misija Liberijoje buvo priversta izoliuoti 41 savo darbuotoją, kurie galėjo turėti kontaktų su susirgusiu gydytoju. 

Medikas buvo atgabentas gydyti į Leipcigą spalio 9-ąją, kur buvo laikomas specialioje izoliuotoje palatoje. 

Jis yra jau trečias pacientas, gydytas Vokietijoje nuo Ebolos viruso infekcijos. 

Pirmasis pacientas – Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) misijos Siera Leonėje darbuotojas iš Senegalo – buvo atgabentas gydyti į Hamburgą rugpjūčio pabaigoje. Jis pasveiko ir buvo išrašytas spalio 3-iąją, o vėliau grįžo į savo tėvynę, nurodė ligoninė. 

Kitas pacientas – Ugandos pilietis, vienos Italijos pagalbos organizacijos darbuotojas Vakarų Afrikoje, tebegydomas vienoje Frankfurto klinikoje. 

Lenkas Ebola neužsikrėtė

Lenkijos žiniasklaidos duomenimis, pacientas į Lodzę buvo atgabentas iš Seradzo apylinkių. 31 metų vyras atvyko į Lenkiją iš Vokietijos, kur jis dirbo su užsieniečiais, kilusiais iš Gvinėjos.

Vis dėlto laboratoriniai tyrimai parodė, kad pacientas neužsikrėtęs Ebolos virusu. Antraip tai būtų buvęs pirmasis šios karštinės atvejis Lenkijoje. 

Į ligoninę vežamą pacientą lydėjo policijos automobiliai. Vyras buvo izoliuotas, paimti jo kraujo mėginiai tyrimų serijai.

Britai tikrins atvykstančius keleivius

Londono Hitrou oro uoste netrukus bus pradėta tikrinti keleivių, atskrendančių į Jungtinę Karalystę iš šalių, kuriose rizika užsikrėsti Ebola didelė, sveikatos būklė. Turimos omenyje Vakarų Afrikos šalys – Liberija, Siera Leonė ir Gvinėja.

Šalies sveikatos apsaugos sekretorius Jeremy Huntas parlamentarams teigė, kad į Jungtinę Karalystę iki Kalėdų greičiausiai atvyks kelios dešimtys žmonių, iš tikrųjų užsikrėtusių Ebolos hemoragine karštine.

Iš pradžių keleivių sveikata bus tikrinama tik Hitrou oro uoste. Savaitės pabaigoje tikrinti atvykstančiuosius bus pradėta mažesniame Getviko oro uoste, taip pat – „Eurostar“ traukinių, kursuojančių tarp Londono ir Paryžiaus, stotyse.

Paragino aktyviau kovoti su viruso plitimu

Tuo tarpu JAV ir Jungtinių Tautų (JT) lyderiai pirmadienį paragino dėti energingesnes tarptautines pastangas kovoti su Ebolos virusu, kai medikai Liberijoje pareikalavo pinigų už pavojingas sąlygas per šią sveikatos apsaugos krizę, kurią pareigūnai vadina didžiausia dabartiniais laikais. 

JAV prezidento Baracko Obamos  ir JT generalinio sekretoriaus Ban Ki-moono raginimas buvo perduotas gydytojams ir slaugytojoms Liberijoje – vienoje iš labiausiai paveiktų šalių, kai šie pradėjo streiką ir ėmė reikalauti didesnių pinigų už Ebolos karštlige sergančių pacientų priežiūrą. 

Sveikatos apsaugos darbuotojai Vakarų Afrikoje yra kovos su Ebolos viruso protrūkiu fronto linijoje. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) šį protrūkį vadina „sunkiausia visuomenės sveikatos kritine padėtimi dabartiniais laikais“. 

Epidemija šiemet jau pareikalavo daugiau kaip 4 tūkst. gyvybių, daugiausia – Gvinėjoje, Siera Leonėje ir Liberijoje. 

Streikas Liberijoje vyksta B.Obamai pasikalbėjus su Ban Ki-moonu apie didesnių tarptautinių pastangų kovojant su šia epidemija būtinybę, kai mažiausiai du užsikrėtimo atvejai buvo užregistruoti už Vakarų Afrikos ribų – JAV ir Europoje. 

Abu lyderiai paragino tarptautinę bendriją imtis „energingesnių įsipareigojimų ir sparčiai teikti pagalbą“, sakoma Baltųjų rūmų pareiškime. 

„Abu lyderiai sutarė, kad, atsižvelgiant į Ebolos viruso keliamą grėsmę, šioje kritinėje padėtyje tarptautinės bendrijos narės privalo padvigubinti savo ryžtą ir įsipareigojimus“, – sakoma pareiškime. 

Prezidentas taip pat paragino valstybes „remti JT prašymą ir skirti personalo, įrangos ir atsargų, kurių reikia epidemijai jos kilmės vietoje sustabdyti“. 

B.Obama ir Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as taip pat paskelbė bendrą raginimą suintensyvinti pasaulines pastangas dėl kovos su šia liga. 

Susidūrusi su panika, kuri „plinta greičiau už virusą“, PSO paskelbė griežtą perspėjimą dėl šios krizės. 

„Niekada nemačiau, kad sveikatos apsaugos srities įvykis keltų grėsmę pačiam visuomenių ir vyriausybių išlikimui ir taip labai skurdžiose valstybėse“, – sakė PSO vadovė Margaret Chan, kurios pareiškimas buvo perskaitytas per konferenciją Maniloje. 

Per šią epidemiją jau mirė 95 Liberijos sveikatos apsaugos darbuotojai, o gyvi likę jų kolegos nori apmokėjimo, proporcingo rizikai gydant Ebolos karštlige sergančius pacientus. Virusas plinta per kontaktus su kūno skysčiais; nuo jo nėra jokios vakcinos ar plačiai prieinamo gydymo. 

Liberijos sostinėje Monrovijoje vienas ligoninės pacientas, kurį citavo vietos radijas, pasakojo apie streikuojančių darbuotojų paliktus ligonius. 

„Mes esame Ebolos gydymo skyriuje ir niekas mumis nesirūpina, – sakė tas vyras, kurio pavardė neskelbiama. – Praėjusį vakarą keli pacientai mirė. Tie, kas gali vaikščioti, bando pabėgti lipdami per tvorą.“ 

Žurnalistai neįleidžiami į Liberijos klinikas, kur gydomi Ebolos karštlige sergantys pacientai, todėl situaciją sunku vertinti. 

M.Chan perspėjo, kad be radikalių tarptautinės bendrijos veiksmų Gvinėjoje, Siera Leonėje ir Liberijoje bus dar daug atvejų. 

Abu užsikrėtimo Ebolos virusu už Afrikos ribų atvejai – praėjusios savaitės atvejis Ispanijoje ir dabartinis atvejis Jungtinėse Valstijose – yra susiję su sveikatos apsaugos darbuotojais, kurie užsikrėtė, nepaisant griežtų saugumo procedūrų dėl Ebolos karštligės.  

Evakuoti keleiviai Ebola neužsikrėtę

Savo ruožtu penki žmonės, kurie buvo pirmadienį evakuoti iš vieno keleivinio lėktuvo dėl simptomų, panašių į gripo, nėra užsikrėtę Ebolos virusu, patvirtino pareigūnai. 

Iš Dubajaus atskridęs lėktuvas buvo laikomas karantine apie dvi valandas. 

Tai buvo jau trečiasis su Ebolos viruso protrūkiu susijęs komercinės aviacijos incidentas Jungtinėse Valstijose per kelias pastarąsias dienas, tačiau nė vienas iš tų žmonių, kaip manoma, atkeliavusių iš Vakarų Afrikos, nebuvo išvežtas į vietos ligonines. 

Bostono sveikatos apsaugos pareigūnai nurodė, kad po konsultacijų su kaimyninėmis ligoninėmis buvo atmesta galimybė, jog tie penki žmonės gali sirgti Ebolos karštine, Artimųjų Rytų kvėpavimo takų sindromu (MERS) arba meningokokų infekcija. 

„Pacientai, atvykę ... į Logano tarptautinį oro uostą, neatitiko jokių pavojų visuomenės sveikatai galinčių sukelti infekcijų kriterijų“, – rašoma Bostono visuomenės sveikatos komisijos užkrečiamųjų ligų skyriaus pranešime. 

Iš Jungtinių Arabų Emyratų atskridęs reiso EK237 lėktuvas nusileido Logano oro uoste pirmadienį 14 val. 30 min. vietos (21 val. 30 min. Lietuvos) laiku, po 14 valandų trukusio skrydžio. 

Laineris stovėjo oro uosto aikštelėje, o keleiviai iš jo nebuvo laipinami, kol biologinės apsaugos skafandrus dėvinčių medikų komanda įlipo į lėktuvą ir išsivedė penkis keleivius. 

Sekmadienį JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC) patvirtino pirmąjį užsikrėtimo Ebolos virusu atvejį šalies teritorijoje, kai viena Teksaso sveikatos apsaugos darbuotoja susirgo po kontakto su Ebolos karštine sirgusiu pacientu Dalaso ligoninėje. 

Šiuo metu penkiuose JAV oro uostuose keleivių sveikata tikrinama, siekiant užkirsti kelią galimam Ebolos viruso išplitimui, tačiau Logano oro uostas nėra vienas iš jų. Į JAV šiaurės rytinį Bostono miestą tiesioginių reisų iš Vakarų Afrikos nėra. 

Vakarų Afrikoje sveikatos apsaugos darbuotojai kovoja su iki šiol didžiausia Ebolos karštinės epidemija, šiemet nusinešusia jau per 4 000 žmonių gyvybių. Šis protrūkis labiausiai paveikė Gvinėją, Siera Leonę ir ypač Liberiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.