J. Kerry patvirtino - Rusijos pajėgos išvedamos iš Ukrainos

Kalbėjosi prezidentai

Nors esama kai kurių pažangos ženklų jau kelis mėnesius vykstančiame konflikte, pareikalavusiame bent 3,4 tūkst.<br>AP nuotr.
Nors esama kai kurių pažangos ženklų jau kelis mėnesius vykstančiame konflikte, pareikalavusiame bent 3,4 tūkst.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Oct 15, 2014, 8:37 AM, atnaujinta Jan 27, 2018, 7:55 AM

Po ilgiau negu tris valandas trukusių derybų su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu J.Kerry išdėstė virtinę sąlygų, kurios turi būti įvykdytos, kad būtų atšauktos sankcijos dėl krizės, pabloginusios Maskvos ir Vašingtono santykius labiausiai nuo Šaltojo karo.

„Ir šiuo metu ... daugelis jų vykdomos. Kariai atitraukiami, (tačiau) sunkioji technika dar neatitraukta, o siena dar nėra tinkamai stebima ir saugoma“, – J.Kerry sakė žurnalistams Paryžiuje.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kuris penktadienį turėtų susitikti su Ukrainos prezidentu Petro Porošenka Milane, praeitą sekmadienį atšaukė 17,6 tūkst. karių nuo sienos su Ukraina, kur jie buvo sutelkti, kai Kijevo vyriausybės pajėgos iškovojo svarbių pergalių prieš prorusiškus separatistus šalies rytuose.

Nors esama kai kurių pažangos ženklų jau kelis mėnesius vykstančiame konflikte, pareikalavusiame bent 3,4 tūkst. žmonių gyvybių, Ukrainos pareigūnai toliau kalba griežtu tonu, o naujasis gynybos ministras pažadėjo sukurti armiją, pajėgią atremti Rusijos agresiją.

Kalbėdamasis su žurnalistais po susitikimo su J.Kerry, S.Lavrovas ragino „visas šalis laikytis“ paliaubų susitarimo ir kvietė „atnaujinti politinį dialogą“.

Kalbėjosi prezidentai

Rusijos ir Ukrainos prezidentai Vladimiras Putinas ir Petro Porošenka aptarė galimas priemones taikai Ukrainos rytuose atkurti, antradienį vėlai vakare pranešė Kremlius.

Jo spaudos tarnybos paskelbtame pareiškime nurodoma, kad šalių lyderiai taip pat sutarė spalio 16-17 dienomis Milane vyksiančiame viršūnių susitikime aptarti dujų tiekimo klausimus.

Rusijos energetikos milžinė „Gazprom“ birželį, kilus ginčui dėl kainų, nutraukė dujų tiekimą Ukrainai.

Europa iš Rusijos gauna apie trečdalį savo suvartojamų gamtinių dujų, o maždaug pusė to kiekio tiekiama tranzitu per Ukrainą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.