Ebolos virusu užsikrėtusi slaugė nusifilmavo vaizdo įraše

„Myliu jus, žmonės“, – emocingai sako N.Pham, braukdama ašaras.<br>„YouTube“ nuotr.
„Myliu jus, žmonės“, – emocingai sako N.Pham, braukdama ašaras.<br>„YouTube“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 17, 2014, 10:19 AM, atnaujinta Jan 26, 2018, 11:05 PM

Ebolos karštlige serganti amerikiečių slaugytoja, kuri tapo pirmąja sveikatos apsaugos darbuotoja, Jungtinėse Valstijose užsikrėtusia šiuo mirtinai pavojingu virusu, kalba vaizdo įraše iš ligoninės, kuris buvo paskelbtas ketvirtadienį. Ji šypsosi ir aiškiai dėsto mintis.

56 sekundžių įraše, kuris buvo padarytas Teksaso presbiterionų ligoninėje Dalase, slaugytoja Nina Pham trumpai pasikalba su ją gydančiu gydytoju.

N.Pham yra perkeliama iš Teksaso į Nacionalinį sveikatos priežiūros institutą Merilande visai šalia Vašingtono.

„Atvažiuokite į Merilandą – visi“, – juokauja ji.

„YouTube“ paskelbtame įraše, kurį padarė gydytojas, matyti ir kiti medikai su kaukėmis ir kitomis apsaugos priemonėmis.

„Myliu jus, žmonės“, – emocingai sako N.Pham, braukdama ašaras.

Kaip pranešė ligoninė, N.Pham prašė paskelbti tą vaizdo įrašą.

N.Pham užsikrėtė rūpindamasi Liberijos piliečiu Thomas Ericu Duncanu – pirmuoju žmogumi, kuriam JAV buvo diagnozuota Ebolos karštligė. Jis mirė spalio 8 dieną minėtoje Teksaso ligoninėje.

Atvežta į ligoninę netoli Vašingtono

Slaugė buvo atgabenta gydyti į netoli Vašingtono įsikūrusį Nacionalinį sveikatos apsaugos institutą (NIH), pranešė šis medicinos centras. Jis yra vienas svarbiausių šalyje. 

26 metų N.Pham buvo perkelta iš ligoninės Dalase, kurioje dirbo ir pastaruoju metu buvo gydoma, į institutą Betesdos mieste Merilando valstijoje. 

N.Pham dėvėjo baltą apsauginį kostiumą, kai išlipo iš lėktuvo Merilande. Vėliau greitosios pagalbos automobiliu nuvežta į NIH kompleksą, esantį už kelių kilometrų. 

Nacionalinio alergijos ir užkrečiamųjų ligų instituto vadovas Anthony Fauci, ketvirtadienį JAV Kongrese vykusiame posėdyje sakė, kad NIH užtikrins N.Pham aukščiausio lygio medicinos priežiūrą, nes tas kompleksas yra vienas iš nedaugelio centrų, gerai parengtų prižiūrėti pavojingomis užkrečiamosiomis ligomis, tokiomis kaip Ebolos karštinė, sergančius pacientus. 

„Teiksime jai geriausią priežiūrą savo aukšto lygio izoliacijos skyriuose“, – A.Fauci sakė įstatymų leidėjams. 

Savo pranešime NIH nurodė, kad centre, kuriame bus gydoma N.Pham, „dirba užkrečiamųjų ligų kritinės priežiūros specialistai, išmanantys apie griežtas infekcijų kontrolės procedūras, žinančių, kaip užkirstų kelią potencialiai užkrečiamoms ligoms, tokioms kaip Ebolos virusas, plisti“.

N.Pham dirbo slaugytoja „Texas Health“ presbiterionų ligoninėje Dalase. Joje buvo gydomas Liberijos pilietis Thomas Ericas Duncanas, tapęs pirmuoju žmogumi, kuriam Jungtinėse Valstijose buvo diagnozuota Ebolos viruso infekcija. 

Th.E.Duncanas mirė toje ligoninėje spalio 8 dieną. Keliomis dienomis vėliau Ebolos viruso infekcija buvo diagnozuota N.Pham. Nuo to laiko ji buvo laikoma izoliuota „Texas Health“ ligoninėje, kuri pranešė, jog sprendimas perkelti šią pacientę buvo priimtas kartu su Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) pareigūnais. 

N.Pham bendradarbei Amber Vinson trečiadienį taip pat buvo nustatyta, kad ji užsikrėtė Ebolos virusu. Ta pacientė buvo nedelsiant išskraidinta į kitą aukšto lygio biologinės izoliacijos skyrių Emory universiteto ligoninėje Atlantoje. 

Abi šios pacientės dirba slaugytojomis intensyviosios terapijos skyriuje. Th.E.Duncanas į tą ligoninę buvo priimtas rugsėjo 28 dieną, tačiau Ebolos karštinė jam diagnozuota tik rugsėjo 30-ąją. 

Apie 70 Dalaso ligoninės darbuotojų dabar yra stebimi dėl galimo užsikrėtimo Ebolos virusu, kurio inkubacijos periodas gali trukti nuo dviejų iki 21 dienos. 

Sveikatos pasaugos darbuotojams gresia didelis pavojus užsikrėsti, o JAV pareigūnai neatmetė galimybės, kad bus užfiksuota daugiau infekcijos atvejų. 

Hemoraginę karštinę sukeliantis virusas šiemet sparčiai išplito Vakarų Afrikoje. Iki šiol tai didžiausias šios ligos protrūkis, nusinešęs per 4,4 tūkst. žmonių gyvybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.