Cigaretė dantyse ir be apsaugos - taip Niujorkas pasitinka Ebolą

Medikai perspėja, kad nors Ebolos virusu užsikrėsti ir nėra lengva, rizikuoti negalima - verčiau imtis visų saugumo priemonių įtarus galimo užkrato pavojų. Bet Niujorkui ir šio didžiausio JAV miesto pareigūnams tokie perspėjimai, regis, nė kiek nerūpi.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 25, 2014, 1:27 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 5:11 PM

Dėmesys Ebolos virusui JAV iki šiol neatslūgsta, mat nepaisant itin griežtų saugumo priemonių, fiksuojami nauji užkrato atvejai. Kol kas JAV laimi kovą su Ebola - užsikrėtęs šiuo virusu Amerikoje mirė tik vienas žmogus, o keli pasveiko. Tačiau mirtinai pavojingas užkratas, kuriuo Vakarų Afrikoje užsikrėtė per 10 tūkst. žmonių, o virusas jau nusinešė per 4,9 tūkst. gyvybių amerikiečių medikams juoko nekelia, nors vien šiemet paprasčiausias gripas į mirties patalą paguldė tūkstančius kartų daugiau žmonių, nei Ebola.

Ebola užsikrėsti galima per tiesioginį kontaktą su jau užsikrėtusio žmogaus skysčiais - seilėmis, krauju, sperma ar prakaitu. Todėl į kiekvieną įtartiną atvejį JAV medikų komandos reaguoja pagal nustatytą protokolą - infekuotąjį į specialią ligoninės palatą gabena apsauginius kostiumus vilkintys medicinos darbuotojai. O pastarojo namai kaip mat dezinfekuojami.

Ir nors dezinfekavimo operacijos metu taip pat turi būti vilkimi apsauginiai kostiumai, vieno Ebola užsikrėtusio amerikiečio namus kuopę Niujorko miesto pasamdyti darbuotojai, regis, ignoravo saugumo taisykles. Ebola galimai užsikrėtusio JAV mediko Craigo Spencerio namus dezinfekuoti atvyko bendrovės "Bio recovery Corp.", kuri giriasi "puikiai sutvarkantys" nusikaltimų, pavojingų biologinių situacijų vietas, darbuotojai.

Tačiau pastarieji išnešti dėžių su asmeniniais ir Ebola galimai užkrėstais C.Spencerio daiktais atvyko be jokios apsaugos. Atmestinai dėžes į specialų automobilį mėtantis ir cigaretę dantyse įsikandęs darbuotojas sukėlė Niujorko visuomenės ir žiniasklaidos pasipiktinimą.

Ir tai ne vienintelis atvejis - C.Spencerio namus apsupę Niujorko policininkai perspėjo vietos gyventojus apie galimą pavojų, tačiau išėję iš galimai užkrėstų namų nusimovė apsaugines pirštines ir jas išmetė ne į specialią, o paprastą miesto šiukšliadėžę.

Užsikrėtęs slampinėjo po Niujorką?

Nerimaujama, kad Niujorką netikėtai užklupęs Ebolos virusas gali pasirodyti ir kitur mieste. Dėl to gali būti kaltas minėtas medikas - 33 metų C.Spenceris. Jis rugsėjo 16-ąją buvo išvykęs į Gvinėją prisijungti prie tarptautinės organizacijos "Medikai be sienų", kurios gydytojai plūdo į Ebola užkrėstą regioną padėti vietos gyventojams.

Praleidęs mėnesį Gvinėjoje C.Spenceris spalio 14-ąją išskrido į Briuselį, o iš ten po trijų dienų - į Niujorką. Abiejų skrydžių metu ar prieš juos jis nejautė jokių simptomų - Ebolos inkubacinis periodas yra mažiausiai 21 diena, tad pastebėti iš anksto yra nepaprastai sunku.

Tačiau jau atvykęs į JAV ir ten praleidęs kelias dienas jis pasijautė blogai - C.Spencerį ėmė kankinti galvos skausmai, nuovargis. Vėlgi, tai galima paaiškinti ir ilgu, varginančiu darbu, skrydžio nuovargiu, o Ebolą išduodančių simptomų - vėmimo ir viduriavimo C.Spenceris iš pradžių nejuto.

Nuo spalio 21-osios iki 23-sios C.Spenceris gyveno aktyvų socialinį gyvenimą, lankėsi daugelyje viešojo maitinimo įstaigų, metro, naudojosi keleivių pervežimo "Uber" paslauga, kol galiausiai pajuto karščiavimą ir kreipėsi į "Medikai be sienų" būstinę. Iš ten jis buvo staigiai nugabentas į ligoninę, jam įtarus Ebolos virusą.

Niujorke kilo pasipiktinimas, kodėl pirmuosius simptomus pajutęs C.Spenceris - patyręs savanoris medikas, kuris grįžo iš regiono, kur siaučia Ebola, nesiėmė deramų veiksmų. Baiminamasi, kad jis galbūt galėjo užkrėsti ir daugiau žmonių, o visose vietose, kur jis lankėsi, pasirodė medikų komandos, tikrindamos, ar niekas nepranešė apie staiga blogai pasijutusius bei susirgusius žmones.

Tiesa, C.Spencerio šeima ir artimieji gynė savanorį mediką ir gyrė jo pasiaukojamą darbą.

"Jis nieko blogo nepadarė. Man labai pikta, kad dabar visi "ant jo varo", - teigė Ebola galimai užsikrėtusio JAV mediko dėdė Arnie Spenceris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.