Panika dėl Ebolos viruso - grėsmė ar politikų žaidimai?

Iš Vakarų Afrikos į JAV grįžusi slaugė buvo izoliuota, nors nejautė jokių užsikrėtimo Ebolos virusu simptomų. Imta abejoti, ar tokios saugumo priemonės vykdomos dėl baimės, ar dėl politinių interesų, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „Fox News“ ir „ABC News“ informacija.

Niujorke gyventojams dalijami lankstinukai apie Ebolos virusą, bet JAV jau prabilta, kad kartais perlenkiama lazda.<br>„Reuters“ nuotr.
Niujorke gyventojams dalijami lankstinukai apie Ebolos virusą, bet JAV jau prabilta, kad kartais perlenkiama lazda.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 29, 2014, 7:36 AM, atnaujinta Jan 24, 2018, 8:23 AM

Kaci Hickox Vakarų Afrikoje slaugė Ebolos virusu užsikrėtusius ligonius. Vos tik ji išlipo Niuarko oro uoste, ją pasitiko apsauginę aprangą vilkintys pareigūnai. Anot moters, jie ją kamantinėjo ištisas valandas, kol galiausiai klaidingai diagnozavo Ebolos karštligę.

Po kelių dienų, praleistų izoliatoriuje, ir atlikus pakartotinius testus buvo įsitikinta, kad moteris nėra užsikrėtusi Ebolos virusu, todėl nutarta ją išleisti namo. Tiesa, slaugei buvo paskirtas 17 dienų karantinas – visą šį laiką ji bus akylai stebima medikų.

Moteris džiaugiasi galėdama vėl miegoti savo lovoje, tačiau neslepia pasipiktinimo dėl to, ką jai teko patirti.

„Sėdėjau viena izoliuotoje palapinėje ir galvojau apie daugelį savo kolegų, kurie grįš į Ameriką ir patirs tokią pat kankynę. Ar jie irgi bus priversti jaustis kaip nusikaltėliai ir kaliniai?“ – svarstė moteris, dabar ketinanti kreiptis į teismą.

K.Hickox tapo pirmuoju asmeniu, kuriam buvo skirtas privalomasis 21 paros karantinas, taikomas medicinos darbuotojams, grįžusiems į Jungtines Amerikos Valstijas iš Vakarų Afrikos, kur jie galėjo turėti kontaktų su Ebolos virusu užsikrėtusiais pacientais. Vis dėlto jos advokatas Normanas Siegelas teigė, kad tokios priemonės yra visiškai nereikalingos.

„Jos pilietinės teisės buvo pažeistos. Nebuvo jokių priežasčių, kodėl ją reikėjo laikyti karantine, – sakė slaugės advokatas N.Siegelas. – Mažiausiai ji galėtų iškelti bylą dėl padarytos žalos. Bet aš manau, kad jos tikslas yra priversti persvarstyti dabartinę politiką dėl privalomojo karantino medicinos darbuotojams.“

Advokatas teigė, kad tokią politiką labiausiai palaiko Naujojo Džersio ir Niujorko valstijų gubernatoriai respublikonas Chrisas Christie ir demokratas Andrew Cuomo. O JAV prezidentas Barackas Obama ir medicinos ekspertai teigia, kad tokios priemonės tikrai nėra būtinos.

„Jeigu atidžiau išnagrinėji tai, kas atsitiko ir kaip tai atsitiko, imi jausti, kad tokios priemonės yra pagrįstos tik baime ir politika, o ne medicininėmis išvadomis. Tokių svarbių klausimų politikai patys negali nuspręsti“, – tikino moters advokatas.

O Nacionalinio alergijų ir infekcinių ligų instituto direktorius Anthony Fauci teigia, kad federalinė valdžia įvedė mokslu paremtas gaires, kaip kovoti su Ebolos virusu, ir nevadina to klaida.

„Nenoriu vartoti žodžio „klaida“, nes manau, kad kai gubernatoriai imasi veiksmų, jie tai daro iš geros valios ir tikėdamiesi, jog tai bus geriausia jų rinkėjams, – svarstė medikas. – Mes pakeliame kartelę remdamiesi moksliniais duomenimis. To nereikia kritikuoti ar vertinti kaip politikų bandymo persistengti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.