Čekams pagrasino: „Milijonas eurų arba paskleisime Ebolą“

Čekijos vyriausybė sulaukė netikėto grasinimo. Nežinomi šantažuotojai pareiškė, kad paskleis Ebolos virusą šalyje, jei valdžia jiems nesumokės milijono eurų virtualia valiuta bitkoinais, rašo dienraštis „Lietuvos rytas".

Šantažuotojai pagrasino Prahoje ir kituose Čekijos miestuose paskleisti iš Liberijos esą parsivežtą Ebolos virusą.<br>„123rf.com“ nuotr.
Šantažuotojai pagrasino Prahoje ir kituose Čekijos miestuose paskleisti iš Liberijos esą parsivežtą Ebolos virusą.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 31, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Jan 24, 2018, 1:18 AM

Grasinimas, tarsi pasiskolintas iš filmų apie Džeimsą Bondą, buvo atsiųstas Čekijos vyriausybei ir didžiausioms šalies žiniasklaidos priemonėms.

„Visų mūsų reikalavimų neįgyvendinimas nulems Ebolos viruso plitimą Prahoje ir kituose miestuose“, – rašoma anoniminiuose elektroniniuose laiškuose.

„Jei neatsakysite į šį laišką, išsiųsime pranešimus spaudai ir apie Čekijos valdžios apsileidimą žmones informuosime tinkluose „Facebook“, „Twitter“ ir „YouTube“, – pridūrė šantažuotojai.

Jie tikino Ebolos virusą gavę Liberijoje, kur ši hemoraginė karštligė iš tiesų siautėja ir jau nusinešė šimtų žmonių gyvybę.

Šantažuotojai, regis, buvo apgalvoję viską. Milijono eurų iš pareigūnų jie norėjo sulaukti trimis etapais.

Pirmosios įmokos laukta pirmadienį, antrosios – trečiadienį, o trečiąją vyriausybei geraširdiškai leista sumokėti jau perdavus pareigūnams mirtiną virusą.

Pinigų šantažuotojai norėjo bitkoinais – virtualia valiuta.

Nusikaltėliai mėgsta šią teisės aktais nereguliuojamą valiutą, nes teisėsaugos institucijos negali įšaldyti bitkoinais laikomų sąskaitų.

Be to, bitkoinai garantuoja anonimiškumą – pinigus šantažuotojai gali išsigryninti beveik visame pasaulyje.

Tiesa, Čekijos policija į grasinimus, nepagrįstus pirmiausia todėl, kad virusu užsikrėsti nėra lengva, rimtai nereaguoja.

„Visa tai vertiname kaip šantažo bylą. Anonimai šantažuoja Čekiją teigdami, kad šalyje paskleis Ebolos virusą.

Vienintelis jų tikslas – pasėti paniką“, – pareiškė vienas Čekijos policijos vadovų Zdenekas Laube.

Pasak pareigūnų, šantažuotojai naudojo itin išmanias komunikacijos priemones, todėl juos susekti bus sunku. Jei pavyks, anonimams gresia iki 12 metų kalėjimo.

„Čekijoje paskleisti Ebolos virusą nėra lengva“, – patikino vyriausiasis šalies higienos specialistas Vladimiras Valenta ir paaiškino, kad karštligės epidemijai kelią užkirstų vien gana atšiaurus šalies klimatas.

Į grasinimus dėmesį atkreipė ir Čekijos ministras pirmininkas Bohuslavas Sobotka.

Jis pareiškė: „Tai piktnaudžiavimo susirūpinimu dėl Ebolos viruso atvejis.

Bylą tiria policija. Vyriausybė negali ignoruoti grasinimų, bet nenori jų pervertinti.“ („Daily Mail“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.