B. Obama prisiėmė atsakomybę už pralaimėjimą ir įspėjo Kiniją

Nauja fazė kovoje su terorizmu

B.Obama priverstas pripažinti pralaimėjimą respublikonams.<br>AFP/Scanpix nuotr.
B.Obama priverstas pripažinti pralaimėjimą respublikonams.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 10, 2014, 9:56 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 10:08 PM

Anot B. Obamos, jei partija prastai pasirodo, jis, kaip jos pirmininkas, turi prisiimti atsakomybę.

Šių rinkimų žinia yra ta, kad žmonės politines institucijas Vašingtone nori matyti dirbančias, pabrėžė prezidentas. Tačiau jiems esą susidaro įspūdis, kad Vašingtonas „nefunkcionuoja“.

B. Obamos Demokratų partija praėjusį antradienį vykusiuose rinkimuose neteko daugumo Senate bei prarado dalį mandatų Atstovų Rūmuose. Dabar respublikonai pirmą kartą per aštuonerius metus vėl turės daugumą abiejuose rūmuose, o tai gresia politinės blokados paaštrėjimu. Jau praeityje respublikonai savo daugumą Atstovų rūmuose išnaudodavo svarbiems B. Obamos projektams stabdyti.

Nauja fazė kovoje su terorizmu

Barackas Obama sekmadienį pareiškė, kad amerikiečių kontingento Irake stiprinimas žymi „naują fazę“ kovoje su džihadistų grupuote „Islamo valstybė“ (IS), pasklidus nepatvirtintiems pranešimams, kad jos lyderis buvo sužeistas.

Anksčiau atskleidęs planus pasiųsti į Iraką dar 1,5 tūkst. Amerikos karių, kur jie konsultuos ir mokys vietos pajėgas, B.Obama sakė televizijai CBS, kad JAV vadovaujamos pastangos įveikti IS pereina į naują etapą.

„Pirmoji fazė – užsitikrinti Irako vyriausybę, kuri būtų įtraukianti (visas visuomenės grupes) ir patikima, o dabar esame tai padarę“, – B.Obama sakė transliuotojui.

„Užuot mėginę vien sustabdyti (IS) stiprėjimą, dabar esame padėtyje, leidžiančioje pradėti tam tikrą puolimą“, – pridūrė prezidentas, pabrėždamas, kad Irako antžeminės pajėgos turi pradėti spausti IS kovotojus.

„Teiksime jiems artimąjį palaikymą iš oro, kai jie bus pasiruošę pradėti puolimą prieš (IS), – aiškino B.Obama. – Tačiau nedarysime viena – nesiųsime į kovą mūsų karių.“

„Tai, ko mums reikia dabar, yra sausumos daliniai - Irako sausumos daliniai, kurie pradėtų juos išstumti“, - kalbėjo prezidentas. Jis kartu patvirtino, kad amerikiečiai nedalyvaus kovinėse sausumos operacijose, o tik padės apmokyti irakiečių dalinius ir kitas pajėgas kovai su IS. Tačiau JAV vietos sausumos dalinius rems „arti iš oro“, kai jie jau galės pradėti džihadistų puolimą. 

JAV vadovaujama koalicija jau tris mėnesius rengia oro antskrydžius prieš IS pozicijas. Tačiau, kaip rašo „New York Times“, remdamasis kariškiais, per juos atakuojamos pirmiausiai atsitiktinai į karo lėktuvų akiratį patekusios karinės vilkstinės ir mažesni strateginiai taikiniai.

Perspėjo Kiniją

JAV prezidentas Barakas Obama pirmadienį tikino, kad prodemokratiški protestai Honkonge yra sudėtinga problema ir ragino šalį vengti smurto, skelbia „Reuters“. 

Pasmerkdamas Kinijos susidorojimą su krize, B. Obama teigė, kad JAV nenustos kalbėti apie žmogaus teises Kinijoje ir situaciją Honkonge dėl jos suinteresuotumo toje šalyje. 

„Nesitikime, kad Kinija seks amerikiečių modeliu kiekviename žingsnyje, tačiau mes ir toliau reikšime susirūpinimą dėl žmogaus teisių. Mūsų pagrindinis noras užtikrinti, kad smurtas būtų išvengtas“, - Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo viršūnių susitikime kalbėjo B. Obama. 

„Skėčių revoliucija“ praminta Honkongo protestų akcija kilo po to, kai šalies vyriausybė, prižadėjusi tautai, kad 2017-aisiais įvyks tiesioginiai Honkongo lyderio rinkimai, pažado neištęsėjo, ir šių metų rugpjūtį Kinija pareiškė, kad lyderį turės patvirtinti Pekinui lojalus komitetas. 

Honkongo vyriausiasis administratorius Leungas Čun Jingas antradienį teigė, esą įmanoma Pekinui lojalų komitetą nukreipti demokratiškesniu keliu, ir jis teigė neprieštarausiantis demokratiškesnio rinkimų komiteto sukūrimui prieš 2017 metų rinkimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.