Nyderlandai surengs Ukrainoje numušto lainerio aukų pagerbimą

Nyderlandai pirmadienį

Nyderlandai pirmadienį surengs nacionalinę atminimo ceremoniją, pagerbdami 298 žmones, žuvusius per oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvo, kuris liepą buvo numuštas virš karo krečiamos rytų Ukrainos, katastrofą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nyderlandai pirmadienį surengs nacionalinę atminimo ceremoniją, pagerbdami 298 žmones, žuvusius per oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvo, kuris liepą buvo numuštas virš karo krečiamos rytų Ukrainos, katastrofą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Nov 10, 2014, 11:36 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 9:52 PM

Vėliavos bus nuleistos iki pusės stiebo visoje šalyje ir Olandijos diplomatinėse atstovybėse užsienyje, o vėliau Amsterdame vyks minėjimas, kuriame dalyvaus 1,6 tūkst. žuvusiųjų artimųjų ir draugų, taip pat karalius Willemas Alexanderas, karalienė Maxima ir premjeras Markas Rutte.

Visų žuvusiųjų per liepos 17 dieną įvykusią katastrofą, įskaitant 193 Nyderlandų piliečių, bus perskaityti skambant gedulingai muzikai per ceremoniją, kuris prasidės 12 val. Grinvičo (14 val. Lietuvos) laiku, Amsterdamo RAI arenoje ir bus tiesiogiai transliuojama Olandijos televizijos bei radijo.

Per šį minėjimą pasisakys keturi žuvusiųjų artimieji ir M.Rutte. Žuvusieji, tarp kurių buvo daug vaikų, per moksleivių atostogas skridusių iš Amsterdamo į Kvalą Lumpūrą, taip pat bus pagerbti tylos minute.

Ceremonijoje dalyvaus 16 kitų šalių, netekusių savo piliečių sudužus tam laineriui, ambasadoriai.

Ukraina ir Vakarų šalys sako, kad lėktuvas „Boeing 777“ buvo numuštas separatistų kovotojų iš zenitinio raketų komplekso „Buk“, kurį sukilėliai esą gavo iš Rusijos. Tačiau Maskva tokią prielaidą griežtai neigia ir kaltina Kijevą.

Tyrėjų komanda, vadovaujama Nyderlandų ekspertų, iki šiol atpažino 289 aukų palaikus ir jų fragmentus, surinktus katastrofos vietoje. Tačiau Olandijos užsienio reikalų ministras Bertas Koendersas šeštadienį perspėjo, kad kai dalies palaikų tikriausiai niekuomet nepavyks surasti.

Šeštadienį į Nyderlandus buvo išskraidinti dar penki karstai su aukų palaikais, taip pat žuvusiųjų asmeniniai daiktai, kuriuos bus mėginama atpažinti.

Nyderlandų ekspertai keturis kartus apsilankė katastrofos vietoje po to, kai rugsėjo pradžioje Kijevo vyriausybė pasirašė paliaubų sutartį su sukilėliais, tačiau tas ugnies nutraukimas nebuvo tvarus.

Tarptautinių ekspertų pirminį tyrimą teko sustabdyti rugpjūtį dėl tose apylinkėse vykusių įnirtingų kautynių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?